Îmi place să călătoresc. Cei apropiați știu asta. Nu sunt mereu în vacanță, cum cred unii. De multe ori, lucrez în timp ce sunt plecat, ca un digital nomad, ca un om care călătorește și reușește să muncească de la distanță. Alteori, merg la conferințe, la evenimentele unor companii și la diverse întâlniri. Ori merg în excursii. City-break-urile sunt la modă, mai ales acum când este foarte ieftin să călătorești cu avionul.
Sunt deci tot timpul conectat la munca mea sau dacă nu sunt, oricum am lângă mine laptopul, cu toate datele importante pentru mine. Și cele personale, și cele profesionale.
Pentru că acum e sezonul vacanțelor, echipa Bitdefender – alături de care încerc să popularizez efectele atacurilor cibernetice și mai ales măsurile de prevenire a acestora – m-a întrebat ce recomandări de securitate aș face eu celor care pleacă în concediu și sunt în continuare conectați la tehnologie și chiar la munca de la birou.
1. Fii tot timpul cu ochii pe dispozitivele tale
La aeroport, ți se cere să pui într-o tavă și mobilul, și tableta, și laptopul. În grabă, poți lăsa ușor un dispozitiv în urma ta. Mi s-a întâmplat chiar mie. Am uitat laptop-ul în tavă, la controlul bagajelor de mână. Mi-am dat seama când m-am așezat la o cafenea, să mai lucrez ceva, după ce trecusem deja de controlul pașapoartelor și străbătusem aproape tot aeroportul. Noroc că aeroportul de la noi e mic, iar agenții au fost pe fază.
2. Nu îți afișa dispozitivele în public
Pe un zbor de câteva ore, atunci când ai ceva timp de irosit, mai deschizi un pic laptopul pentru a verifica niște Excel-uri sau prezentări ale companiei. Am văzut la mulți oameni, aflați în călătorii de afaceri, date confidențiale pe ecranele laptopurilor lor. Erau la un rând de scaune distanță față de mine. La fel, în zborurile de vacanță, când copiii vor să vadă un serial sau să se joace pe calculator, îți pot dezvălui accidental fișierele celor din jurul lor.
3. Activează dubla autentificare
În general, e bine să ai activată dubla autentificare (Facebook și Google recomanda acest lucru). E un must atunci când călătorești cu mai multe dispozitive și te poți expune unor atacuri la care nu te gândeai. De exemplu, mulți folosesc rețelele wi-fi gratuite pentru a fura datele unor utilizatori neatenți. Dacă parola îți este e subtilizată, vei fi anunțat(a) când cineva încearcă să intre în cont de pe dispozitive necunoscute.
4. Folosește Private Browsing
Fiecare browser mare (Chrome, Safari, Firefox, Opera etc) oferă astăzi posibilitatea de a naviga pe Internet într-un mod anonim. Oferă acea Private Window (Fereastră Privată) care nu păstrează istoricul activității tale online. Eu recomand celor care au date sensibile, parole personale sau de companie ori carduri stocate în browser-ul curent, să folosească aceste private windows.
5. Asigură-te că ai back-up
Atacurile de tip ransomware au crescut foarte mult în ultima perioadă. Avem deja 3 atacuri mari numai în ultimele două luni: WannaCry, Adylkuz și, chiar de săptămâna această, GoldenEye. Pentru unii, este o metodă ușoară de a face bani pe spinarea utilizatorilor mai puțin pregătiți. Practic atacatorul îți sechestrează fișierele tale importante și le “eliberează” după ce plătești o sumă anume. Eu îmi țin lucrurile importante în trei soluții de cloud computing (Dropbox, Google Drive și iCloud) și din când în când îmi fac și back-up pe un hard extern.
Acum lansez eu provocarea echipei Bitdefender de a veni cu 5 sfaturi pentru protecția dispozitivelor personale când călătorim.
Sursa foto: © Rawpixelimages | Dreamstime.com – Beach Summer Holiday Vacation Traveling Laptop Technology Concept
Eu folosesc dubla autentificare si mi se pare cea mai buna solutie. Ideea e sa treci undeva codurile de siguranta pentru ca telefonul se mai poate pierde.
Deși am scris cele din articolul spre care fac trimitere prin 2015, sunt valabile inclusiv azi.
http://www.calatoruldigital.ro/2015/03/sfaturi-securitate-portabile-dispozitive-mobile-calatorii/
Și, da, soluția Bitdefender îmi e mai mult decât utilă. 😛
Mi-am securizat destul de bine electronicele, desi prietenii mei spun ca nu suntem noi, oamenii de rand o tina, eu zic ca niciodata nu se stie.
hai sa lamurim cum e cu ciberneticul. CIBERNÉTIC, -Ă, cibernetici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Știință care are ca obiect studiul matematic al legăturilor, comenzilor și controlului în sistemele tehnice și în organismele vii din punctul de vedere al analogiilor lor formale. Stim, le place la sereisti sa fluture ciberneticul, dar cibernetica nu e ce cred aia si nici nu se mai studiaza in scoli. Poate militati pentru scoaterea sintagmei idioate, cu atac cibernetic, inlocuind-o cu atac software.
http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1239720-mec-taiat-cibernetica-diploma-licenta.htm
CIBERNÉTIC, -Ă I. adj. referitor la cibernetică; bazat pe principiile ciberneticii. II. s. f. știință care are ca obiect studiul matematic al legăturilor, comenzilor și controlului în sistemele tehnice și în organismele vii, pentru proiectarea și construirea mașinilor și a aparatelor automatice, electronice, capabile a efectua diferite operații. (< fr. cybernétique)
[…] deja, anul trecut, două articole despre siguranța online a vacanțelor noastre. Le puteți citi aici […]