Ați remarcat vreodată câte șosete dispar din mașina de spălat? Pur și simplu, nu le mai găsești după ce ai golit cuva de toate rufele. Eu chiar am păstrat și încă mai am șosete desperecheate, cu speranța că într-o zi vor apărea. Sună caraghios, știu, dar la urma urmei aceste dispariții misterioase sunt cât se poate de reale. Niște oameni de știință chiar au căutat o explicație și au inventat Indexul Șosetelor Pierdute.
M-am întrebat dacă aceste dispariții inexplicabile au legătură cu tipul mașinii de spălat, anul de fabricație, tipul sau marca. Cel mai probabil, nu există nicio legătură, însă aștept și un studiu pe această temă. Până atunci, dacă sunteți în căutarea unei mașini de spălat rufe, puteți alege dintr-o gamă foarte variată pe eMAG.
Cum o alegeți este un subiect foarte vast, expus de specialiști într-o multitudine de articole explicative, multe dintre ele fiind disponibile pe site-urile mărcilor de profil. Dar până la marcă, cel mai bine ar trebui să țineți cont de o serie de caracteristici și, recomandat, de stilul dvs. de viață.
Vă puteți uita întâi, de exemplu, la dimensiuni. Vă doriți una standard (înălțime până la 85 cm) sau una mai mică (înălțime până la 69 cm)? Capacitatea este și ea importantă.
Vreți una de 6-8 kg, suficientă pentru 2-3 persoane sau de 8-10 kg, bună pentru familii mai mari? Doar ca fapt divers, o mașină de 9 kg poate spăla până la 45 de cămăși, zice unul dintre producători.
Apoi vă uitați la funcțiile utile. Este silențioasă? Este eficientă energetic? Are opțiuni precum igienizare, protecție anti-alergeni sau program de spălare rapidă? De pildă, mașinile de spălat cu eficiență ridicată (High Efficiency) sunt proiectate să folosească mai puțină apă și mai puțină energie electrică decât modelele tradiționale.
Vă gândiți la o mașină smart? Există și așa ceva. O mașină de spălat rufe smart folosește tehnologia pentru a-ți face viața mai ușoară. Astfel, o poți controla de la distanță printr-o aplicație mobilă, poți crea programe de spălare proprii sau chiar poți primi recomandări personalizate pe baza obiceiurilor tale sau a tipului de rufe pe care îl speli frecvent. Poți detecta greutatea rufelor, poți evalua cât de murdare sunt hainele, poți integra mașina cu alte dispozitive smart din casă.
De exemplu, poți seta ca atunci când mașina de spălat finalizează un program, să aprindă automat lumina din baie sau să pornească sistemul de ventilație.
Iar la final, sau poate chiar la început, contează bugetul. Puteți găsi pe eMAG mașini de spălat bune începând de la 1.000 lei. Nu vă lăsați păcăliți de preț. Uneori, modelele accesibile oferă performanțe excelente.
Stilul de viață este, de asemenea, important, cum spuneam mai sus.
Dacă spălați mai rar sau locuiți singur(ă), probabil că spălați mai rar și de obicei un volum mai mic de rufe. În acest caz, s-ar potrivi o mașină de capacitate mică (5-6 kg), dar care să aibă un program de spălare rapidă, funcții destul de simple și un consum de apă și de energie mic.
Dacă sunteți într-un cuplu și aveți o viață activă, probabil că veți spăla un pic mai mult decât o persoană singură, dar chiar și așa tot nu aveți nevoie de capacitate mare. O mașină medie (6-8 kg) ar fi perfectă.
Dacă aveți copii, mai ales copii mici, volumul de rufe crește și la fel frecvența spălărilor. Aveți nevoie deci de o mașină care să facă față unor sarcini mari și mai multor tipuri de rufe, cu programe speciale și protecție a hainelor delicate. O mașină mare (8-10 kg) este recomandată.
Ce ar mai fi de spus? Că deși pare de multe ori un obiect banal, mașina de spălat rufe a evoluat în timp și va evolua, adaptându-se la schimbările sau nevoile din viața noastră. De pildă, la un târg de electronice, LG a prezentat o mașină care permite spălarea simultană a două încărcături de rufe. Este ideală pentru familiile ocupate sau pentru cei care au nevoie să spele rapid haine delicate separat de cele obișnuite.