Până acum sigur ai auzit de VPN (Virtual Private Network) sau chiar ai folosit unul. Dacă ai călătorit într-o țară în care accesul la anumite site-uri este blocat. Dacă ai vrut să accesezi servicii limitate geografic. Dacă ai dorit să te asiguri că datele tale sunt în siguranță, când ai accesat wifi-ul gratuit de la Starbucks ori de la hotelul la care te-ai cazat în vacanță. Sunt multe motive pentru care ai nevoie astăzi de un VPN, iar dacă încă nu te-ai familiarizat cu acest concept încă, îți recomand să citești următoarele rânduri.
Ce este un VPN?
VPN (rețea virtuală privată) este o extensie a unei rețele private pe o rețea publică, care permite utilizatorilor să trimită și să primească date, în siguranță și anonim, astfel încât hackerii, site-urile web cât și adserver-ele să nu poată avea acces la acestea. Pe scurt, VPN-ul realizează o conexiune între rețele locale cu ajutorul unui tunel securizat prin intermediul Internetului.
Pe lângă protecția împotriva hacking-ului, o conexiune VPN permite utilizatorilor să utilizeze de la distanță sistemele interne private, precum rețelele de intranet. Dacă lucrezi de acasă, călătorești foarte mult sau vrei să te bucuri de mobilitatea oferită de o tableta sau laptop într-o cafenea pentru a verifica e-mailurile, un serviciu VPN îți va fi foarte util.
Cum funcționează o rețea VPN?
Rețelele virtuale private îți conectează dispozitivul, printr-o conexiune criptată, la unul sau mai multe servere și redirecționează tot traficul prin acestea. Astfel, datele tale personale nu pot fi furate sau interceptate, chiar dacă accesezi Internetul prin intermediul datelor mobile sau printr-o rețea Wi-Fi nesecurizată.
Odată conectat, adresa IP este ascunsă și vei naviga anonim online, iar alte restricții vor fi eliminate, de asemenea, deoarece furnizorul tău de internet nu mai poate controla datele sau să restricționeze viteza conexiunii. Un alt beneficiu al unei conexiuni VPN este acela că vei putea accesa conținutul dintr-o altă țară. Vei putea intra, de exemplu, pe anumite site-uri din SUA, precum Instapaper sau Unroll.me, ce au restricționat accesul utilizatorilor din Europa, după intrarea în vigoare a normelor GDPR.
Bitdefender VPN
Bitdefender are o soluție VPN ce oferă un trafic zilnic de 200 MB (per dispozitiv), inclus în abonamentul Total Security. Funcția te ajută să îți securizezi conexiunea oricând ai nevoie și te conectează automat la locația optimă a serverului.
Versiunea Premium îți oferă trafic nelimitat și acces nerestricționat la conținutul din întreaga lume, alegând manual o locație de server în funcție de preferințe (din peste 20 de locații). Abonamentul anual are un preț redus de doar 99 lei și poate fi activat direct din consola Bitdefender Central.
Bitdefender VPN este disponibil pe dispozitivele Windows, macOS, cât și pe iOS și Android direct în aplicația Bitdefender Mobile Security.
Folosind soluția VPN de la Bitdefender – împreună cu suita Bitdefender Total Security – vei fi protejat atât local cât și pe Internet, scăpând astfel de grija instalării altor soluții de securitate.
E usor eronat sa spui ca vpn-ul iti redirectioneaza traficul. Asta se intampla daca iti doresti sau ai nevoie de asta. Daca vrei sa accesezi ceva din intranet sau aflat in spatele unui VPN nu e musai sa rutezi tot traficul prin acel VPN. Dar da, daca vrei anonimitate atunci ai nevoie de acea redirectionare a traficului.
Yes, without VPN many resources would be inaccessible to us …