Unul din cele mai importante lucruri din viața noastra digitală este acum parola de e-mail. La telefon, s-a mai simplificat puțin treaba, acolo folosim Face ID sau amprenta. Dar marea durere de cap vine atunci când trebuie să administrăm parolele de mail, parolele de la internet banking, de la contul acela de pe rețeaua de socializare, pe care nu-l mai ținem minte.
Pe 6 mai a fost ziua internationala a parolelor. O zi creata pentru a ne aminti cât de importante sunt parolele diverselor conturi digitale din viața noastră, în care să definim parole mai sigure și mai greu de ghicit de atacatori.
Astăzi sunt foarte multe breșe de securitate, iar mai nou browserele de internet și conturile de pe rețelele sociale ne avertizează dacă parola noastră a fost furată de undeva.
De exemplu dacă ai primit notificare să îți schimbi parola de pe linkedin sau parola de pe Apple ID, înseamnă că vechea parolă a fost compromisă la un moment dat. Acest lucru nu are directă legătură cu adresa de mail curentă, dar ar fi bine să schimbi parola.
Un sondaj recent arată că 66% dintre persoane nu iau în considerare faptul că trebuie să schimbe parolele după ce află de aceste breșe de securitate. ***
Din păcate cea mai utilizată parolă din lume este în continuare obișnuitul ”123456”, fie că este folosită la autentificarea în rețeaua WiFi, fie că este folosită mai grav pentru accesul la informații foarte sensibile. O investigație recentă a arătat că dintr-un miliard de date de autentificare analizate, aproximativ șapte milioane aveau parola „123456”.
Există soluții. Aceste avertismente pe care le primesc utilizatorii i-au făcut să seteze parole mai complexe. De altfel, nici serviciile de mail, ale rețelelor sociale, nu mai permit setarea unor parole simple. Astfel încât numărul persoanelor care aleg parole complexe – minim 8 caractere, cel puțin o literă mare, cel puțin un semn special – este mai mare ca oricând.
Oamenii adoptă și autentificarea în mai mulți factori, fie că este autentificarea prin SMS, autentificarea prin amprentă sau Face ID, autentificarea prin coduri speciale.
Browserele oferă acum posibilitatea de a seta parole unice, extrem de complexe, care nu pot fi identificate de către atacatori. Aceste parole se salvează direct în browser și se sincronizează cu toate dispozitivele care sunt autentificate în browserul respectiv.
Unul din aceste browsere este și Bitdefender Safepay. Browserul crează un mediu închis și blochează accesul unor entități neautorizate de a accesa datele tale personale, chiar și de a realiza capturi ale ecranului. Browserul vine cu o tastatură virtuală, pentru a nu putea fi interceptate apăsările pe tastatura obișnuită, iar conectarea prin Bitdefender VPN garantează criptarea datelor transmise, imposibil de decodificat.
Soluția de la Bitdefernder pornește automat atunci când detectează că vrei să faci operațiuni bancare, fie că vorbim aici de plăți ale facturilor, cumpărături sau internet banking. Iar toate datele de identificare ale utilizatorului sunt păstrate într-o aplicație protejată.
Browserul de la Bitdefender are integrat și Bitdefender Wallet cu funcția de Administrator de parole. După cum am spus mai sus, aceasta este soluția ca parolele sau detaliile referitoare la cardurile bancare să fie setate și păstrate în siguranță, fără ca ele să poată fi interceptate de hackeri.