Despre VPN s-a tot vorbit, însă la câte probleme de securitate informatică sunt astăzi, încă un articol despre rețelele virtuale private este mai mult decât binevenit.
Este foarte important să trecem peste gândul că „mie nu mi se poate întâmpla nimic online” și să luam în serios consecințele pe care le poate avea un atac informatic sau simpla spionare a activității noastre online. Nimeni nu vrea să își expună documentele și informațiile personale sau să își piardă banii pe Internet.
Fiind în plin sezon de vacanță, când călătorim, suntem în mișcare și ne conectăm la diverse rețele Wi-Fi, e bine să știm câteva lucruri despre VPN, beneficiile sale și mai ales cum alegem cea mai bună soluție pentru nevoile noastre.
Ce este un VPN?
VPN-ul este un serviciu care ne permite să ne conectăm la Internet prin intermediul unui „tunel” criptat și sigur. Astfel, traficul nostru rămâne privat și anonim. Ne protejează datele personale și informațiile financiare când ne conectăm la rețele wireless nesecurizate în aeroporturi, mall-uri, cafenele sau hoteluri. Mai mult, un VPN ne permite să accesăm conținut restricționat geografic sau în țări unde sunt blocate anumite site-uri și rețele sociale. Deci ne ține departe de ochii infractorilor, furnizorilor de Internet și chiar ai autorităților guvernamentale.
Cum aleg un VPN?
Oferta de soluții VPN este destul de mare și inevitabil poate apărea întrebarea „Cum îmi aleg VPN-ul?”. Pentru a răspunde la această întrebare, am apelat la specialiștii Bitdefender, brand-ul românesc recunoscut internațional pentru soluțiile sale de securitate cibernetică.
VPN-urile redirecționează traficul de date printr-o rețea privată de servere pentru ca părți terțe să nu îl intercepteze. Simpla redirecționare nu este însă suficientă, apreciază echipa Bitdefender. Suplimentar, informațiile transmise trebuie criptate pentru a nu fi deslușite în cazul unei interceptări.
E important, de asemenea, să fim conștienți că, deși ne feresc de ochii lumii, furnizorii de servicii VPN pot vedea tot fluxul nostru de informații. O soluție VPN de încredere nu va trage cu ochiul la datele noastre, ca să nu mai vorbim de monitorizarea sau înregistrarea lor, însă nu toți dezvoltatorii de servicii de profil sunt la fel de serioși.
Specialiștii de la Bitdefender au compus o listă de criterii pe care ar trebui să le luăm în considerare înainte de a instala o soluție VPN:
Renumele companiei producătoare – Este o firmă cunoscută? Mai are și alte produse de top?
Jurisdicția și autorităților – Serviciul VPN are birouri într-o țară cu legi mai relaxate sau în una cu norme stricte privind monitorizarea și înregistrarea datelor?
Alianțele statale pentru schimbul de informații – Cum împărtășesc țările informații despre activitatea utilizatorilor de Internet și telefonie mobilă? Care sunt țările care colaborează în acest mod?
Politica de colectare și înregistrare a datelor – Înregistrează furnizorul o cantintate minimă de date sau au o politică zero-logging, pentru ca, în eventualitatea unei breșe, informațiile să nu poată fi asociate clienților?
Audituri externe de securitate – Angajează furnizorul firme externe specializate în audituri de securitate asupra produselor lor?
Numărul de servere și localizarea lor? Câte servere deține furnizorul și în câte țări sunt răspândite?
Problemele anterioare de securitate – A avut furnizorul probleme de securitate în trecut?
Funcții avansate – Ce funcții suplimentare propune serviciul VPN pentru personalizarea experiențelor de utilizare a produsului?
Politica pentru torrente – Ce restricții impune serviciul VPN pentru distribuția conținutului prin torrente?
Deblocarea serviciilor – Cât de eficient este produsul în ocolirea restricțiilor geografice, de pildă?
Garanția returnării banilor – Are furnizorul o politică clară de retunare a banilor dacă există nemulțumiri față de produs?
Asistență live – Oferă serviciul VPN asistență prin chat live pe lângă cea prin e-mail?
Încearcă Bitdefender Premium VPN
Bitdefender ne propune un serviciu VPN Premium ultra-rapid, care ne protejează identitatea și conferă siguranță activităților noastre online. Costă mai puțin de 12 lei pe lună, dacă optăm pentru un abonament anual sau 25 de lei dacă avem nevoie de VPN doar pentru o lună. Poate fi folosit atât pe PC, cât și pe Mac, nu înregistrează traficul, blochează monitorizarea activităților online de către furnizorul de Internet și oferă un grad de criptare de armată.
Descoperă toate beneficiile aici. Primești garantat banii înapoi în 30 de zile dacă nu ești mulțumit.
Informații utile! Tine-o tot așa