Orice loc exotic din lume pare a fi la capatul Pamantului. Pare inaccesibil si complicat de atins. Asa am spus si eu inainte de primele calatorii pe distante lungi. Apoi m-am obisnuit.
Milioane de oameni calatoresc zilnic, facand conexiuni care par imposibile sau ne uimesc prin complexitatea lor. Insa pentru unele destinatii exista deja un rulaj, rute bine stabilite si chiar mai multe zboruri pe zi. Chiar daca par a fi la capat de lume.
Mai mult, daca in urma cu 5 – 10 ani, biletele de avion pe distantele lungi costau o mica avere, astazi exista diverse oferte speciale, sezoniere sau chiar lunare.
Cum am zburat spre Cuba
Totul a pornit de la o oferta proasta si o oferta buna. Voiam sa plecam in Tenerife, in locul in care am mers de patru ori pana acum, insa am ramas “interzisi” cand am vazut pretul. Crescuse cu 1.000 de euro “din cauza” rusilor care au solicitat mai mult hotelul “nostru”. In acelasi timp, Air France anunta oferta lor fulger, valabila doar 3 zile. Havana era una dintre cele trei destinatii promovate.
“E mai ieftin sa mergem in Cuba!”, am exclamat atunci, facand un mic calcul.
Nu am mai stat mult pe ganduri si am decis in aceeasi zi sa ne intoarcem in Cuba. Dupa 8 ani. Oricum era pe lista noastra de calatorii viitoare.
Air France si KLM au lansat in urma cu un an o serie de promotii lunare. Timp de trei zile ofera preturi speciale pentru trei destinatii indepartate. Mai mult, cel putin o data pe an exista o mare promotie, cu mai multe calatorii reduse, iar pe site-ul Air France, de exemplu, gasiti si acum o serie de oferte. Preturile pe care eu le-am intalnit, la promotiile fulger, variaza intre 500 si 700 de euro, cu plecare din Bucuresti, fireste.
Am ales Air France nu doar pentru pretul biletului spre Havana (650 euro / persoana), ci si pentru ca de un an si jumatate am intrat in programul Flying Blue. Cardul de fidelizare pe care il detin imi ofera acces mai rapid la check-in sau drop-off, prin zonele speciale Sky Priority, unde nu trebuie sa astept mult la coada. Beneficiez apoi de control de securitate si imbarcare cu prioritate, bagaj suplimentar la cala si acces la Business Lounge. Toate aceste beneficii imi economisesc mult timp si mai ales imi ofera un confort sporit in calatoriile mele.
Dupa un zbor lung, ma simt mai bine in lounge, pe un fotoliu de relaxare, avand la discretie snack-uri, bauturi si wifi. Iar cand ma urc intr-un A380, de exemplu, sau in orice avion mare, pot fi printre primii pasageri care intra in cabina. Tot pe baza cardului, in functie de locurile disponibile, pot primi un upgrade la Business Class sau Premium Economy.
Am plecat dimineata din Bucuresti. Drumul spre Paris a durat trei ore si un pic. Am avut apoi trei ore si jumatate la dispozitie pana la zborul spre Cuba, pe care le-am consumat in Business Lounge, facand transferul intre porti si prin magazine. Au trecut mult mai repede decat ne inchipuiam. Dupa un zbor de 10 ore am aterizat la Havana. La intoarcere, zborul a fost mai scurt cu o ora.
Cum am zburat in Cuba
Cuba este cea mai mare insula in Caraibe. Daca vrei sa mergi de la un capat la altul, trebuie sa te pregatesti pentru un drum de 1.200 km. Noi ne-am “miscat” mai mult in zona de vest a insulei, pe care am strabatut-o de la coasta de nord la cea sudica. Am mers mult cu autocarul, in conditii foarte bune, insa cand am dorit sa vizitam Cayo Largo, o mica insula din Marea Caraibilor, am optat pentru calatoria cu avionul. Am zburat cu un AN-26 si un ATR, iar timpul petrecut in avion a fost in jur de 30 de minute.
Pentru urmatoarea vacanta in Cuba, mi-am propus sa studiez mai bine legaturile aeriene interne. Cred ca pot economisi timp mai mult si pot descoperi usor alte zone din aceasta frumoasa tara.
***
Am avut ocazia in aceasta vacanta sa beneficiem de serviciile premium ale Air France. La plecarea spre aeroport si la intoarcerea acasa, am fost condusi cu serviciul de limuzine de lux, oferit gratuit celor care au bilete la Business Class. Am vizitat Business Lounge-ul de la noi, dar si pe cel al Air France din Paris. Am calatorit in clasa Premium Economy in zborul Bucuresti – Paris si la intoarcerea din Havana.
Sursa foto: © Thelmaphotography | Dreamstime.com
Eu, unul, astept mai multe detalii si poze. 😀