Lucram de acasa de mai bine de 3 luni. Ne-am facut biroul in sufragerie, la masa din bucatarie sau in varful patului din dormitor. Unii s-au obisnuit mai mult, altii mai putin. E normalitatea multora, as putea spune. Si a mea.
Izolarea si distantarea sociala ne-au schimbat vietile, iar noi ne-am schimbat comportamentul. Consumam, de pilda, mai mult continut pe Internet si petrecem mai mult timp pe retelele sociale. „Mergem” la intalniri online, discutiile de „langa dozatorul de apa” le tinem pe messenger, invatam lucruri noi din webinarii si cursuri online.
Facem sport pe Zoom, cumparam online de la mici producator si ne uitam la piese de teatru pe ecranul telefonului. Internetul si social media ne-au ajutat mult in aceste luni, dar au venit si cu noi provocari. Cum ar fi atacurile informatice, care au crescut mult in ultima vreme si mai ales au tintit Romania din plin.
Trebuie deci sa facem fata coronavirusului si in acelasi timp tentativelor de inselatorie (phishing), pentru ca sub pretextul prevenirii infectarii cu Covid-19, atacatorii cauta sa ne sustraga datele personale.
Cum se intampla acest lucru? Prin asumarea unei false identitati, cel mai adesea a unei entitati de incredere. Banca noastra, operatorul de telefonie mobila si in general orice companie cu care avem o legatura stransa si mai ales comerciala. Scopul atacurilor de tip phishing este obtinerea datelor sensibile (importante si private), fie ca vorbim de date financiare, de fotografii personale sau de istoricul de cautare online. De cele mai multe ori, atacurile de phishing au loc pe mail sau in aplicatii de mesagerie instantanee printr-un link care pare a fi real, dar care in realitate deschide atacatorilor o poarta spre dispozitivul nostru.
De ce este phishing-ul un subiect important acum? Pentru ca suntem ma deschisi la a ajuta sub pretextul, de pilda, al crearii unui vaccin. Cred ca multi am dona pentru un vaccin care ne promite ca va opri raspandirea Covid-19. Doar ca se poate intampla ca in spatele ideilor de bine sa fie oameni care nu ne vor binele.
Ei exploateaza curiozitatea noastra, generozitatea in momente critice si nevoile noastre de baza, cum ar fi nevoia de a cumpara produse medicale, de igiena personala sau alte tipuri de produse. Deci trebuie sa fim atenti pe ce link-uri dam click zilele acestea. Atacatorii au inceput sa trimita mailuri de tip phishing care promit sa ofere informatii exclusive in attachment ori link-uri catre echipamente de protectie la preturi foarte mici.
Analistii Bitdefender apreciaza ca in perioada aceasta cele mai multe infractiuni online au loc prin spam, mesajele atragand victimele cu reduceri foarte mari la produsele medicale care nu se mai gasesc pe rafturile farmaciilor si magazinelor.
Cum ne ferim de phishing? Prin verificarea atenta a mesajelor primite. Mai intai, ne uitam la sursa mail-ului. A fost trimis de la o adresa reala? Pentru ca de multe ori in spatele numelui unei companii, atacatorii pot pune o adresa falsa asemanatoare, care trece neobservata.
Verificam daca exista greseli de scriere sau daca design-ul mesajului este diferit de comunicari similare pe care le-am primit inainte. Doar pentru ca in corpul unui mail exista sigle oficiale, asta nu inseamna ca mailul este oficial.
Apoi, inainte de a da un click pe un link sau o imagine, chiar daca par de incredere, punem cursorul deasupra acestora si astfel vedem link-ul real spre care suntem directionati.
Foarte important de retinut, spun cei de la Bitdefender, este faptul ca infractorii informatici rar pun link-uri de genul „Click aici” pentru a ne convinge sa accesam o pagina anume. In schimb, ne invita elegant sa vizitam pagina „oficiala” pentru mai multe detalii importante.
Daca nu cunoastem expeditorul, daca oferta pare prea buna ca sa fie adevarata sau daca recompensa nu este proportionala cu efortul pe care trebuie sa il depunem, este foarte probabil ca suntem aproape de a deveni victima unei fraude.
„Daca sa ramai in siguranta in viata reala inseamna sa pastrezi distanta sociala, aceeasi regula se aplica si in viata digitala: nu credeti tot ce cititi pe internet, verificati toate informatiile apeland la surse oficiale, instalati mereu o solutie de securitate si nu deschideti fisiere atasate sau linkuri venite de la necunoscuti”, spune Liviu Arsene, specialist in securitate informatica la Bitdefender.
Bitdefender Total Security 2020
In perioada aceasta, Bitdefender ne propune o perioada de incercare prelungita pentru suita Bitdefender Total Security 2020. Astfel, putem sa incercam protectia anti-phishing timp de 90 de zile, in loc de 30 de zile, cat tine un trial obisnuit.
[…] Cum pastrezi distantarea sociala fata de atacurile informatice pe timpul pandemiei. (sursa: manafu.ro) […]
Mi-a placut articolul, multumesc pentru sfaturi!
Si eu lucrez de acasa, o sa tin cont de sfaturi mai ales ca imi place foarte mult sa descopar diverse lucruri pe net.
Eu evit sa deschid email-uri de la persoane necunoscute.