Cu cât ne bucurăm mai mult de noi minuni ale tehnologiei, cu atât apar mai multe pericole și amenințări de securitate. Nu vreau să sun alarmist la final de an, dar trebuie să știți că în 2020 numărul amenințărilor cibernetice va atinge pragul de un miliard. Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender anticipează că în 2020 atacurile vor deveni din ce în ce mai sofisticate, cu consecințe devastatoare pentru oameni și companii.
Ce mi se pare interesant, uitându-mă pe lista amenințărilor din 2019 și pe cea pregătită de Bitdefender pentru 2020, este că atacurile informatice urmează tendințele momentului în tehnologie, societate și chiar politică.
Poate nu vi se pare ceva extraordinar acum, dar dacă privesc în urmă după ani de viruși, troieni, phishing, adware și mai ales ransomware, am vorbit anul acesta despre atacuri la companii fintech, pe fondul normelor GDPR sau asupra monedelor virtuale. Cumva, deci, văd că orice fenomen nou este pasibil și de atac informatic pe măsură.
Vă invit de aceea să descoperiți 7 dintre tendințele care vor marca atacurile infomratice în 2020.
1. Impact mare al vulnerabilităților
Numărul vulnerabilităților declarate va crește în 2020, urmând tendința ultimilor doi ani. Implementarea pe scară largă a programelor open-source „ajută” atacatorii să compromită o plajă mare de dispozitive dacă vulnerabilitatea e prezentă într-o componentă folosită în masă.
2. Cunoștințe tot mai complexe pentru atac și apărare
Atacurile informatice eficiente cer cunoștințe din ce în ce mai avansate, cum ar fi dezvoltarea unor algoritmi de inteligență artificială, noi tehnici de social engineering și chiar abilități de a găsi erori în componentele fizice ale dispozitivelor. Eforturile atacatorilor se vor îndrepta spre găsirea de noi unelte și tehnici pentru a scoate pe piață amenințări din ce în ce mai agresive, profitabile și greu de depistat.
3. Dispozitive tot mai smart și tot mai nesigure
Cele 20 de miliarde de dispozitive inteligente care vor fi conectate la Internet anul viitor sunt un stimulent bun pentru atacatori. Atât timp cât lipsesc standarde minime impuse producătorilor, hackerii vor exploata vulnerabilități noi sau deja descoperite ca să „recruteze” armate de dispozitive smart cu care fie să atace companii, fie să compromită spațiul privat al oamenilor. Atacatorii vor fi din ce în ce mai interesați de dispozitivele industriale, care odată atacate, pot întrerupe funcționarea unor servicii sau infrastructuri critice.
4. Implicarea sub acoperire a statelor în atacuri informatice
Gruparea Shadow Brokers este cunoscută pentru dezvăluirea unor instrumente ce plantează indicii de amenințări avansate cu scopul să pară că aparțin altor țări, ceea ce ne arată felul în care conflictele cibernetice se vor duce de acum înainte. Războiul informatic va fi din ce în ce mai greu de atribuit unei țări specifice sau unui grup criminal sponsorizat de diverse state.
5. Perfecționarea armelor deepfake și fakenews
Dezvoltarea tehnologiilor deepfake (clipuri video și audio făcute să pară că ar fi reale) va genera o nouă plajă de atac pentru infractori. Apelurile telefonice bazate pe voci ale unor persoane reale sunt folosite în înșelătorii menite să păcălească angajați din companii să transfere bani către conturile atacatorilor. Simultan, fenomenul deepfake va juca un rol important și în construirea de mesaje video în campanii electorale, portretizând politicienii în ipostaze ce par reale, ele fiind în realitate fabricate.
6. Ransomware țintit către bun-platnici
Infractorii cibernetici vor ținti mai mult în 2020 domenii de nișă, precum servicii medicale, infrastructuri critice, organizații din educație, predispuse să plătească o recompensă dacă li se restricționează accesul la date. Dezvoltatorii de ransomware își vor diversifica și mai mult căile de atac ca să rămână nedetectați de soluțiile de securitate și să obțină profit mai mare.
7. Serviciile financiar-bancare, victima perfectă
Tendința această continuă din 2019. Start-up-urile de fintech sunt mult mai vulnerabile la înșelătorii și atacuri către site-uri sau către aplicații mobile, unele folosesc programe depășite și nu au politici de securitate. Studii recente arată că paginile de internet ale acestor companii nu trec testele de conformitate, iar aplicațiile au probleme serioase legate de protecția datelor clienților sau sunt slab configurate în materie de securitate IT.
Bitdefender Total Security 2020
Bitdefender a lansat anul acesta suita Bitdefender Total Security 2020, un pachet ce oferă soluții de protecție avansate împotriva amenințărilor informatice. Mai mult, suita 2020 pune un accent sporit pe intimitatea noastră online, cu noi tehnologii ce ne feresc de folosirea intruzivă a datelor noastre personale.
De la un an la altul, de la o ediție la alta, suita Total Security își perfecționează soluțiile deja lansate și adaugă măsuri de protecție pentru amenințăriile actuale. Aflați 7 lucruri care fac din Bitdefender Total Security 2020 soluția potrivită atât pentru utilizatorii Windows, cât și pentru cei cu iOS.
Testează gratuit pentru 90 de zile soluția Bitdefender Total Security 2020. Click aici!
5 trackere pe bitdefendr.ro nais
Bitdefender a fost mai tot timpul la înălțime din punct de vedere al protecției împotriva amenințărilor informatice. Mă aștept să ofere și pe viitor soluții la fel de bune ca până acum.
[…] CITESTE ARTICOLUL COMPLET […]