Cineva imi spune ca nu reuseste sa gaseasca dezvoltatori pentru aplicatii iPhone. A incercat pe eJobs si BestJobs. A primit 78 de aplicatii, din care doar 3 erau potrivite. Aceasta intamplare si incercarile mele (cu rezultate bune, dar inca mici) in domeniul mobile) m-au facut sa pun intrebarea din titlul postului. Chiar asa, de ce nu exista?
Este vorba de educatie? Ne trebuie o scoala? (dar cate job-uri nu se fac fara scoala?!) Lipsa unei piete locale? (nu e un argument valabil!) Lipsa unor profesionisti? (ma indoiesc!) Dezinteres? (trebuia sa intreb si asta).
Nokia si HTC au incercat si probabil vor incerca in continuare sa creasca comunitatea dezvoltatorilor in zona mobile. Sunt convins ca si celelalte marci de pe piata terminalelor vor face push in curand. Chiar si operatorii. Eu am initiat in mai MobileApps Development Meetup si sper sa continuam proiectul inceput cu Nokia.
Piata exista si nimeni nu trebuie sa stea la “mana” advertiserilor locali sau a managerilor care trebuie sa inteleaga fenomenul mai intai si apoi sa decida ceva (dupa alti cativa ani). Se dezvolta pentru afara! Iar piata e huge. Exista 5 miliarde de abonamente la mobil in lume, din care peste jumatate de miliard sunt 3G!
Si atunci de ce?
Ma voi referi aici la Android (iPhone nu ma intereseaza). Eu cred ca totusi nu exista o piata (serioasa). Apoi tehnologia este enervant de “fluctuanta” (fara sa aduca ceva plusvaloare insa). Apoi e lacomia furnizorilor de hardware (LG lanseaza de exemplu Eve cu 1.5 si refuza (pe surse) sa dea macar un update la 1.6 pt. ca “nu-i asa, cum am mai vinde noile device-uri”). Orange le face complice cu ochiul. Apoi daca faci o aplicatie pt. market, sunt prea multi care se hranesc din munca ta.
Dintre variantele date de tine, corecte sunt două:
1. Lipsa pieţei locale. Cât timp posibilul dezvoltator de aplicaţii nu va vedea posibilitatea unui profit imediat investiţiei, pentru el nu merită să îşi dedice timpul şi resursele învăţării şi asimilării unui mediu nou de lucru, oricât de progrămaci ar fi omul.
2. Dezinteres. Sincer să fiu, nu ştiu care e demersul cu platforma iOS, dar când vine vorba despre Android lucrurile sunt destul de clare: în România, în condiţiile în care nici utilizatorii de rând nu au acces la partea “paid” a Android Market, eventualii dezvoltatori sunt lăsaţi pe dinafară când vine vorba de eventuala monetizare a eventualelor aplicaţii pe care îşi cheltuie timpul şi resursele. Nici noi nu avem acces la cumpărarea de aplicaţii, nici ei nu au acces la vânzarea lor. Aplicaţiile gratuite, dar cu reclame, nu vor merge în România cât timp nu există o piaţă a reclamelor mobile la nivel naţional, iar varianta PayPal e hulită de marea majoritate a internauţilor români (poţi să-mi dai ce argumente vrei cum că PayPal e awesome, dar marea majoritate a românilor se feresc de el ca de SIDA).
Aşadar, până nu vor avea ori o idee care să aibă capacitatea să treacă de graniţele româniei, ori o modalitate uşoară (foarte important!) de a monetiza orice aplicaţie, orcât de simplă sau idioată ar fi, dezvoltatorii vor rămâne ascunşi în spatele joburilor şi proiectelor lor deloc inovatoare şi mobile, dar sigure şi bănoase, până la următorul concurs românesc destinat lor, cu premii în bani gheaţă (vezi ADC-ul organizat de HTC de anul acesta, care a dat naştere unor aplicaţii surprinzător de… potrivite).
Mi se pare ca raspunsul se gaseste chiar in intrebarile tale. Dezvoltatorul de aplicatii mobile cel mai probabil lucreaza pentru afara neexistind proiecte locale. Lucrind pentru altii probabil ca deja are un salariu bun si/sau clauze non-compete. Ramin cei care incearca dezvoltarea aplicatiilor proprii si probabil ca acestia sunt prea ocupati cu dezvoltarea sau promovarea produselor proprii pentru a fi interesati de piata local. Nu in ultimul rind, seriozitatea proiectelor locale lasa mult de dorit (in sensul vorbit mult si nefacut nimic, sau bani putini fara alte moduri de compensare, etc.)
Spune-i prietenului tau sa caute programatori de aplicatii iPhone si pe site-uri de freelancing: elance.com sau vworker.com
Poate are mai mult noroc acolo.
Sa fie din cauza ca in medie un soft pentru mobil care are succes scoate profit in jur de 2000 $? Si ca doar un procent foarte mic dintre aplicatii scot profit serios?
Ti-am raspuns intr-un post…. la intrebarea despre lipsa programatorilor de aplicatii iPhone caci pentru Java de Android nu stiu…
http://anamatei.wordpress.com/2010/08/31/ingrediente-pentru-coacerea-unui-dezvoltator-de-iphone/
mersi, george!
@Ana pe ce te-ai bazat cand ai enumerat “ingredientele” ? Vorbesti din proprie experienta sau doar ai aruncat niste cifre din auzite ?
Nu-ti trebuie 7 ani de ASP.NET (care oricum nu e f relevant pentru iPhone dev) si nici nu-ti garanteaza nimeni ca daca timp de 6 luni stai 5 ore pe zi sa inveti si sa aplici o sa iesi un developer bun.
“Spumele trigonometrice” isi au rostul in destul de putine cazuri, in special la jocuri, deci nu ceazul sa stai 6 luni pe asa ceva.
Piata locala nu este relevanta (inca), in primul rand din cauza numarului mic de utilizatori iOS/Android. Pe Android nici macar nu se pot cumpara aplicatii din Market. Si oare cati romani ar da bani pe soft ?
PS : da te rog mai multe detalii, cum dupa un an iese produsul unic si vandabil ?
hai sa o luam logic:
In Romania nu exista programatori pe aplicatii mobile pentru ca nu exista publicul target…. adica romanasul de rand are iPhone ca e la moda, mare mirare daca are vero aplicatie instalata, avand in vedere ca ele costa.
Aplicatii romanesti: nu le prea vad rostul, ce aplicatii numai strict pentru Romania ar fi utile? deja exista cele universale (Google Maps, meteo, etc)
In plus de ce ai vrea sa fii indie mobile games developer cand sunt alte companii care fac jocuri pe bani si care chiar se vand ca de, se poate face si marketing.
Hai sa facem un test, toate telefoanele mai noi au by default un QRcode reader…. cuiros daca pui unu in piata Unirii, cine o sa il descifreze.
E vorba si de mentalitate…. romanii aun telefoane ultra performante, dar putini dintre ei stiu sa il foloseasca la capacitatile lui maxime.
PS: nu trebuie sa copiati chiar tot ce vedeti la Americani
parerea mea 🙂
Ca sa ma leg strict de piata Apple, cre’ ca principalele impedimente sunt astea:
1. faptu’ ca te costa ca sa faci aplicatii pentru iPhone (100$ daca esti un dezvoltator singular)
2. faptu’ ca n-avem calculatoare Apple (eh, asta sa zicem ca se mai rezolva cu un Hackintosh)
3. lipsa de cunoastere a limbajului Cocoa
4. nu toata lumea are smartphone-uri. multi dintre romani sunt inca multumiti de Nokiile cu Symbian.
Ar mai fi si solutia GetAppQuotes.com, abia lansata :
http://www.gomonews.com/mobile-application-marketplace-connects-ideas-people-to-developers/
@necenzurat: trebuie sa te contrazic – utilizatori de iPhone sunt foarte multi in Romania si majoritatea au aplicatii instalate. E o lipsa de incredere in pe care o vad la toata lumea si nu stiu de ce.
@Cristi: Pentru a dezvolta pe iPhone trebuie sa ai Mac, sa stii sa il folosesti, sa stii sa lucrezi cu objective C in mediu Unix, sa platesti contul de developer, sa cumperi iPhone 4 ca sa ai pe ce testa etc. Numarul dezvoltatorilor va fi mic, la fel cum e (inca) market share-ul Mac vs. PC in Romania. Majoritatea celor care stiu ce fac lucreaza deja pentru companii bune.
Pe Android e cu totul altceva: cei care ar putea dezvolta prefera sa lucreze Java pentru mediul business, in firme care ii platesc destul de bine.
Dar programatori foarte buni sunt iar piata va creste firesc odata cu potentialul de monetizare al ideilor bune.
Deocamdata trebuie doar ca mai multi influenceri din IT&C si media sa exprime nevoia de a avea aplicatii si continut localizat, sa genereze un trend.
Eu am deschis o firma de dezvoltare aplicatii iPhone in Auckland, NZ. Deocamdata nu am nevoie de dezvoltatori, ma descurc singur cu proiectele pe care le am pe anul asta, deja am un app matur in app store.
In .ro nu as fi angajat niciodata un programator, din urmatoarele motive:
1. Am avut timp de 10 ani angajati programatori din .ro si toti sunt crescuti cu mitul: ‘sa ajung la google/microsoft/amazon”. Daca reusesti sa gasesti unul bun, sta cateva luni timp in care nu face decat sa trimita CV-uri dupa ce isi termina treaba (pe care o termina repede, daca e bun).
2. Piata iPhone in .ro e relativ mica, cred ca sunt in jur de 50-60k iPhone sau ceva de genul asta. Plus ca, tot din experienta, clientul roman are o retinere la a da bani pe ceva, orice. Deci, de ce as dezvolta un produs pentru cateva mii de potentiali clienti, la care as putea incasa .5 USD per app? Sa am un revenue potential de 1000 USD la 2.000 de downloaduri? Asta daca ajung la 2000? Mai bine fac situri web la 100 USD. Ca business, zic.
3. Programatorii din NZ sunt putini dar sunt foarte maturi, nu sunt studenti sau proaspat absolventi, in general sunt peste 35 de ani cu referinte extrem de serioase. Se grupeaza in mici firme si rezultatele pe care le obtii din punct de vedere al calitatii sunt foarte bune. Cand voi fi depasit de volumul de munca, voi apela la o astfel de firma (deja am deschis discutia).
Ca o concluzie, lipsa de programatori de aplicatii mobile nu e un caz izolat, cam asa e in toata econommia din .ro. Toti se vaita si se baga in seama, dar nu pune unul osul sa faca treaba. Hai sa chiraim si sa ne dam mari. Cand nu mai avem bani, ne imprumutam la FMI.
🙂
Cocoa nu e un limbaj, e un framework. Limbajul e Objective C.
Piata Android este inca in crestere, si cum am decis sa ne axam doar pe iOS, o voi ignora complet.
Pentru a dezvolta pe iPhone, exista mai multe caracteristici pe care un developer trebuie sa le aiba, precum si parte de hardware. Nu poti sa creezi pe Windows, si nici nu ar trebui sa o faci (cu hack-uri), pentru ca nu vei intelege niciodata ce inseamna fiabilitatea unui sistem MAC.
Ca developer ar trebui sa folosesti:
1. Mac
2. iPhone
Plata celor 99$ nu este necesara decat atunci cand ai finalizat aplicatia, asadar poti sa o amani pana te pui la punct cu XCode si Objective-C 2.
Aplicatiile pe iPhone se comporta foarte similar cu cele Flash pe web, in schimb diferenta dintre Objective-C si ActionScript este uriasa. Chiar si dupa 10 ani de IT, mi se pare foarte dificil de invatat.
Consider ca sunt necesare 6 – 12 luni pentru a putea sa dezvolti o aplicatie la nivelul celor acceptate in Apple Store, iar aceste luni nu le au foarte multi oameni la dispozitie.
Partea buna este ca nu exista competitie aproape deloc, se plateste foarte bine, si e fun cand ai rezultatul final!
Referitor la aplicatii romanesti, eu am folosit Scoala de soferi, foarte la indemana! Am schimbat multe emailuri cu autorul aplicatiei, am trimis mult feedback, si l-am si recomandat mai departe. 🙂
Nevoie de aplicatii pentru RO?
1. Bancare.
2. Servicii. (energie, apa, etc)
3. Divertisment.
4. Comert.
As putea continua la nesfarsit. Idei sunt foarte multe, dar ar fi dispusi clientii sa plateasca pentru crearea lor?
Ar mai fi fost corect sa mentionez ca pentru Android se poate scrie cod in Eclipse, iar limbajul este Java.
Pe blog am pus mai multe referinte, fiind eu insumi in cele 6 luni de care aminteam mai sus. 🙂
Recomand cu caldura urmatoarele bloguri pentru cei care doresc sa se puna cat de cat la curent cu aceste lucruri:
1. http://iphone.appstorm.net/roundups/developer/the-complete-iphone-development-toolbox/ (practic http://iphone.appstorm.net/ in RSS)
2. http://mobile.tutsplus.com/
3. http://www.iphonedevsdk.com/
4. http://developer.apple.com/iphone/
In orice ordine. Succes!
in .ro sunt mai mult de 50-60k useri de iPhone…
Buna Florin,
Vorbesc pe un caz concret…al unui dezvoltator de iPhone.
De asemenea, vorbesc despre o aplicatie concreta: editor de grafica vectoriala pentru iPhone si iPad, cu specificatii, “features” si instrumente asemanatoare produselor de grafica vectoriala Adobe >> de aici trigonometria…si cele 4 luni dezvoltare initiala + 5 luni _update-uri: un update/luna (munca on and off).
dupa 1 an – produsul software a ajuns la un nivel mult peste lite: 5 update-uri cu noi features per update | urmeaza update-ul 6 pentru cea de iPhone si 3 pentru cea de iPad….daca te intereseaza, poti sa cumperi aplicatia din AppStore sa vezi ce si cum.
P.S.1. Stiu ca 7 ani in dezvoltare web nu-s obligatorii, mai ai nevoie de talent, perseverenta si multa munca. Plus vb de un caz concret.
PS.2. Te rog spune-mi ce aplicatii ai realizat tu(sunt curioasa din fire).
PS.3. Nu ma mai lua asa tare ca ma sperii 😀
O zi faina sa ai!
Pai trebuia sa precizezi toate detaliile astea in postul tau.
Din ce ai scris tu nu reiese ca vorbesti despre dezvoltarea unui produs existent, ci ca dai niste sfaturi celor care vor sa se apuce de iPhone dev. Este o diferenta.
Nu am inca aplicatii mobile realizate (lucrez ca dezvoltator .NET), insa ca hobby studiez iPhone si Android dev si in curand sper sa am cu ce ma mandri 🙂
aham…pai uite o sa modific postul ca sa fie mai clar.
Eu nu prea sunt de-acord cu tot ce ai scris acolo 🙂
Iar aplicatia despre care vorbesti are un target clar limitat. Este normal sa fie doar cateva licente cumparate in Romania. Cate persoane au nevoie de un editor de grafica vectoriala? Pe iPhone. 😐
Intrebarea pusa de tine (“De ce nu exista dezvoltatori de aplicatii mobile?”) este gresita.
Ar fi trebuit sa fie “De ce nu gasesc firmele din Romania dezvoltatori de aplicatii mobile?”
Dezvoltatori exista. Nu sunt multi (intr-adevar, cererea este mai mare), dar exista.
“iPhone nu ma intereseaza” Roflmao
ouch
Ai dreptate, da’ este irelevant – multa lume nu cunoaste nici limbaju’, nici framework-u’
din cate stiu eu, in Oradea este o firma care se ocupa de dezvoltare de app-uri pentru google :). Piata interna e varza, dar cea internationala e mare
In primul rand vreau sa multumesc tuturor celor care au raspuns la intrebarie fie pe Twitter, fie aici. In al doilea rand, voi sustine cat pot de mult aceasta comunitate. Am inceput cu MobileApps Development Meetups si sper sa mai fac si altele.
Sunt de acord cu multe reactii la cele scrise de mine. Probabil nu pe BestJobs si eJobs trebuie sa inceapa cautarea dezvoltatorilor si cu siguranta piata locala nu ofera multe oportunitati.
Dar nu as privi Romania ca pe un bolnav de ciuma. Nu i-as condamna pe cei care vor sa faca ceva local si as renunta la atitudinea “in Romania e de cacat”. Traim cei mai multi aici si simplu fapt ca am ramas aici ne-ar face si pe noi sa fim de cacao.
Revenind la cele scrise de mine. Omul cauta sa angajeze. Nu cauta sa faca pe nimeni milionar sau vedeta in App Store. Omul avea nevoie de angajati, de oameni carora sa le ofere lunar un salariu pentru treaba facuta. Ca ii iesea ceva bun, vandabil, ca urma sa aiba succes sau sa vanda la export, asta nu conteaza.
Piata asta are nevoie de mai multi oameni, care sa produca local, in mod organizat si nu sa faca freelancing. Sa nu fiu inteles gresit, nu am nimic impotriva freelancerilor, ba chiar ii invidiez.
Dar nu putem reduce toata piata la cativa baieti (se stiu ei care si nu au nevoie sa apara in presa sau pe bloguri d’astea de online) care sunt foarte buni, se descurca bine si lucreaza pentru afara.
Google, Microsoft, Amazon etc nu au crescut cu baietii astia, ci cu o forta de munca educata, motivata si numeroasa, chiar daca nu tot ce scot sunt super-produse si raman pe piata sau vad lumina zilei.
Eu as zice mai degraba ca sunt cunoscuti sau ca nu alearga sa fie cunoscuti in tara. Sunt firme care produc exclusiv pentru afara, castiga de afara si sunt multumiti cu asta.
De exemplu in cazul Nokia au fost prezentati niste baieti. La Android, ne-am cam lamurit – nu prea au gasit de data asta cine stie ce, dar totusi exista. Sunt convins ca vor iesi la lumina si in cadrul initiativei Orange / Iphone.
Pe partea de Android posibilitati de recrutare sunt, in comunitatea pornita de mine Androider.ro avem 85% din programatorii care au participat la HTC Romanian Challenge. Din pacate pana acum un singur anunt de job-uri a fost postat : http://www.androider.ro/category/job-uri-android
Ar mai fi un aspect, nu cred ca piata romaneasca e pregatita sa plateasca un Android developer la nivelul pietei din afara, in momentul cand pentru o companie straina poti castiga de la 2000$ pana 20.000$ (depinde de nivelul de efort care este dispus sa il oferi), in Romania sunt sigur ca un salar ar fi sub limita de 2000$.
Pornind si de la frustrarea din acest post si din dorinta de a face ceva pentru zona mobile, am creat MobileDev http://www.netcamp.ro/2010/mobiledev/
[…] a trecut mult timp de la postul in care ma intrebam de ce nu exista dezvoltatori de aplicatii la noi. Exista, am primit raspunsuri. […]
La noi sunt 2 probeme mari , Cei care dezvolta app au ceva dezvoltat si merg pe modificari , au preturi de mori ,
Daca maine vreu sa ma duc la o firma de soft sa spun :
Vreu sa am o app pentru pc care imi intra in servis ,explic ca vreu ceva simplu , asi dori sa ma implic , credema nu nimeni nu te baga in seama sau cer un pret de mori pe spate , si atuncea nu imi pun un DVR si fise de servis in doua ex , imi cer scuze daca nu am scris bine ,
Lumea se vede in visul american , dar noi nu aveam cum sa ajungem acolo pentru ca nu aveam infrastructura si mentalitatea
p.s Vroiam sa spun ca avem si o rautate in doi , in loc sa luam proecte mici , mari , cei care stiu si sunt dezvotatori traesc in mediu acela , nu merita sa iti fac o aplicatie pentru 50 Eu , ca nu se merita, eu sunt prea obosit sa imi explic ideia , Vrem bani vrem sa facem in 3 ani ce au facut firmele mari in 30 de ani ,
Plus ca noi nu am face nimic fara bani , va dau un exeplu am un priten care e foarte bun programator , ii spun , am nevoie de o aplicatie , destul de simpla , se poate , ? imi raspunde nu ca nu am timp , din start nu are timp , americanul ar spune da , sa vedem incercam , si am gasit un bait tinerel care mi-a spus ca se poate si acuma dezvolta soft pentru firma mea , si am spus asa , eu fac pretul si la soft si tu ai 85%, e normal ca nu eu fac munca , un exeplu clar , Vine un client si spune asa : vreu un soft si pe telefon sa vad cate camare am ocupate la pensiune timp real , ok sa facut sa cerut 80 Eu ,omul a fost wow dor atat , acuma avem un proect la aceea pesiune de 1200 Eu Faptul ca am spus da ,si mai departe vom vedea