Bitdefender a lansat săptămîna aceasta în România Bitdefender BOX, dispozitivul care-ți protejează rețeaua de acasă și dispozitivele smart de atacurile informatice și de viruși.
Ajuns la a doua generație, Bitdefender BOX este produs în România, din toamna anului trecut, în fabrica de la Satu Mare a grupului german Zollner. Pentru o lună, dispozitivul poate fi achiziționat în exclusivitate pe eMAG.ro, la prețul promoțional de 799,99 lei (cel mai mic preț este în România), iar ulterior va fi comercializat și pe site-ul Bitdefender, și prin partenerii autorizați. După primul an de utilizare, abonamentul anual costă 299,99 lei.
Ce face Bitdefender BOX?
Odată conectat la internet, Bitdefender BOX va proteja de eventuale amenințări informatice toate dispozitivele clasice, PC, laptop, tabletă și telefon, dar și pe cele de tip smart: televizoare, termostate, camere web, sisteme de acces în locuință, console de jocuri, frigidere, mașini de spălat și aparate de aer condiționat, întrerupătoare și instalații de iluminat, prize sau senzori de mișcare.
Ce informații am aflat la lansarea oficială în România?
În cadrul evenimentului de lansare, Florin Talpeș, CEO Bitdefender, a oferit câteva cifre despre piața dispozitivelor smart și motivul pentru care Bitdefender a lansat BOX în România. Produsul a fost prezentat anul trecut în America de Nord și Canada, țări în care un utilizator casnic folosește în medie 15 dispozitive smart, existând și familii care utilizează până la 60 de dispozitive conectate. În prezent, în casele oamenilor de peste ocean există peste 80 de milioane de dispozitive de tip smart speakers, una din trei case având deja unul.
Cu toate că în România penetrarea acestor dispozitive smart este sub 1%, Bitdefender a ales să lanseze acest produs și la noi pentru a fi prezent și pe piața de proveniență a produsului. Bitdefender estimează că va comercializa, pentru început, câteva mii de bucăți în România, însă piața va începe cu adevărat să crească din acest an.
Cum te protejează Bitdefender BOX?
Bitdefender BOX este un dispozitiv de rețea de tip man-in-the-middle, care îți protejează toate dispozitivele din casă conectate la internet, fiind în același timp un router wireless cu antivirus în cloud și firewall. Odată configurat, scanează și blochează toate adresele URL nesigure sau periculoase pentru a proteja utilizatorii împotriva tentativelor de phishing și fraudă online. Modulul de evaluare a vulnerabilităților scanează, identifică și evidențiază în mod continuu punctele slabe ale rețelei în materie de securitate.
Când un dispozitiv nou se conectează la rețea, Bitdefender BOX îl detectează rapid și trimite imediat o notificare către aplicația Bitdefender Central, astfel încât utilizatorii să poată controla acțiunile permise pentru dispozitivul respectiv.
Sistemul de prevenire a atacurilor externe inspectează traficul de internet și indică orice încercare de a exploata vulnerabilități în gadget-urile smart din casă, inclusiv prin încercări de spargere a parolelor.
Bitdefender BOX instalare și utilizare
Pachetul Bitdefender BOX conține instrucțiunile de instalare, un cablu de rețea UTP, un cablu de alimentare și dispozitivul BOX, cu două port-uri WAN și LAN, o mufă de alimentare și un LED care indică statusul conexiunii la internet. În interior se află o placă electronică, iar corpul vertical are și rol de antenă.
Dispozitivul este diferit față de router-ele actuale, acesta putând fi configurat inițial exclusiv doar prin intermediul aplicației de mobil Bitdefender Central disponibilă pe iOS sau Android.
Tot ce trebuie să faci este să conectezi cablul de internet ce intră în casă sau cablul din pachet în media converter-ul furnizorului de internet. Te conectezi la rețeaua wireless Bitdefender BOX și urmezi pașii din aplicația Bitdefender Central. Bitdefender a ales această metodă de configurare inițială prin telefonul mobil pentru a putea oferi actualizări la zi dispozitivului din primul moment în care începi să îl utilizezi.
Dispozitivul se va conecta direct la rețeaua de Internet sau îți va cere date de autentificare în cazul în care utilizezi o conexiune PPoE sau de alt tip. Dacă întâmpini probleme în configurarea inițială, poți suna la serviciul de asistență gratuit disponibil în broșura cu instrucțiuni, poți accesa site-ul dedicat de asistență disponibil în limba română sau poți folosi live chat-ul de aici.
Odată ce Bitdefender BOX este conectat la internet, vei avea trei opțiuni de configurare a rețelei existente:
Bitdefender recomandă utilizarea dispozitivului Bitdefender BOX împreună cu un alt router sau switch la care să fie conectate toate dispozitivele smart din casă. Astfel poți seta configurația cablul internet/convertor – BOX – router/switch. Foarte importantă este conectarea cablului de rețea ce iese din BOX într-o mufă LAN a router-ului (pentru ca ulterior BOX să gestioneze toate conexiunile ce se efectuează pe router).
În acest caz, rutarea dinamică a IP-urilor (DHCP) trebuie dezactivată de pe router. Mai departe, poți alege dacă vrei ca dispozitivele tale să se conecteze wireless la vechea rețea a router-ului și asfel să dezactivezi rețeaua wireless oferită de BOX. Poți folosi router-ul ca access point pentru noua rețea wireless BOX. Poți clona și dezactiva rețeaua wireless existentă pe router.
O a doua variantă de configurare a rețelei recomandată de Bitdefender este utilizarea Bitdefender BOX ca router independent, conectând direct dispozitivul BOX la Internet fără utilizarea unui alt switch sau router. Ai opțiunea de a clona rețeaua existentă sau să creezi o nouă rețea wireless și să nu mai folosești un alt router/modem. Acest scenariu este recomandat în cazul în care utilizezi doar dispozitive wireless ce nu necesită conectarea prin cablul de rețea.
În cazul în care ai un router/media converter de la furnizorul tău de Internet ce dispune și de port-uri de rețea, poți conecta dispozitivele direct în router alături de Bitdefender BOX și să dezactivezi rețeaua wireless de pe router.
Cei mai experimentați pot opta pentru varianta în care dispozitivul BOX se conectează direct la Internet, iar cablul din BOX este conectat ulterior la portul WAN al router-ului deja existent. În acest caz însă, BOX nu va vedea toate dispozitivele conectate la router și va recunoaște un singur dispozitiv conectat.
Cu toate acestea, Bitdefender BOX va putea bloca anumite atacuri, spre exemplu cele de tip ransomware. Totuși trebuie să ai în vedere că pentru a putea beneficia de protecție totală trebuie să configurezi rețeaua astfel încât Bitdefender BOX să aibă acces direct la toate dispozitivele ce se contează la Internet și să ai soluția Bitdefender Total Security instalată pe PC, laptop, smartphone și tabletă, pentru a fi protejat și când nu te afli pe rețeaua ta de acasă. Bitdefender BOX scanează traficul efectuat prin rețea, însă uneori pot fi descărcate fișiere de pe Internet, ce pot fi detectate doar dacă ai și un antivirus pe PC sau pe telefon.
Administrarea dispozitivelor din Bitdefender Central
Odată configurată rețeaua, becul albastru se va afișa constant, iar Bitdefender BOX va scana toate dispozitivele conectate la rețea de vulnerabilități.
Pentru a configura de la zero dispozitivul, trebuie să apeși timp de 10 secunde butonul de langă porturile de rețea de pe dispozitiv, iar ulterior trebuie să accesezi meniul Mai mult din aplicație și opțiunea Start.
Orice anomalie în rețea precum descărcarea unui fișier mare, conectarea unui dispozitiv nou, dar și alertele din aplicația Parental Advisor (soluție inclusă în pachetul BOX) vor fi semnalizate prin notificări și vei putea opri sau porni conexiunea la Internet pentru orice dispozitiv direct de pe telefon/tabletă sau PC din interfața Bitdefender Central.
Din meniul Dispozitive, poți modifica profilurile acestora, poți verifica dacă sunt conectate la rețea, le poți scana de vulnerabilități, le poți localiza și chiar bloca dacă ai instalat soluția Bitdefender Total Security 2018. Pentru instalarea antivirusului sau a soluției Parental Advisor, trebuie să selectezi dispozitivul dorit și să introduci o adresă de e-mail pentru a accesa ulterior un link de descărcare.
Selectând fiecare dispozitiv în parte, poți seta un IP manual și poți redirecționa porturile de rețea. Dacă ești conectat la rețeaua BOX, poți modifica și clasa de IP-uri, masca rețelei și poți adăuga până la 5 DNS-uri. În viitor vei putea modifica setările conexiunii de intrare în BOX (WAN) și vei putea seta device-uri în subrețele private.
Odată ce ai achiziționat Bitdefender BOX, primești soluția Bitdefender Total Security pe un an pentru celelalte dispozitive clasice ce se conectează la Internet. Pachetul Total Security include antivirus pentru Windows si MAC, Mobile Security pentru dispozitivele iOS și Android și Parental Advisor pentru dispozitivele Windows și Android.
Bitdefender BOX folosește expertiza de peste 16 ani a companiei în segmentul software și înglobează 21 de brevete de invenţie înregistrate de cercetători din echipele din București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Produsul este rezultatul programului de stimulare a inovației în Bitdefender, în care angajații pot aloca 20% din timpul petrecut la birou dezvoltării de idei out-of-the-box, menite să genereze un grad crescut de inovație.
Bitdefender a investit 89 de milioane de euro în cercetare și dezvoltare în perioada 2014-2017, iar un sfert din acest buget este alocat proiectelor cu potențial de a deveni revoluționare, precum Bitdefender BOX.
Bitdefender BOX, produs ajuns acum la cea de-a doua generație, este dezvoltat integral de echipa de cercetare şi dezvoltare din România. Producția acestuia a început în toamna anului trecut în fabrica de la Satu Mare a grupului german Zollner, iar în acest moment din România dispozitivele Bitdefender BOX pleacă în Statele Unite ale Americii, Canada, Germania, Franța și Japonia.
Noul Bitdefender BOX a fost prezentat în premieră anul trecut la târgul de tehnologie Consumer Electronic Show (CES) din Las Vegas, SUA, iar în luna noiembrie a primit premiul Honoree CES Innovation Award în categoria cybersecurity.
Bitdefender este prima companie din lume care a lansat în 2015 un dispozitiv de securitate ce anticipa tendințele unei piețe în care tot mai multe dintre aparatele electronice folosite zilnic se conectează la internet, fără ca utilizatorii să aibă posibilitatea să le protejeze de amenințări cibernetice.