“Nu mai am răbdare. Voiam să îți zic săptămâna viitoare, dar îți zic acum. Îmi dau demisia. Îmi fac o firmă”, mi-a spus o veche prietenă pe Messenger mai devreme.
În acel moment, mi-am adus aminte că, peste o lună și un pic, împlinesc10 ani de când sunt pe cont propriu. 10 ani de la ultima mea zi de angajat în serviciul altora. 10 ani de când am vrut să am ceva al meu.
“Esti pregătită?”, întreb eu. “De un an mă pregătesc!”, mi-a răspuns ea, adăugând un smiley face.
Poveștile antreprenorilor nu seamănă niciodată între ele. Unele sunt întortocheate, altele sunt line. Unele pornesc de la zero, altele au susținere puternică. Unele au în spate o idee, altele o nevoie. Oricum ar fi, oricât de bun ar fi planul tău, oricât de priceput ai fi tu, nu ești niciodată pregătit 100% pentru viața de antreprenor. Este cel mai important sfat pe care l-aș da acum cuiva. Și cum e plin Internetul de sfaturi și experiențe personale, îndrăznesc și eu să fac 3 recomandări pe care nu cred că le veți găsi la niciun guru online.
Lucrează într-o companie antreprenorială
Caută să lucrezi și într-o companie mică sau în una mare care încă este dirijată de antreprenor. Așa vei vedea cu ce probleme te poți confruntă când vei fi tu pe picioarele tale.
Într-o corporație, totul e standardizat, totul e aseptic, totul vine la comanda dată intern. Vii, te pui pe un scaun, iar dacă se rupe, cineva ți-l înlocuiește. Îmi amintesc de o perioadă mai grea la un job trecut, când încercam să ne reparăm singuri scaunele și lucram pe cele mai proaste calculatoare din lume.
Într-o corporație, salariul vine mereu la timp. Într-o companie mai mică, sunt șanse să ai întârzieri sau chiar să nu îți iei salariul cu lunile. Nu sunt sadic acum și nici nu am fost masochist când lucram pentru antreprenori, dar întârzierile de salariu de atunci m-au pregătit pentru momentul în care am avut de ales între a plăti angajații și chiria și a-mi lua eu banii lunari.
Creează-ți un network cât mai vast
Indiferent de locul în care lucrezi, după ce pleci pe drumul tău, mulți nu îți vor mai răspunde la telefon. E frustrant să vezi cum oameni pe care îi considerai prieteni îți resping apelurile sau uită să le returneze. În viață profesională nu crești prietenii, crești relații și interese. Prieteniile se leagă în copilărie. Acum e ceva de genul “Eu am nevoie de tine, tu ai nevoie de mine”.
Cu toate acestea, cu cât ai mai multe relații stabilite, cu atât vei avea mai puține apeluri ratate. Iar celor care nu ți-au răspuns la telefon când ai avut tu nevoie, cere-le dublu data viitoare când vor avea ei nevoie de tine.
Pentru mine, blogul a fost o cale foarte bună să îmi mențin relațiile și să îmi cresc rețeaua de contacte, însă la câte evenimente și întâlniri se organizează astăzi, sunt convins că e mult mai ușor să creezi astăzi legături noi.
Fii un om bun
Nu poți să fii câine în viața de angajat și să aștepți să curgă miere când pleci pe cont propriu. Tot ce ai făcut, felul tău de a fi și raporturile stabilite cu ceilalți te vor urmări și în antreprenoriat. Am preferat mereu să dau de la mine și să nu cer de fiecare dată când am ajutat pe cineva. Am spus de multe ori “Lasă, o să îți aduci tu aminte când vei fi mare. Vei veni tu să îmi dai un proiect!”, știind că nu se va întâmplă niciodată asta. Dar se întâmplă altele. Când faci bine, ajungi fără să vrei să crezi că binele se întoarce. Și se întoarce. Cel puțin oamenii nu te vor privi cu disprețul pe care l-ai merită dacă ai fi un om rău.
***
Compania HP susține antreprenorii prin produsele sale, gândite pentru orice nevoie, care să ofere maximă eficientă la un preț corect. La invitația HP am împărtășit această poveste personală și mă implic în campania lor de comunicare pentru seria de imprimante dedicate antreprenorilor: HP OfficeJet Pro. Gama include echipamente de imprimare cu cerneală, având un design compact și original, adresate companiilor mici și mijlocii, pentru grupuri de lucru de 2-5 angajați, care caută performanță la cel mai bun preț. Din gama HP OfficeJet Pro, recomand imprimanta HP Office Jet Pro 8730, care poate fi folosită cu cartușe de capacitate mare și imprimă până la 3.000 de pagini. Asta înseamnă un cost pe pagină mai mic și imprimare rapidă. Prețul unei imprimante HP Office Jet Pro 8730 este în jur de 1.229,99 lei (în funcție de oferte și de magazin).
Cand cineva se pregateste un an pentru ceva, stii ca nu iese bine.
https://fanaca.wordpress.com/2016/09/13/daca-toata-lumea-o-duce-bine-cum-se-face-ca-eu-nu/