Începând cu 1 martie 2018, domeniile de Internet cu extensia .ro intră într-o nouă eră. Ne-am obișnuit până acum să plătim un domeniu și să îl deținem pe viață (teoretic pe 10 ani), fără alte costuri, așa cum se întâmplă cu toate domeniile cunoscute (.com, .net, .eu, .org etc).
De la 1 martie, RoTLD – Registrul Român de domenii .ro – va face tranziția către sistemul de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile .ro. Din acest moment, domeniile .ro se vor înregistra și reînnoi pe o perioadă limitată de timp, între minim 1 an și maxim 10 ani.
Cu alte cuvinte, dacă până acum plăteam un domeniu „pe viață” cu 50$ +TVA, de la 1 martie vom plăti 10$+TVA pe an. Trebuie reținut că fiecare furnizor își stabilește singur prețul după ce plătește 6 euro + TVA la ICI (sursa oficială). Cei care cumpără direct (clienții) de la ICI vor plăti 12 euro+TVA/ an, însă la Host-Age.ro, de exemplu această taxă va fi de 40 lei+TVA pe an.
Ce înseamnă acest lucru pentru cei care au deja domenii înregistrate? Am încercat să răspund la aceasta întrebare și alte câteva alături de Cosmin Stănescu, Owner, Host-Age.ro, furnizorul meu de domenii. Din discuția cu el, am extras ghidul de mai jos. Sper să fie util.
Când expiră un domeniu?
Domeniile deja înregistrate au data de expirare după 5 ani de la înregistrarea inițială (principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță). De exemplu, un domeniu înregistrat în 2018, până la 1 martie, va avea data de expirare în 2023, moment de la care se va percepe taxa anuală de care aminteam mai sus. Iată o simulare:
Nume domeniu: coollist.ro
Data ȋnregistrării: 2018-01-30
Data de expirare simulată: 2023-01-29
Status: OK (domeniul este perfect în regulă, activ, nu este expirat sau suspendat, nu se află în litigiu etc.)
RoTLD are un calculator online care ne arată data de expirare a domeniului deținut deja SIMULATOR DATĂ DE EXPIRARE. Iată când expiră domeniul acestui blog luat acum mulți ani.
Nume domeniu: manafu.ro
Data ȋnregistrării: 2001-11-14
Data de expirare simulată: 2018-11-14
Status: OK (domeniul este perfect în regulă, activ, nu este expirat sau suspendat, nu se află în litigiu etc.)
În cazul meu, am 3 luni la dispoziție, începând cu 14 noiembrie 2018, pentru a plăti taxa anuală. Atenție! Domeniul intră în “pending delete” pentru 90 de zile și nu va mai putea fi accesat dacă nu este reactivat (achitat pentru minimum un an). Nu îl pierd, dar nici nu îl pot folosi după 14 noiembrie.
Cum pot afla ce domenii am cumpărat în timp?
Mi-am dat seama că am multe domenii cumpărate, în ultimii 12 ani, cel puțin, și nu le-am avut adunate undeva pe toate. Multe site-uri au murit între timp sau nu mai sunt de interes pentru mine. Am vrut totuși să aflu ce domenii am, așa că am folosit un alt instrument online al RoTLD, UTILITAR LISTĂ DOMENII, care mi-a arătat site-urile asociate cu adresa mea de e-mail. Problema mea e că nu sunt sigur dacă acestea sunt toate domeniile. Este posibil să am și altele înregistrate și nu îmi amintesc adresa de e-mail folosită. În acest caz, pot solicita, contra cost, lista de la RoTLD. Pentru 1 – 100 domenii, taxa pentru listă este de 100 euro + TVA.
Cum achit taxa anuală?
Plata taxei se face direct la furnizorul domeniului sau la cel la care a fost mutat domeniul. Fiecare client își poate muta domeniul la ce registrar dorește urmând ca acolo să achite taxa anuală. Transferul domeniului între registrars se face obținând cheia de transfer din contul de client de la RoTLD (nu contează la ce registrar are deținătorul un domeniu, contul de la www.rotld.ro va fi în permanență activ).
Cel mai ușor mod de a plăti taxa este, firește, online, prin PayPal sau card. Host-Age.ro încurajează (cu oarece succes) plățile online, pentru că serviciile se activează (și reactivează dacă sunt suspendate pentru neplată) în mod automat. În mod normal, furnizorul trimite pe e-mail automat factura cu plata respectivă, factură care are valoare de contract în comerțul la distanță (electronic).
Ce trebuie reținut la cumpărarea unui domeniu de acum înainte este că dacă timp de 32 de zile domeniul nu este activat, el se șterge automat/ redevine liber pentru înregistrare, cum se întâmplă de fapt și în prezent. Mai mult, orice cumpărător poate achita taxa pentru minimum un an și maximum zece ani.
Cum vând un domeniu pe care nu îl mai folosesc?
Oficial, domeniile .ro nu pot fi revândute de deținător. Poate fi cedat dreptul de folosință prin schimbarea deținătorului. La schimbarea deținătorului se mai achită o dată domeniul, iar de la 1 martie 2018 se va achita taxa pentru un an. Schimbarea deținătorului se poate face prin orice furnizor, însă tot la ROTLD trebuie trimise online diverse acte.
Foto: Designed by Freepik
***
Aceste informații sunt cu titlu informativ. Pentru detalii oficiale și exacte consultați sursa oficială, RoTLD, sau furnizorul propriu de domenii web.
Cam asta este sfarsitul bisnitarilor de domenii. Eu zic ca este un lucru bun. Daca era asa de la inceput, poate nu as fi stat sa caut 2 saptamani dupa domeniul meu actual, pana sa gasesc unul fain, scurt….si mai ales liber!!
Problema e alta…In cazul meu sunt domenii cumparate pe o adresa de email (yahoo) care a fost “compromisa” in valul ce a afectat intreaga companie. De asemenea, firmele intermediare si-au schimbat proprietarii sau nu mai sunt.
Avand in vedere ca nu am datele de acces la email, nu ma ajuta cu nimic ca cei de la ROTLD trimit lista cu domeniile ce trebuiesc reinnoite pe email.
Ar trebui ca pe interogare sa se afiseze domeniile asociate cu adresa de email si nu trimise catre.adresa de email la care nu mai am acces.
Nu critic mutarea lor (cu toate ca atunci cand au fost achizitionate “pe viata” pretul nu a fost mic) insa astept o mutare corecta si pt. cei care sunt in situatia mea.
[…] toate 3 le-am aflat de la… Manafu (treaba cu Despot era doar de cuantificare […]
@Alex, ma confrunt cu o situatie oarecum similara. Insa inteleg ca sunt niste proceduri prin care dovedesti ca esti tu posesorul. In cazul meu, folosesc domeniul inca si a fost luat pe persoana fizica, doar adresa de e-mail (pentru login, reset password etc) e a unei firme care nu mai exista. Vezi si pe site la RoTLD, in FAQ. Sau vorbeste cu furnizorul tau!
Ce bine de mine ca nu am prea multe domenii .ro si nu tre sa-mi bat capul cu aceasta situatie. 🙂
P.S: oricum, mult mai bine ca au facut asa!
Avand in vedere noile reglemantari ROTLD cu privire la administrarea domeniului ar trebui sa imi reinoiesc contractul pentru prelungirea cu 1 an a valabilitatii domeniului .ro. In prezent pentru site-ul meu Registrar este o firma de gazduire. Intrebarea mea ar fi ce avantaje/dezavantaje ar avea transferul de registrar de la firma de gazduire la ROTLD? Pretul ar fi unul dintre argumente care m-ar face sa raman in continuare la firma de gazduire (7,38E/an) spre deosebire de rotld (12E/an) doar ca diferenta este nesemnificativa.
Ce riscuri ar implica ramanerea la firma de gazduire si ce riscuri ar fi sa il transfer la rotld? Multumesc anticipat
Pai nu cred ca trebuie sa te duci la ROTLD. Te poti duce la orice hosting. Uite, scrie la [email protected] si spune ca scrii din partea mea. Cosmin e recpetiv si iti va raspunde.
Multumesc. Nu vreau neaparat sa transfer. vroiam doar sa stiu duca ar fi dezavantaje daca ma duc direct la sursa: rotld
Eu daca folosesc domeniile doar pentru ns, sa directionez catre altul principal, unde fac plata?
Cel principal, ok, platesc la hosting, nu? Dar celelalte, unde?, imi vine vreo factura pe mail, ca nu am inteles…
Cumperi o casa. Cu banii jos. Pe viata. Peste cativa ani vine CINEVA si spune “stii, mai trebuie sa platesti o taxa anuala, ca dava nu, iti daramam casa”. Cica astea subt directivele -UIE. Nu e defel corect.
Da, vine o proforma pe mail de la ICI (RoTLD)
@ASSAMORGH Daca nu îți plătești taxele și impozitele anuale la casa ce crezi că pățești?
Buna!
Am si eu o intrebare: Cum platesc prelungirea domeniului pe ROTLD, daca nu au trimis nici o factura?
E luat de la ROTLD direct? Suna-i, ca sa nu te trezesti cu el suspendat. Eu am patit-o deja. Dar cel mai simplu e sa iti alegi un registrar cu care sa lucrezi. Eu mi-am mutat totul la Host-Age.
Salut. Am un domeniu .ro pe care l-am folosit doar cateva luni, iar asta s-a intamplat prin 2013. Vreau sa scap de el. Firma de host de unde am cumparat domeniul, dar unde tin deja un alt blog ma tot anunta de ceva timp sa platesc taxa anuala ptr acel domeniu. Eu nu vreau sa-l prelungesc. Cum sa procedez, il las asa sa expire? Sau le pot zice ca nu doresc sa platesc factura ptr ca nu-mi mai trebuie domeniul? Ce risc?
Multumesc anticipat
Nu faci nimic! Ti-l anuleaza ei. Si cu asta-basta!
intresant e cand putem cumpara un domeniu care are deja status pending delete si cat va dura acest status?
Vreau sa vand c4rs.ro astept oferte live la [email protected]
intresant e cand putem cumpara un domeniu care are deja status pending delete si cat va dura acest status?
Sal, ca reply la ultimul coment al lui Sergiu, “Nu vei putea”, aparent toate domeniile care au status de pensingdelete sunt inregistrate in sistem de licitatie de un partener rotld Eureg, daca ma intrebi pe mine eu zic ca sunt o firma paravan tot a lor sau a unor angajati.
Asa ca nu poti decat sa te uiti la ele cum au fost blocate ani de zile si cum se blocheaza din nou, evident printr-un proces malitios, licitatie frauduloasa pe care nu o ofera decat cei mentionati mai sus.
Eu nu inteleg cum un domeniu cumparat ‘permanent’ cu 39 EUR acum cativa ani poate sa expire acum daca nu platesti taxa anuala?! Oare in tribunal ce s-ar intampla?
Nimic! Domeniul cumparat avea valabilitate 10 ani, nu era pe viata. In acest moment, ne-am aliniat tarilor care platesc anual un fee. Sad but true!
Buna seara,
Cine poate sa-mi spuna daca o banca , BCR, ca ei au luat domenii multe, au voie conform legii sa cumpere (inchirieze) domenii.
Va dau exemplu clar, BRC a cumparat domeniul colinamarei.ro si otopusresidence,ro si poate mai au, dar nu stiu ei
Intrebarea era daca o banca are voie sa cumpere domenii, in afara de cel al bancii
Multumesc!
Asta e doar inceputul, nu exista nicio certitudine ca tarifele o sa se mentina sau ca o sa fie egale pentru toti. Daca site-ul meu ajunge sa aibe trafic foarte mare si astia se hotaresc sa imi percuteze o chirie de cateva mii pe an? O sa-mi zica ori platesti,ori il ia altul nu? Sau poate vrun barosan vrea domeniul meu,si ma trezesc aiurea cu o chirie anuala de ma face sa renunt la el ca sa mi-l ia un cocalar. Domeniile pe viata ar fi trebuit sa ramana pe viata,iar restul care sunt nou generate sa aibe chirie. Dar pe partea cealalta,poate uita emag-ul sa-si plateasca chiria si te trezesti ca il detii un an-doi si il subinchiriezi la ei :))
Nu e chiar asa. Taxele sunt cele anuntate. Asa e si in afara.
@LIV: nu merge chiar asa. E-mag ar cere domeniul si l-ar primi iar tu l-ai pierde fara drept de apel. Domeniile .ro nu sunt o proprietate a detinatorului, practic detii un drept de folosinta care iti poate fi retras oricand. Asa era si inainte, au fost situatii cand unii s-a crezut smecheri, au inregistrat domenii cu nume de branduri de afara iar, cand acestea au venit in Romania, le-au recuperat rapid (unele cu un proces scurt in instanta). Am sa caut niste exemple si le postez.
Totusi, legat de situatia curenta, nu mi se pare OK ca registrarii au pret 6 euro in timp ce end-userii au 12, mai ales ca administratorul .ro este institutie de stat. Abia acum s-a legalizat bisnitza cu domenii .ro.
domenii .ro la 6,01€ pe https://dedicatserver.ro si 5GB gazduire gratuit
Buna!
Am o întrebare: când cumperi un domeniu, trebuie sa ii cumperi toate variantele .ro, .com , .com.ro , sau una singură dar cu surpriza sa apara cu același titlu și la altii?
olivia, in general cumperi un domeniu pentru tara in care activezi. de exemplu, .ro. daca ai business international, atunci cauti sa cumperi un domeniu .com sau .net.
poti cumpara mai multe domenii, tocmai pentru a te proteja, insa e foarte probabil ca acestea sa fie deja cumparate (folosite deja sa inca nu, ele apartin altcuiva).
daca lucrezi pe piata locala, iti recomand sa iei doar .ro. daca din intamplare .com e liber, eu l-as lua si pe acela, dar doar din dorinta de a-l avea. daca .ro sau .com nu e disponibil, as cauta sa iau .eu, .net sau .co. Nu as lua .com.ro.
Salut ! Cele cu extensia .com se pot cumpara pe viata?
Am avut un domeniu (“platit pe viata”) , a expirat.
Nu am fost pe faza si cineva l-a cumparat.
Cumfac sa iau contact cu detinatorul actual (pe rotld whois zice ca persoana fizica nu se dezvaluie …)
@Ribby
Cel mai probabil poti trimite mail la RoTLD sa ia ei legatura cu posesorul.