Creierul uman se aseamănă mult cu un calculator. Unul cu un „hard” atât de măre, încât poate stoca întregul Internet de astăzi. Dar asta se întâmplă în teorie. În realitate, deși suntem bombardați cu informații din toate părțile, nu reușim să „stocăm” toate datele din jurul nostru și apelăm în cele din urmă la clasicul Internet. Aflu ceva nou și fac research online, mai simplu spus.
Așa am făcut eu la final de 2019. Am făcut research despre liberalizarea pieței de energie electrică și de gaze naturale pentru toți clienții casnici din România, deși auzisem știrea la începutul lui 2018.
Ce este de fapt această liberalizare? Este un proces început de ANRE în 2004, finalizat pentru consumatorii non-casnici în 2007 și pentru cei casnici în 2018. Pe scurt, din 2018, ambele tipuri de consumatori pot alege un alt furnizor de energie în afară de cei deja cunoscuți.
Având în vedere că prețurile pentru furnizorii liberi sunt stabilite doar de ei, am șansa să găsesc o ofertă semnificativ mai ieftină dacă optez pentru schimbarea furnizorului. Acesta a fost primul motiv personal. Sunt pe reducere de costuri de un an sau măcar pe optimizare acolo unde se poate.
Însă pe piață sunt acum mulți furnizori de energie care promit multe beneficii.
Având în vedere că mereu sunt în mișcare, important pentru este să pot gestiona relația cu furnizorul de la distanță. Un beneficiu pentru mine a fost să pot schimba furnizorul fără să stau la cozi interminabile.
Un alt beneficiu pe care-l căutam a fost ca energia furnizată să fie regenerabilă. Am decis să trăiesc, pe cât se poate, cât mai eco-friendly. Colectez selectiv activ de anul trecut, monitorizez calitatea aerului de ceva vreme, caut să folosesc mașina personală cât mai puțin.
Pentru mine schimbarea furnizorului a fost o decizie bună. Nu doar pentru că schimbarea e bună, în general, ci și pentru că piața competitivă este atât de ofertantă încât am putut să aleg o opțiune potrivită tuturor nevoilor mele.
Într-un final, am mers pe varianta unei companii care are capital românesc și am ales Tinmar.
Ce presupune schimbarea furnizorului?
Încerc să fac cât mai multe lucruri pe Internet, de la comunicare la shopping, de la rezervări la plata utilităților, așa că eu am ales să trec la Tinmar prin opțiunea Online. Puteam la fel de bine să sun în call-center, dar cum spuneam, îmi place mai mult Internetul. Am să vă prezint însă ambele variante, poate vă simțiți mai confortabil să aveți contact cu o persoană, de la distanță, prin telefon.
1. Online. Am intrat pe site. Am văzut care sunt ofertele. Informarea preliminară este importantă. Am ales oferta care mi s-a potrivit cel mai bine și apoi m-am înscris pe site. Mi-am lasat datele de contact și am ales modalitatea de corespondență: e-mail sau poștă. Am ales să primesc actele pe e-mail. După ce am completat documentele primite, le-am înapoiat împreună cu o copie de CI și cu actele doveditoare că dețin în mod legal locul de consum. Procedura de schimbare durează o zi-două, însă termenul legal este între 10 și 21 de zile.
2. Call center. Suni, spui ce serviciu dorești, ți se simulează o factură și apoi alegi dintre ofertele prezentate. Dai datele de contact și primești pe mail sau acasă documentele. Apoi le completezi și le trimiți împreună doar copia cărții de identitate, în cazul în care contractul este deja pe numele tău. Dacă nu este deja sau optezi și pentru schimbarea furnizorului de gaze, e nevoie și de actele doveditoare că deții în mod legal locul de consum. Poate avem noroc și se simplifică procedura și pentru gaze. La fel, Tinmar se mișcă repede cu formalitățile, în o zi – două, cu mențiunea că termenul legal este între 10 și 21 de zile.
Cât costă un pachet Tinmar?
Prețul pachetelor Tinmar diferă, evident. Găsiți mai multe informații despre ele aici.
Eu am ales, pentru moment, pachetul Standard pentru că se bazează 100% pe energie verde: Preț de bază* energie (fără taxe) 0,239 Ron/kWh și abonament de 0,39 Ron/zi. Mai jos sunt și restul detaliilor pachetului:
- Energie 100% verde;
- Posibilitatea de a schimba oferta oricând, pentru a accesa avantajele și beneficiile pachetelor Tinmar Gold și Tinmar Silver;
- Acces simplu și rapid în MyAccount pentru a achita facturile, transmite indexul, consulta situația consumului și soldului.;
- Intermedierea relației cu operatorul de reţea.
Cine este Tinmar?
Tinmar Energy este cea mai mare companie de energie cu capital privat din România, cu peste 18 ani vechime în domeniu. De mai bine de trei ani, oferta lor de furnizare a energiei electrice și a gazelor naturale, cât și alte servicii intergrate, s-a extins și în rândul consumatorilor rezidențiali.
Tinmar este producător de energie regenerabilă prin investiții susținute în parcuri fotovoltaice, având în prezent 8 parcuri de acest gen, care produc 60MWp în cele mai însorite zone din România.
***
Blogul Manafu.ro este implicat în campania de promovare a ofertei Tinmar.
Ma interesează oferta dumneavoastra
Sa stii ca imi salvasem acest link atunci cand ai scris articolul, iar pe 15 dec. 2020 am semnat cu ei online si din 10 ian luna aceasta preiau ei indexul. Am sa vad daca toate acele taxe care reprezentau vreo 40% din valoarea facturii vor fi la fel de mari si la ei.
Nu fac ei nici o statistica, sa ne intrebe de unde am aflat despre companie 1(?) Le-as fi spus ca i-am ales pentru ca am incredere in tine. Imi place sa cred ca atunci cand promovezi ceva verifici si esti convins ca este de bine pentru noi. I-am ales si pentru ca nu ma leaga cu nici o perioada contractuala obligatorie, ma pot muta a doua luna, daca ceva nu este in regula. Acum vechiul furnizor mi-a facut o oferta aparent mai buna, dar chiar nu ma mai intereseaza atata timp cat nu pot sa comunic rapid cu ei …+ altele … Salutari !
[…] oferta care ni se potrivește nouă cel mai bine. Ori cu care rezonăm cel mai bine. De pildă, eu am ales Tinmar, încă de acum un an, pentru un mare motiv: energie 100% verde. Apoi pentru că am putut face transferul de contract […]