Atleții profesioniști au o rutină prin care trec înainte de evenimentele importante. Își pun o piesă energică (mereu aceeași), au exercițiile de încălzire pe care le fac într-o anumită ordine, poate au și diverse superstiții de care se țin. Își condiționează astfel creierul să intre în starea dorită. Nu doar ei se folosesc de puterea rutinei, ci și cei care fac performanță în alte domenii: artiștii, public speakers, stand-up comedians sau jucătorii profesioniști de șah.
Zilele astea nu te mai duci la birou. Ești blocat în casă, încerci să îți petreci timpul într-un mod cât mai eficient. Îți tot vine să dai refresh la social media, să mai verifici încă o dată site-urile de știri, din iluzia că mai multă informație ți-ar oferi și siguranță sau un control mai mare asupra vieții. Ai profita de orele extra ca să citești mai mult, să înveți un skill nou, dar parcă nu-ți iese, nu reușești să te concentrezi.
În mod normal, aveai acea rutină prin care făceai tranziția de la timpul petrecut acasă la timpul dedicat muncii. Poate era cafeaua pe care ți-o pregăteai dimineața, poate aveai niște site-uri “guilty pleasures” pe care le verificai, drumul spre birou pe un traseu preferat sau discuțiile cu colegii.
Acum nu mai există “granițe” la fel de bine definite între timpul de muncă și timpul personal, dar, precum atleții, îți poți construi o rutină care să te ajute să intri într-o anumită stare. Să semnalizezi creierului că gata, e timpul pentru muncă.
Nu te ajută cu nimic dacă te trezești și te arunci din pat direct în muncă, în mail-uri, telefoane, chat sau știri, ci doar îți va amplifica starea de neputință. Încearcă să eviți să verifici telefonul sau laptopul imediat după ce te-ai trezit, chiar și doar pentru 30 de minute, fiindcă altfel riști să-ți setezi din start un mood negativ pentru ziua respectivă.
Poate încerci în schimb să scrii într-un jurnal dimineața, să-ți mai clarifici gândurile și grijile. Citește câteva pagini dintr-o carte non-fiction – nu multe, suficient cât să te motiveze să te apuci de treabă. Poate îți faci agenda pe ziua respectivă.
Apropo de agendă: pe cât posibil, ține-te de structura veche a programului de muncă, nu sta să reinventezi roata. Și respectă-ți pauzele (10 minute la o oră sunt suficiente). Folosește-le ca să te deconectezi, uită-te pe geam, fă niște pași prin casă. Orice, numai nu sta cu nasul tot în știri sau social media, fiindcă nu te va ajuta să-ți încarci bateriile cu adevărat.
Iar așa cum ți-ai construit o rutină de start îți poți construi și una prin care să-ți închei ziua, să semnalizezi creierului că a încheiat cu munca.
P.S. dacă ai nevoie de inspirație, uite o piesă pe care o poți folosi pentru a te energiza când vrei să intri în flowul de muncă: Lose Yourself a lui Eminem. Asta este piesa cea mai folosită de atleți înainte de competiții, ba chiar există niște studii care arată că ar îmbunătăți performanța. Succes!
Citește și ghidul despre work from home de pe blogul Cristinei
Fotografia unui birou de acasă în vremea Coronavirusului. Sursa: Mihai Ghiță
Articol dintr-o serie de 12 puncte de vedere scrise de profesioniști din marketing, comunicare, media, digital șu business, care au constituit a treilea newsletter special FOMO. Nu știi ce e FOMO? Află aici!