Unii protestează la un palat, alții manifestează la alt palat. Unii au ieșit în stradă din convingere, alții au ieșit cu autobuzele. Unii vor o țară că afară, alții vor o țara că înainte. Unii strigă alături de copiii lor, alții strigă împotrivă copiilor lor. Unii preferă tricolorul, alții preferă o singură culoare. Unii sunt conștienți că trăiesc într-o bulă, alții nu conștientizează că există una. De 27 de ani, unii și alții fac parte din două tabere. De 27 de ani, unii și alții formează cele două Românii.
Însă mai sunt și “ceilalți”.
Dincolo de cei care se revoltă pentru binele comun și de cei care se revoltă pentru binele personal. Dincolo de cei care au stat în frig din proprie inițiativă și de cei care au fost trecuți pe liste. Dincolo de cei care oferă și de cei care așteaptă să primească, sunt CEILALȚI.
Ceilalți sunt 41% dintre români, bărbați și femei, tineri și bătrâni, care mâine nu ar ieși la vot dacă ar fi cazul. Sunt oameni dezamăgiți sau speriați. Sunt oameni care se mulțumesc cu viața lor bună sau cu puținul pe care îl au. Sunt oameni care privesc în jos sau se uită în altă parte. Sunt rude sau prieteni. Sunt colegi sau vecini.
În fapt, sunt chiar mai mulți – poate 50% – 60% – dacă îi luăm în considerare pe cei din diaspora care nu merg la vot și pe cei care spun Da acum, dar din diverse motive nu mai ajung la cabina de votare.
Noi strigăm unii la alții în aceste zile, în timp ce mai mult de jumătate din țara asta nu s-ar implica să decidă viitorul țării. Probabil nu strigăm la cine trebuie.
Cred că îndemnul “Deșteaptă-te, române!” e mai important acum ca oricând.
Sursă grafic: Geeks for Democracy
Sursă foto: © Mirceahotea | Dreamstime.com – Romanian Flag Photo