MANAFU*

Abonamente Evensys

Drepturile de autor si declaratia unica pentru bloggeri si cei care obtin venituri din dividende

Cu siguranta tineti minte nebunia creata la inceputul anului 2018 cu obligatia depunerii declaratiei 600 de catre cei care obtin venituri din drepturi de autor. Am pentru voi o veste buna si una proasta.

Vestea buna este ca declaratia 600 a disparut. De fapt, 7 declaratii fiscale au disparut din peisaj (printre care 600, 220, 201, 200 si altele), fiind inlocuite de o singura declaratie: Declaratia Unica.

Vestea proasta este ca, desi mult-discutata declaratie 600 a disparut, declaratia unica este mai greu de completat, mai ales pentru cei care obtin venituri din drepturi de autor. Iar drepturile de autor sunt o sursa de venit pentru multi bloggeri.

Cum la inceputul anului am explicat ce inseamna Declaratia 600 pentru activitatea bloggerilor, intr-un articol care a fost bine primit, vin acum cu mai multe lamuriri si explicatii despre Declaratia Unica, pe care va trebui sa o depunem (daca ne calificam) pana la 16 iulie 2018.

Ca si in primul articol, toate informatiile din acest nou material sunt furnizate de Luiza Daneliuc, expert contabil la Smart Tax Advisors. O puteti urmari pe blog si pe canalul de YouTube, unde explica pe intelesul tuturor toate nevoile si schimbarile fiscale din viata antreprenorilor.

Urmeaza un articol lung, cu multe scenarii. Daca nu aveti timp, Luiza a pregatit o concluzie simpla. Asadar daca vreti varianta scurta, sariti direct acolo sau priviti clip-ul urmator, care explica tot ce veti citi aici.

Inca un aspect important. Toate aceste scenarii sunt nu doar pentru bloggeri, cat si pentru alte categorii care obtin venituri din drepturi de autor si dividende.

Nu toti cei care obtin venituri din drepturi de autor depun declaratia unica.

Incepand cu aprilie 2018, persoanele care obtin venituri din drepturi de autor sunt impartite in doua categorii: cei ce sunt considerati independenti si au obligatia sa tina evidenta contabila (da, ati auzit bine exista si cazul acesta in care iti tii contabilitate proprie la drepturile de autor) si cazul in care esti considerat dependent (de firma care te plateste), caz in care nu trebuie sa faci nimic, nici macar sa depui declaratia unica.

Disclamer: daca mai aveti si alte venituri in afara de cele descrise sau daca situatia difera in vreun fel, este posibil ca si modalitatea de calcul si completare sa se schimbe.

Scenariul 1: Esti salariat si ai si drepturi de autor, peste sau sub plafonul de 22.800 lei/an (de la o singura firma sau surse multiple)

Daca esti salariat si obtii venituri din drepturi de autor sub plafonul de 22.800 lei/an, atunci firma care iti plateste drepturile de autor, iti va retine la sursa doar 10% impozit venit calculat la brutul din contract – 40% cheltuieli forfetare (o suma pe care te lasa statul sa o deduci) si atat.

Nu datorezi CASS (sanatate) si CAS (pensie). Nu ai obligatia depunerii declaratiei unice.

Daca esti salariat si obtii venituri din drepturi de autor (sau estimezi ca pana la finalul anului vei obtine) peste plafonul de 22.800 lei/an, firma care iti plateste drepturile de autor iti va retine la sursa 10% impozit venit si tot nu datorezi CASS si CAS pentru ca, ce sa vezi, drepturile de autor sunt mai cu mot fata de restul veniturilor, si salariat fiind, esti scutit de aceste contributii. Nici in acest caz nu ai obligatia depunerii declaratiei unice.

Scenariul 2: Nu esti salariat si ai drepturi de autor sub plafonul de 22.800 lei/an (de la o singura firma sau firme multiple)

Daca nu esti salariat si obtii venituri estimezi ca veti obtine din drepturi de autor sub plafonul de 22.800 lei/an, atunci firma care iti plateste drepturile de autor, iti va retine la sursa doar 10% impozit venit calculat la brutul din contract – 40% cheltuieli forfetare (o suma pe care te lasa statul sa o deduci) si atat.

Nu datorezi pensie si sanatate si nici nu ai obligatia depunerii declaratiei unice.

Scenariul 3: Nu esti salariat si ai drepturi de autor peste plafonul de 22.800 lei/an (de la o singura firma)

Daca nu esti salariat si obtii sau estimezi ca veti obtine venituri din drepturi de autor mai mari de 22.800 lei/an de la o singura firma (sursa), atunci firma are obligatia, pe langa impozitul pe venit de 10%, sa iti mai opreasca la sursa urmatoarele: sanatate 10% si pensie 25%, calculate la un plafon fix de 22.800 lei/an. Deci vorbim de o cotizatie fixa pe an de 2.280 lei/sanatate si 5.700 lei/pensie.

Firma nu iti va opri la sursa sanatate si pensie, daca le dai o declaratie pe propria raspundere, in care arati ca te afli in una din situatiile:

  • ai optat pentru a tine contabilitatea in sistem real pentru drepturile de autor si deci iti vei depune si calcula singur impozitele.
  • incasezi si de la alta firma decat cea in cauza, venituri din drepturi de autor mai mari de 22.800 lei si iti retin ei, pentru ca asa ai optat tu anterior depasirii plafonului la firma in cauza.

Nici in acest caz nu depui declaratia unica. Datorezi pensie si sanatate dar acestea vor fi calculate, declarate si oprite la sursa de firma de la care obtii drepturile de autor.

Scenariul 4: Nu esti salariat si ai drepturi de autor peste plafonul de 22.800 lei/an (de la mai multe firme)

Daca nu esti salariat, si obtii sau estimezi ca veti obtine venituri din drepturi de autor mai mari de 22.800 lei/an de la mai multe firme (surse), de la fiecare sursa in parte esti sub plafonul de 22.800 lei/an, dar cumulate dau peste plafonul de 22.800 lei/an, atunci fiind sub plafon, nici o firma nu iti va retine sanatate si pensie la sursa.

In acest caz ai obligatia depunerii declaratiei unice, datorezi 10% sanatate si 25% pensie calculate la un plafon fix de 22.800 lei/an (adica vorbim de o cotizatie fixa pe an de 2.280 lei/sanatate si 5.700 lei/pensie) pe care ti le calculezi si platesti singur, prin depunerea declaratiei unice.

Scenariul 5: Esti salariat, ai drepturi de autor si dividende

Daca esti salariat si obtii venituri din drepturi de autor, indiferent daca drepturile de autor sunt sub sau peste plafonul de de 22.800 lei/an, atunci firma care iti plateste drepturile de autor, iti va retine la sursa doar 10% impozit venit calculat la brutul din contract – 40% cheltuieli forfetare (o suma pe care te lasa statul sa o deduci) si atat.

Nu datorezi CASS (sanatate) si CAS (pensie) indiferent de valoarea veniturilor din drepturile de autor pentru aceasta categorie de venit, pentru ca esti salariat.

DAR, pentru ca obtii si venituri din dividende, iar la dividende trebuie sa platesti sanatate indiferent daca esti sau nu salariat, daca dividendele ridicate in 2018, indiferent ale carui an apartin, depasesc plafonul de 22.800 lei/an, atunci datorezi sanatate. Pensie la dividende nu se plateste. Suma datorata la sanatate pentru dividende este de 2.280 lei/an.

Ai obligatia completarii declaratie unice, in care bifezi doar contributia la sanatate si completezi doar acea sectiune. Un exemplu concret de completare a declaratiei unice pentru dividende gasesti pe canalul meu de Youtube.

Scenariul 6: Nu esti salariat, ai drepturi de autor sub plafonul de 22.800 lei/an (de la o singura firma sau firme multiple) si dividende

Daca nu esti salariat si obtii venituri sau estimezi ca veti obtine din drepturi de autor sub plafonul de 22.800 lei/an, atunci firma care iti plateste drepturile de autor, iti va retine la sursa doar 10% impozit venit calculat la brutul din contract – 40% cheltuieli forfetare (o suma pe care te lasa statul sa o deduci) si atat.

Nu datorezi pensie si sanatate si nici nu ai obligatia depunerii declaratiei unice pentru drepturile de autor, dar daca obtii venituri din dividende peste plafonul de 22.800 lei/an, ai obligatia completarii declaratiei unice doar la sectiunea de contributii de sanatate si ai obligatia platii contributiei la sanatate de 2.280 lei/an.

Daca veniturile din dividende sunt sub plafonul de 22.800 lei/an, dar impreuna cu veniturile din drepturile de autor depasesc plafonul de 22.800 lei/an, atunci ai obligatia depunerii declaratiei unice si platii cotizatiei la sanatate in cuantum de 2.280 lei/an.

Scenariul 7: Nu esti salariat, ai drepturi de autor peste plafonul de 22.800 lei/an (de la o singura firma) si dividende

Daca nu esti salariat si obtii sau estimezi ca veti obtine venituri din drepturi de autor mai mari de 22.800 lei/an de la o singura firma (sursa), atunci firma are obligatia, pe langa impozitul pe venit de 10%, sa iti mai opreasca la sursa urmatoarele: sanatate 10% si pensie 25%, calculate la un plafon fix de 22.800 lei/an.

Datorezi pensie si sanatate dar acestea vor fi calculate, declarate si oprite la sursa de firma de la care obtii drepturile de autor. Din aceasta cauza nu depui declaratia unica nici macar cu suma pentru dividende, pentru ca deja platesti sanatate la drepturile de autor.

Scenariul 8: Nu esti salariat, ai drepturi de autor peste plafonul de 22.800 lei/an (de la o singura firma sau firme multiple) si dividende

Daca nu esti salariat, si obtii sau estimezi ca veti obtine venituri din drepturi de autor mai mari de 22.800 lei/an de la mai multe firme (surse), de la fiecare sursa in parte esti sub plafonul de 22.800 lei/an, dar cumulate dau peste plafonul de 22.800 lei/an, atunci fiind sub plafon nici o firma nu iti va retine la sursa sanatate si pensie la sursa.

In acest caz ai obligatia depunerii declaratiei unice, datorezi 10% sanatate si 25% pensie calculate la un plafon fix de 22.800 lei/an (adica vorbim de o cotizatie fixa pe an de 2.280 lei/sanatate si 5.700 lei/pensie), pe care ti le calculezi si platesti singur, prin depunerea declaratiei unice

Adaugi separat in declaratia unica la sectiunea contributiei la sanatate si suma obtinuta din dividende la venitul estimat. La pensie suma ramane neschimbata pentru ca pensie nu se plateste la dividende.

Concluzie

DEPUI declaratia unica daca nu iti retin la sursa sanatatea si pensia cei cu care colaborezi, iar tu faci venituri cumulate (adica dintr-o singura sursa sau mai multe surse ai multe peste 22.800 lei/an).

NU DEPUI declaratia unica daca ti se retin la sursa sanatatea si pensia de catre una din firmele de la care obtii venituri din drepturi de autor, si nici nu mai faci nici un alt tip de venit;

Cateva sfaturi general valabile

Daca tot nu vi se pare clara situatia voastra, si sunteti in cazul in care faceti venituri din drepturi de autor din mai multe surse si peste plafonul de 22.800 lei/an, va recomand sa apelati la ajutor specializat pentru completarea declaratiilor.

Un alt sfat ar fi sa nu lasati pe ultima suta de metri obtinerea accesului la SPV, completarea si depunerea declaratiei unice. Termenul limita este 16.07.2018, dar presimt ca pe 15 si 16 iulie portalul ANAF va fi blocat sau in mentenanta. Voi nu stiti cum este, dar noi contabilii ne lovim de aceasta problema lunar, si multi dintre noi stau pana la 12 fara un minut, doar-doar prind “fir liber” pentru transmitere.

Un alt sfat (ultimul si profit ca va las), mai ales pentru cei care obtin venituri din drepturi de autor de la mai multe firme, este sa aveti grija de contractele incheiate. Veti avea nevoie de ele anul viitor in 2019, cand va trebui sa depuneti declaratia de regularizare a venitului aferent anului 2018. Totodata aveti grija sa urmariti in spatiul virtual privat daca firmele va platesc impozitul pe venit retinut la sursa, pentru a nu va trezi la finalul anului cu poprire pe contul personal, desi banii au fost retinuti la sursa. Nu va bazati pe sistemul informatic ANAF si urmariti indeaproape vectorul fiscal.

Accesul la SPV se face cu ajutorul unei parole pe care o primiti acasa intr-un plic de la ANAF. Nu o aruncati! Daca nu primiti plicul in timp util, puteti obtine parola la orice ghiseu ANAF.

Obligatia si responsabilitatea depunerii declaratiei unice este a persoanei fizice, declaratia depunandu-se pe CNP, prin intermediul spatiului virtual. Tot voi veti avea obligatia sa va asigurati ca declaratia este a fost validata (veti primi o recipisa de validare tot in spatiul virtual) si tot voi veti avea obligatia sa va platiti impozitele pana pe 15.03.2019 sau pana pe 15.12.2018 daca doriti sa beneficiati de anumite reduceri. Nu veti primi de la ANAF nici o instiintare de plata, nici o decizie cu calculul sumelor, eventual doar direct poprirea pe conturi daca uitati sa platiti la timp.

5 comentarii

  1. Petru Stratulat says:

    Salut. Netul FISCAL pentru Drepturile de Autor este, intr-adevar 22.800, dar acesta nu e netul din mana ta. Netul din mana ta include si cota forfetara de 40%.

    Pe scurt, plafonul BRUT al DA-urilor este de 38.000 lei/an. Sau 22.800+40% ca “net”. Cel mai usor e sa te asiguri ca bruturile depasesc 38.000 lei. Spun asta pentru ca sunt platit exclusiv prin DA-uri de niste ani si ii platesc si eu pe altii la fel.

    38.000 BRUT/AN = pragul.

  2. Irina says:

    Foarte bun articolul! Mulțumim!
    Intrebarea mea este: in cazul scenariului 1, dacă sunt salariată și scutită de impozit pe venit (persoană cu dizabilități) și aș avea și drepturi de autor din surse multiple, aș fi scutită de impozit pe venit și în acest caz? La fel și în cazul în care n-aș mai fi salariată și aș obține venit din drepturi de autor dintr-o singură sursă sau mai multe, sub sau peste plafonul de 22.800, aș fi scutită în continuare de impozitul pe venit?

  3. Liliana says:

    Buna ziua.
    Am o situatie pe care nu stiu cum sa o rezolv.
    1. In perioada ian-martie 2018, platitorul de venit avea obligatia sa retina si sa vireze impozitul de 10% la veniturile obtinute din drepturi de autor.(Venit anual peste plafon, singurul venit de la o singura firma).
    La momentul respectiv impozitul pe venit era declarat in D100. CAS si CASS nu a fost retinut de platitorul de venit, netul achitat fiind mai mare cu aceste sume.
    CAS si CASS pentru cele 3 luni de la inceputul anului trebuie declarat si achitat. UNDE? Din aprilie 2018, impozitul, cas si cass se evidentiaza in D112.
    In acest caz se depune Declaratia unica in care sa bifezi doar casutele pentru contributiile sociale? Alta solutie?

    2. Un salariat cu salariul minim pe economie de 1900 lei apare in declaratia D112 ca asigurat la cas si cass.
    La drepturi de autor desi plateste identic cas si cass (la 1900 lei) declaratia D112 ii inregistreaza automat ca neasigurati!

  4. Dragos says:

    Foarte utile informatiile! Multumim!

  5. Balanescu says:

    Veniturile din youtube se pot incadra ca venituri din drepturi de autor?

Comentează