Asistăm din 2015 la prezența asistenților digitali moderni care au devenit tot mai populari în contextul în care se discută despre saturarea pieței de telefoane mobile. Acești asistenți hardware știu să preia întrebări sau misiuni, pun muzică, oferă informații utile de pe internet sau își ajută utilizatorii să controleze vocal diverse dispozitive interconectate din casă.
Am început cu Echo de la Amazon care în ianuarie a ajuns 7 milioane de unități vândute și mai nou Home de la Google. În curând, Apple lansează versiunea fizică a lui Siri, cu vânzări estimate la 10 milioane de bucăți în primul an.
Este destul de clar că există o piață puternic concurențială în rândul deviceurilor pentru adulți bazate pe inteligență artificială. Totodată, inteligența artificială e cel mai bun exemplu pe care îl putem da atunci când vorbim despre potențialul fantastic pe care tehnologia îl are în educație.
Creat pentru a fi un asistent personal educațional pentru copii, Woogie este un robot bazat pe comandă vocală care promite să facă procesul de învățare cât mai distractiv, în timpul activităților de după școală. Folosește la un loc câteva tehnologii bazate pe recunoaștere a vocii (voice recognition), inteligență artificială (AI), algoritmi de învățare (machine learning), NLP (Natural Language Processing) alături de interacțiunea cu copiii. Acești algoritmi de învățare îl ajută pe copil să devină mai deștept cu fiecare interacțiune, astfel că Woogie învață despre interesele și preferințele fiecărui copil în parte, ca apoi să le poată livra interacțiuni și conținut tot mai relevante.
Spre deosebire de orice alt asistent hardware, Woogie este proactiv și stimulează curiozitatea copilului prin interacțiuni cu răspuns deschis. Răspunde într-un mod interactiv și personalizat la întrebări despre lumea înconjurătoare, dar nu face căutări în tot internetul pentru a livra răspunsuri, ci doar în surse sigure de conținut.
În același timp, are și o personalitate extraterestră și super-jucăușă conturată de o scriitoare pentru copii și de un comediant britanic, astfel că poate răspunde la orice fel de întrebare și chiar dacă nu știe răspunsul, are o replică amuzantă pregătită. De asemenea, îi distrează pe cei mici cu muzică, ghicitori, glume și cu jocuri interactive.
Woogie vorbește numai limba engleză și se adresează copiilor peste 6 ani. Conținutul său este atât educativ cât și amuzant și vine la pachet cu o aplicație de control și de monitorizare care informează părinții despre interesele celui mic. Pachetele de cunoștințe pe care le deține vor putea fi cumpărate și descărcate dintr-un magazin online, creat pe modelul Google Play sau AppStore.
Woogie este în stadiu de prototip și a fost lansat pe 16 mai într-o campanie de crowdfunding pe platforma Indiegogo, de unde poate fi comandat la 99 de dolari pentru o perioadă limitată (o reducere de 30% din prețul de retail care va fi de 139 de dolari). Apoi, până la sfârșitul campaniei, prețul va fi de 109 de dolari. Produsul final va fi livrat susținătorilor în luna Februarie 2018. Pre-comenzile sunt disponibile până pe 30 iunie. Detalii complete sunt pe site.