Cu toții ne împărțim între acasă și birou. Ori între dormitor și bucătărie, când lucrăm de acasă. Uneori chiar ne împărțim între biroul de acasă și un colț într-o cafenea liniștită sau pe un șezlong, la umbra unui palmier, pe o insulă exotică, dacă suntem norocoși să putem lucra de oriunde.
În cei aproape doi ani în care ne-am schimbat obiceiurile din cauza pandemiei, tehnologia ne-a ajutat mult în tranziția la un nou stil de viață. Ne-a suplinit din lipsuri, ne-a înlesnit comunicarea, ne-a apropiat mai mult. De aceea astăzi suntem mai atenți când alegem, de pildă, un device util în munca noastră de zi cu zi.
Fie că lucrăm de acasă, fie că suntem în mișcare, fie că ne facem biroul într-un spațiu de co-working pentru câteva ore, ne dorim dispozitive portabile, durabile și cu specificații de top, cum ar fi laptop-ul.
Experiența mea cu Dell XPS 15, ediție 2021, cu procesor Intel i7-11800H
Lucrez în sistem hibrid de ceva vreme, mai mult de acasă, și din când în când de la birou. Ieri am avut o prezentare și am uitat încărcătorul acasă. În graba cu care am plecat la întâlnirea de la birou, am uitat să verific dacă l-am pus în geantă.
Desigur, cine nu s-ar putea bucura de o zi mai ușoară la birou, cu scuza că nu are încărcătorul laptopului la el. Dar nu a fost nevoie. Probabil de aceea am și uitat de el. Acest laptop pur și simplu nu cere atât de multă energie. L-am folosit toată ziua și m-a ținut, cum se spune, baterie până la finalul zilei de lucru. Pentru mine acest lucru este foarte important astăzi. Să am autonomie mare, să nu depind de cabluri și încărcătoare decât atunci când este absolut necesar.
Apoi, mă uit la un laptop pentru capabilitățile sale tehnice principale, care întâmplător sau nu mă susțin în toată activitatea mea de creație. Laptop-ul vine cu o placă video Nvidia RTX 3050Ti și 16 GB RAM, iar stocarea este de 1 TB pe NVMe2.
Ecranul laptopului este un OLED InfinityEdge cu touchscreen și HDR, ceea ce oferă un plus de accesibilitate la conținutul afișat. Acum, depinde și cum te obișnuiești. Oare te ajută să ai un touchscreen atunci când lucrezi în Excel, de exemplu? Eu tind să îl folosesc mai multe pe Facebook și YouTube.
Nu trebuie neglijat nici touch-pad-ul mare, potrivit pentru orice activitate, dar mai ales pentru un browsing îndelungat. Acesta este sensibil la folosire și oferă un scroll foarte fluid al paginilor.
Dacă tot am zis de YouTube, pe acest model pot fi urmărite foarte bine clipurile video în format 4K, pentru că rezoluția lui nativă este de 3456×2160 pixeli. Calitatea ecranului este cea care te face să-l privești fără să îți obosească ochii, scoțând în evidență cât mai bine detaliile.
Placa video este potrivită pentru un gamer, care vrea să ia o pauză de la lucru și să se joace la calitatea maximă a jocului preferat. Dar la fel, poate fi folosită de un creator de conținut care vrea să editeze următorul său vlog pe laptop, nu pe desktop.
Placa video, procesorul și stocarea foarte rapide ar putea să surprindă orice vlogger cu viteza de procesare a celor mai pretețioase clipuri video pentru YouTube.
Fiind un laptop personalizabil, cei care vor să facă un upgrade, trebuie să știe că pot pune până la 64GB memorie RAM, dar și 8 TB stocare SSD prin cele două sloturi de tip NVME instalate.
Windows 11, noul sistem de operare de la Microsoft, oferă o nouă modalitate de a așeza ferestrele diferitelor programe și este gândit foarte bine pentru creșterea productivității, fie că este vorba de editare video, editare foto, muncă de birou etc.
Laptop-ul este acoperit cu aluminiu și fibră de carbon, având un design care atrage privirile în orice sala de ședințe. Pe deasupra, este și silențios. Nu are ventilatoare care să atragă atenția, iar inovațiile pe partea de răcire ajută laptopul să nu facă zgomot și să fie performant în același timp.
Performanțele laptopului Dell XPS 15 sunt completate de un sunet foarte bun, emis prin boxele laterale, dar și de tastatura parcă special gândită să facă mult mai ușoară redactarea unui e-mail sau a unui articol pe blog, cum e acesta. Deși nu are porturi USB clasice, laptop-ul vine cu un dongle inclus în pachet care oferă 3 porturi de tip USB-C, un port USB-A și conexiune HDMI pentru un monitor extern.
Dell XPS 15 ar putea reprezenta un upgrade potrivit pentru orice creator de conținut sau pentru un antreprenor care are nevoie de conectivitate pentru întreaga zi sau care își administrează afacerea de pe laptop. Poate fi un upgrade personal la final de an sau cadoul de Crăciun perfect pentru cineva apropiat.