Fenomenul influencer marketing nu este o noutate pentru comunitatea marcom și chiar pentru consumatori. Alături de celebritățile „clasice”, un număr din ce în ce mai mare de creatori de conținut își arogă sau primesc statutul de influencer, iar bugetele alocate colaborărilor cu aceștia sunt în creștere. Se estimează că, în 2019, brand-urile vor cheltui 6,5 miliarde $ pe campaniile cu influenceri.
Într-o continuă luptă pentru a câștiga atenția consumatorilor, oamenii din marketing și agențiile de comunicare mizează mai mult ca niciodată pe influencer marketing pentru a crește relevanța brandurilor.
#InfluenceMe 2019
Pentru al șaselea an, Starcom România a chestionat consumatorii români din dorința de a afla care este impactul creat de influenceri în relația lor cu un brand, dar și în relația lor cu consumatorii cărora li se adresează. Datele au fost colectate în perioada august – septembrie, iar rezultatele au fost prezentate în premieră în cadrul Influencer Marketing Conference.
Ediția „Influence Me” din acest an vine cu o premieră – o perspectivă pragmatică și unică despre cum sunt percepute campaniile cu influenceri din România, pe ce obiective de marketing construiesc și care este percepția consumatorului despre ele. În acest fel, am putut defini mult mai amplu și corect impactul campaniilor cu influenceri.
Studiul vine cu observații valoroase în urma analizei unor vaste tipologii de campanii de la noi, ce au avut componentă de influencer marketing în 2019.
Impactul campaniilor cu influenceri. Majoritatea campaniilor care depășesc rata medie de awareness folosesc celebrități și sunt susținute în media, inclusiv pe TV. O particularitate o reprezintă campaniile care au un element surprinzător, o utilitate imediată, campaniile de CSR sau cele care au o componentă culturală.
Acțiunile generate de campaniile cu influenceri (în rândul campaniilor analizate) au fost: creșterea căutărilor legate de produs/campanie, creșterea indicatorului de “consideration” și, în câteva cazuri, creșterea dorinței de a recomanda produsul.
Brandurile sunt luate în considerare în momentul în care au un element diferențiator, sunt prezente în festivaluri de muzică având o poveste, nu doar cu un stand; și, foarte important – dacă vin cu experiențe din zona culturală sau de dezvoltare personală.
Intenția de cumpărare este influențată de aceleași elemente de mai sus, aici adăugându-se, însă, specialiștii – autoritățiile dintr-un anumit domeniu (în special în categoriile de high-risk)
Loialitatea. Intenția de a consuma brandul pe viitor este determinată de o conexiune la nivel emoțional declanșată de campaniile cu influenceri: în top sunt campanii de CSR sau care sunt relevante/ actuale.
Creșterea relevanței brandurilor. Aceleași campanii care au determinat brand-love, duc și la creșterea relevantei brandului, în top fiind cele din zona culturală sau de dezvoltare personală.
Consumatorii și influențarea acțiunilor lor. Consumatorii sunt receptivi și își doresc să vadă mai multe campanii cu influenceri, pentru că le consideră interesante și originale. Pe de altă parte, își doresc ca influencerii să îi inspire, să încurajeze spiritul civic și să se implice în campanii cu un impact în zona culturală și educațională.
Studiul a fost realizat în perioada august – septembrie, pe un eșantion de 833 de respondenți, cu vârsta de peste 18 ani, care locuiesc în mediul urban.