Telefonul mobil a ajuns să fie dispozitivul pe care îl avem cu noi peste tot, unde ne stocăm toate datele personale, contactele, e-mail-uri personale și profesionale, pozele și uneori chiar datele bancare.
Toate aceste informații sunt mereu la mâna noastră încât rar ne închipuim că altcineva ne-ar putea accesa datele sau că putem rămâne fără telefon.
Când vorbesc despre platforma iOS, am o anumită siguranță, în cazul în care pierd telefonul. Îl voi putea bloca de la distanță, având activate o serie de metode de securitate și backup. Folosesc o parolă pentru deblocarea ecranului și autentificarea prin amprentă, dar și localizarea prin Find my iPhone. Datele le sincronizez în iCloud, iar contactele și adresele de e-mail prin iCloud și Gmail.
Cu toate acestea, iOS nu este sigur 100%, iar în continuare voi aborda două situații cât se poate de reale. Puteți pierde datele de autentificare ale diferitelor conturi dacă vă conectați printr-o rețea Wi-Fi nesigură sau dacă primiți un e-mail de tip phishing, caz în care sistemul de operare nu vă poate proteja.
Pentru cei ce folosesc sistemul de operare Android, riscurile sunt mai mari, deoarece pot fi instalate aplicații infectate din magazine care nu verifică autenticitatea produselor pe care le oferă.
Cel mai cunoscut produs software românesc, Bitdefender, se alătură Europol – instituția de combatere a criminalității la nivelul Uniunii Europene – și Agenției Europene de Securitate a Rețelelor și Informațiilor (ENISA), în inițiativa CyberSecMonth, cu scopul de a crește gradul de informare despre amenințările pentru terminale mobile și consecințele devastatoare ale acestora.
Cu această ocazie, Bitdefender va oferi protecție împotriva amenințărilor pe mobile tuturor utilizatorilor care accesează aplicația Bitdefender Mobile Security. Aplicația este destinată sistemului de operare Android, iar acest free trial durează șase luni, activându-se automat dacă este descărcată până vineri (28 octombrie 2016).
Soluția Bitdefender Mobile Security oferă protecție față de amenințările cibernetice pe orice smartphone sau tabletă, cu impact minim asupra performanței. În plus, oferă și o funcție anti-furt, care localizează rapid dispozitivul pierdut și permite activarea camerei foto de la distanță pentru a avea indicii asupra zonei unde se află telefonul pierdut/furat.
Cuvintele nu sunt mereu cele mai convingătoare, așa că o să invoc și statisticile de la Bitdefender: amenințările de tip ransomware, care criptează datele utilizatorilor și solicită ulterior recompensă, reprezintă jumătate din totalul amenințărilor pe mobil în Danemarca, un sfert în Germania, o cincime în Australia, 17% în SUA și 16% în Marea Britanie. În România, aplicațiile invizibile care distribuie conținut publicitar nedorit au reprezentat cele mai frecvente amenințări în prima jumătate a anului 2016, reprezentând aproape un sfert din totalul celor existente.
Cum vă puteți proteja dispozitivele mobile, indiferent de sistemul de operare utilizat? Găsiți câteva sfaturi utile în acest infografic.