A curs multă cerneală digitală pe subiectul Cambridge Analytica, în ultime săptămâni, iar Facebook a fost pus la perete și s-a confruntat cu probabil cea mai mare criză de imagine din existența sa. Nu țin minte să fi văzut un linșaj mediatic atât de mare la adresa rețelei lui Zuckerberg și un îndemn atât de mare pentru #DeleteFacebook.
Nu am luat în calcul ștergerea contului, dar am vrut să văd câte informații am în rețea. Cam 3,4GB. Am descoperit, descărcând arhiva din Settings. Facebook rămâne un instrument util atât personal, cât și profesional. Da, nu îmi place că Facebook a fost păcălit și că a pus, cu nesăbuință, datele utilizatorilor pe tava unor oameni și organizații cu intenții reprobabile. Cred însă că Mark Zuckerberg & Co și-au învățat lecția pentru mulți ani de acum înainte.
Pe de altă parte, noi avem datoria, înainte de oricine, să ne protejăm datele personale și permisiunile pe care le oferim în această rețea și în oricare alta. De aceea, am căutat mai degrabă să aflu ce a colectat și ce știe Facebook despre mine și, mai ales, să controlez cât mai multe dintre aceste informații personale. Iată ce am făcut!
Află ce aplicații au acces la contul tău de Facebook
Am accesat pentru început pagina dedicată aplicațiilor care aveau acces la contul meu. Am descoperit că aveam aproape 100 de aplicații. De aici, le-am șters direct pe cele care nu mă mai interesau.
Mai mult, am putut modifica la cele rămase permisiunile pe care le aveau.
În josul paginii, am blocat orice notificare din partea aplicațiilor și jocurilor (Edit Game and App Notifications). Aveam și opțiunea să blochez viitoarele conexiuni cu aplicații sau site-uri prin Facebook (Edit Apps, Websites and Plugins).
Cea mai importantă opțiune găsită în această pagină a fost cea care controlează ce date pot oferi mai departe prietenii mei, exact ce Cambridge Analytica a accesat prin acel quiz infam (Edit Apps Others Use). Iată ce am găsit!
Află ce companii au acces la datele tale pe Facebook
Am trecut apoi la pagina dedicată reclamelor, informațiilor disponibile pentru marketing și companiilor care m-au țintit cu campaniile lor. La început, mi-a editat interesele. Am șters ce nu mi se părea relevant.
M-am uitat cu atenție la companiile care aveau acces la informațiile mele, ce aplicații am folosit și ce pagini de brand am vizitat. Am descoperit tot felul de „ciudățenii”, pe care le-am șters imediat.
Am blocat apoi acces la o serie de informații despre mine, pe baza cărora companiile îmi puteau arăta reclamele lor. Nu am tăiat la sânge. Aș vrea să văd totuși reclame relevante.
Află cum să ștergi Like-uri și comentarii mai vechi
Am aflat o cale destul de simplă prin care pot avea acces la activitatea mea pe Facebook, la ce acțiuni am făcut eu în trecut în rețea. Dacă scrii în browser următoarea adresă https://mbasic.facebook.com/<your-user-id>/allactivity (înlocuiește <your-user-id> cu numele tău de utilizator), vei ajunge într-o pagină în care vei vedea ce Like-uri ai dat, unde ai comentat, ce link-uri ai salvat etc. De aici vei putea destul de ușor șterge informațiile din trecut, pe care nu le mai vrei vizibile în rețea.
Ce trebuie să mai reținem este că, începând cu 25 mai, se vor aplica normele GDPR, iar printre acestea există și dreptul nostru de a fi șterși din bazele de date, așa numitul right to be forgotten. Vedeți aici câteva detalii de bază.
Sper sa primeasca si google la fel. Nimic nu mai este sigur in ziua de azi
Foarte interesant, multumim pentru informatii
[…] Ro: Cum afli tot ce știe Facebook despre tine (via Manafu) […]