În urmă cu două luni, vorbeam aici pe blog despre cum îmi protejez dispozitivele personale atunci când călătoresc. La finalul articolului, lansăm o invitație echipei Bitdefender să aducă completări ideilor mele. Colaborez cu compania de securitate IT deja de trei ani și caut alături de ei să aduc în prim plan pericolele la care suntem expuși. Iar anul acesta, poate mai mult că oricând, atacurile informatice au ținut prima pagina în media, cum se spune. Vă amintesc doar de WannaCry și Goldeneye.
Tocmai am încheiat vacanță de vară și cum pregătesc alte călătorii pentru anul următor (un an de călătorii începe la mine toamnă), m-am gândit să aduc acum completările primite de la Liviu Arsene, specialist în amenintări informatice la Bitdefender.
Iată ce ne recomanda Liviu:
1. Fiți atenți la aplicațiile pentru mobil.
Dacă folosiți aplicații pentru a facilita găsirea hotelurilor, restaurantelor, muzeelor sau pentru a lua un taxi într-o zonă mai puțin cunoscută, instalați aplicații numai din surse de încredere. Altfel, aplicațiile piratate pot să vă transmită contactele din agenda telefonului, pot să vă identifice poziția folosind serviciile de localizare sau să colecteze fotografii și alte date cu conținut sensibil.
2. Conectați-vă numai la hotspoturi Wi-Fi sigure.
Locurile care oferă servicii de internet wireless în mod gratuit sunt cel mai adesea cadrul ideal pentru distribuirea de viruși, dat fiind că nu sunt protejate prin intermediul unei parole și oricine le poate accesa. Într-un spațiu public, persoana de alături poate să intercepteze ușor traficul de pe dispozitivul folosit de către dvs. și poate colecta informațiile personale, precum conturile și parolele folosite la plăți online.
3. Folosiți un browser sigur când efectuați tranzacții în locuri publice. Și fără plăți online de pe Wi-Fi!
Dacă trebuie să transferați bani prin Wi-Fi, alegeți o variantă sigură. Soluții precum Bitdefender Safepay protejează rețeaua de accesul neautorizat și se asigură că datele ajung în deplină siguranță la destinația dorită. Este recomandat să opriți setări precum Bluetooth sau conexiunea Wi-Fi atunci când nu le folosiți.
4. Nu accesați link-uri și nu deschideți fișierele atașate provenite de la adrese de e-mail necunoscute.
E-mail-urile accesate pe mobil pot fi contaminate cu linkuri infectate și fișiere atașate care să conțină malware, la fel ca în cazul laptop-urilor sau desktop-urilor. Ransomware și alte tipuri de conținut malware sunt răspândite mai ales prin mecanisme de acest fel, de aceea evitați să dați click pe linkuri cu caracter dubios sau să descărcați fișiere atașate provenite de la expeditori necunoscuți.
5. Fiți discreți în legătură cu dezvăluirea locului în care vă aflați.
Publicarea fotografiilor pe rețelele de socializare este o practică frecventă pe durata vacanțelor, însă postarea acestora având setările GPS activate va dezvălui și poziționarea dvs. geografică. Dezactivați tehnologia GPS înainte de a face poze cu smartphone-ul, dacă plănuiți să le publicați online, pentru a evita să fiți localizați.
***
Bitdefender a lansat de curând soluția Bitdefender Total Security 2018, un pachet care oferă protecție pentru toate dispozitivele tale și ale membrilor familiei tale. Fiind unul dintre partenerii Bitdefender, am avut ocazia să testez încă de la lansare noua suită, ce vine cu o serie de facilități importante. Te invit așadar să parcurgi articolul despre experiența mea cu Bitdefender Total Security 2018.
Foto: © Maksim Shmeljov | Dreamstime
Sugestia mea ar fi ca in concediu sa nu te slujesti prea mult de tehnologie, in general. Iei in vacanta un telefon “dumb” si-o sapuniera, e foarte ok si asa. Laptop, telefon “destept”, hir-mir? Harta si busola sunt sfinte?