MANAFU*

Abonamente Evensys

Se poate justifica in contabilitate cheltuiala cu Uber?

uber business romania

Uber a dat săptămâna trecută o veste bună corporatiștilor și antreprenorilor din București. A lansat Business Profile, “un profil separat pentru curse în interes de serviciu și acces la documente fiscale, direct din aplicație”, cum a anunțat chiar din titlu comunicatul de presă.

La nivel internațional, Uber are un serviciu numit Uber for Business, ce permite crearea unor conturi de companie, prin care pot fi oferite curse angajaților. Inițial, în bucuria momentului, am crezut că despre asta e vorba. Nu a fost să fie. Se lucrează la implementarea opțiunii, dar acum e vorba de cu totul altceva.

Business Profile este o secțiune a contului actual, asociată cu o adresă de e-mail și cu un card de companie. Fără numele companiei, fără cod unic de identificare, necesar pe orice document justificativ contabil.

Poți justifica factura din Business Profile?

În mod normal, o factură trebuie să aibă cel puțin două elemente de identificare fiscală: numele firmei și codul unic de identificare (CUI / CIF). Acestea lipsind din Business Profile, factura promisă de Uber nu este valabilă. Legea care ne ne precizează ce elemente obligatorii trebuie să conțină o factură este Codul Fiscal, art. 319 alin (20) pct. f):

Factura cuprinde în mod obligatoriu următoarele informații:
denumirea/numele și adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum și codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală al beneficiarului, dacă acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă

Am cerut zilele trecute pe Facebook, pe pagina Uber, o lămurie. Iată răspunsul primit:

Business Profiles îți oferă posibilitatea să atașezi un card de business pentru cursele în interes de serviciu, pentru ca banii să fie luați direct de pe cardul de business. Astfel poți deconta în mod obinsuit aceste facturi (ca și în cazul tuturor bonurilor fiscale). Facturile pot fi accesate intrând pe riders.uber.com/mytrips

După acest răspuns, am zis că e timpul să consult un contabil. Am apelat la Luiza Daneliuc, expert contabil, care mi-a spus că, la prima vedere, răspunsul pare valid și oferă o justificare contabilă. Însă acest document nu poate fi înregistrat în contabilitate, așa cum sugerează Uber, ca un bon fiscal, deoarece nu îndeplinește condițiile legale pentru a fi considerat bon fiscal. OUG 28/1999 privind obligația de a utiliza case marcat fiscale definește la art. 4 alin. 1 ce înseamnă prin bon fiscal și anume:

(1) Bonul fiscal este documentul emis de aparatul de marcat electronic fiscal care trebuie să cuprindă cel puțin: denumirea și codul de identificare fiscală ale operatorului economic emitent; adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal; logotipul și seria fiscală ale aparatului; numărul de ordine; data și ora emiterii; denumirea fiecărui bun livrat sau serviciu prestat; prețul sau tariful unitar; cantitatea; valoarea pe fiecare operațiune, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cu indicarea cotei de taxă; valoarea totală a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată; valoarea totală a taxei pe valoarea adăugată pe cote de taxă, cu indicarea nivelului de cotă; valoarea totală a operațiunilor scutite de taxa pe valoarea adăugată, precum și valoarea altor taxe care nu se cuprind în baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, dacă este cazul.

Luiza consideră că nu putem considera bon fiscal decât documentele emise cu ajutorul aparatului de marcat electronic, fiscalizat la ANAF. Nu putem numi bon fiscal orice document emis de o entitate care nu conține și datele beneficiarului. În opinia ei, Uber forțează prevederile referitoare la deducerea în contabilitate a bonurilor fiscale și încearcă să le aplice acestor documente emise de ei că documente justificative.

“Ar fi atât de simplu să mai adauge în aplicație 3 câmpuri mari și late: denumirea societății beneficiare, CUI și adresa. Ar face fericiți mulți antreprenori care doresc să folosească serviciile acestei companii mult mai des decât o fac, dar care se împiedică în aceste 3 rânduri”, a mai spus Luiza.

Am scris din nou celor de la Uber, cerând lămuriri suplimentare. Am primit destul de repede răspuns:

Documentul poate fi utilizat fără probleme în contabilitate, având în vedere că este o factură fiscală care corespunde unei plăți fără tranzacții cu numerar. Dacă ai nevoie de datele firmei pe documente, singura modalitate prin care putem face asta până la lansarea serviciului Uber for Business este dacă îți denumești profilul de business cu numele și datele companiei tale.

Până la urmă, tot la o factură am ajuns. M-am conformat și am schimbat numele meu de utilizator (cel general) cu datele firmei. E ciudat, știu, dar dacă mă ajută contabil, e tot ce contează. Însă apare o nouă întrebare, pe care de această dată o adresez public și chiar mi-ar plăcea să aflu câteva păreri.

Uber debitează contul utilizatorului în numele filialei sale din Olanda. Utilizatorul primește o factură de la șofer, cu datele firmei acestuia. Întrebarea este: Cum justific contabil o sumă luată de pe card de Uber BV cu o factură emisă de Partener Serios Uber SRL?

Un raspuns am primit tot de la Uber:

Codul fiscal permite unui terț să emită o factură în numele unui furnizor. Astfel, Uber emite facturi în numele partenerilor care oferă serviciul pe platformă, pentru a oferi o experiență cât mai simplă pentru utilizatori. Uber emite aceste facturi în “regim simplificat”, în acord cu prevederile codului fiscal.

Am verificat și într-adevăr există posibilitatea ca un terț să emită facturi în numele tău. Baza legală este art. 319 alin. (19) din Codul fiscal, respectiv punctul 96, alin. 4 din Normele metodologice aplicabile Codului fiscal, iar textul de lege spune așa:

Emiterea facturii poate fi externalizată, respectiv se poate întocmi în următoarele condiții:
a) furnizorul/prestatorul să notifice prin scrisoare recomandată organului fiscal competent faptul că emiterea de facturi fi realizată de un terț , cu cel puțin o lună calendaristică înainte de iniția această procedură, să anexeze la scrisoare numele, după caz, codul de înregistrare scopuri de TVA ale terțului;
b) să fie emisă de către numele contul furnizorului/prestatorului;
c) să cuprindă toate informațiile prevăzute la art. 319 alin. (20) , după caz, la art. 319 alin. (21) din Codul fiscal;
d) facturile să fie puse la dispoziția organelor fiscale fără nicio întârziere, ori de ori se solicită acest lucru.

În concluzie

Impresia generală este favorabilă ideii de a modifica numele de utilizator cu datele firmei. În acest fel, pe factura emisă vor apărea informațiile fiscale necesare, iar aceasta va putea fi acceptată în contabilitate. Sfatul meu e totuși să consultați contabilul personal. Nu toți gândesc și interpretează prevederile la fel. Atâția contabili, atâtea păreri!

29 comentarii

  1. […] Uber Business Profiles, adică varianta prin care poți deconta cursele cu Uber. Am pățit și eu ce zice Manafu (am făcut o cursă de test cu cardul de firmă) și am decis să nu mă complic, așa că tot de […]

  2. Nicu says:

    Bonul fiscal nu e obligatoriu decât în cazul plăţilor cash. Ce-i drept, s-au grăbit puţin cu factura deoarece lipsesc câmpurile de denumirea firmei şi CUI, dar soluţia lor de compromis pare ok. Atâta vreme cât ai datele firmei undeva pe factură, iar plata a fost făcută folosind cardul firmei, n-ar trebui să fie probleme.

    Cât despre plata către firma din Olanda, cred că problema este asemănatoare cu cea a plăţilor cash către curieri în cazul cumpăraturilor online. Adică factura o primeşti de la magazinul online, dar banii îi plăteşti curierului ce îi depune într-un cont colector. Iar magazinul online trimite factură de decontare către curier.

  3. @Nicu: Inteleg ca e OK acum, cum am facut eu, insa nu exista “literatura de specialitate” sau nu am gasit-o eu care sa imi spuna ca e corect varianta cu o firma te factureaza, alta primeste banii.

  4. Luiza Radu says:

    OUG 28/1999 la art. 1:
    (1) Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

    Deci bonul fiscal nu este obligatoriu doar la plata cash ci si la plata cu cardul.

  5. Da, Luiza, dar eu din practica am vazut ca la plata Online, cu cardul, nu se elibereaza bon, ci doar factura. Exista deci o alta prevedere pentru platile online?

  6. Luiza Radu says:

    Exista o exceptie si anume, sunt exceptati de la obligativitatea casei de marcat cei care fac:

    h*) comerț cu amănuntul prin comis-voiajori, precum și prin corespondență, cu excepția livrărilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine şi unitățile de alimentație publică, pe bază de comandă;

    Adica cei care incaseaza banii CASH prin intermediul Fan Curier sau alt curier cu acele chitante ramburs.

    Mai sunt si anume activitati exceptate, cum ar fi vanzarea de ziare catre populatie. Taximetria sau prestarea de servicii sau inchirierea de masini prestate catre populatie nu este scutita de obligativitatea bonului fiscal.

    Ca sa iti raspund la intrebare, nu, nu este o alta prevedere speciala pentru platile online.

  7. Șerban says:

    Să înțeleg că acum ai ajuns la întrebările pe care eu le pun din vremea când ridicai în slăvi Uber?

  8. Nu, Serban, am ajuns la intrebari cand ei au anuntat Business Profile. Si acum ridic in slavi Uber daca e cazul. Momentan, astept sa vad noutatile si mai ales imbunatatirile.

  9. Șerban says:

    Tu te vaiți de factură, eu mă vait de bonul fiscal. Mie mi se pare același lucru, din moment ce niciunul dintre noi nu își poate justifica cheltuielile, pe baza unor documente legale, deoarece acestea lipsesc. Uber trimite bonul fiscal, prin email, la cerere, cu datele PFA/SRL al șoferului.
    În primele 2 săptămâni Uber nu cere acte legale acestor șoferi deci, dacă nimerești unul în această perioadă, cursa ta nu este acoperită legal.
    Explicațiile Uber sunt de toată jena și aruncă pisica moartă în curtea șoferilor, deși Uber este cel care întreține aceste ilegalități.

  10. Serban, pe mine ma intereseaza factura! Cat despre bon fiscal, primesti dupa calatorie un sumar si ai acces la el apoi si in cont. Deci exista o dovada a platii. In alte tari, se fac chitante de mana, fara tipizate.

  11. Șerban says:

    Aș zice eu unde poți să bagi sumarul ăla, dar zic să păstrăm decența. În contabilitate în niciun caz!

  12. Lucidu says:

    Uber tocmai si-a luat o mare muie in Cluj,asa ca tot articolul si comentariile aferente sunt de prisos!Urmeaza Bucurestiul.
    Manafule,nu mai face propaganda unei firme ILEGALE!

  13. Marius, nu stiu ce a fost la Cluj si nu stiu ce va fi la Bucuresti. Pana atunci, tot nu merg cu taxiul!

  14. Șerban says:

    Eu mi-am șters contul de Uber în urmă cu câteva zile, din cauză că nu au vrut să îmi returneze o diferență de bani de pe urma unei curse care a continuat și după ce am coborât din mașină. Dacă au început cu mizerii de-astea, nu văd care mai este diferența dintre Uber și taxi.
    Dacă te vezi vreodată cu „Diana de la Uber“, zi-i că-i proastă și fă-i cadou o hartă a Bucureștiului.

  15. Lucidu says:

    Ca nu mergi cu taxiul e problema ta.Ideea era despre ilegalitatea acestui serviciu.Despre faptul ca daca tot o ardem hipsteristic,hai sa respectam si legile tarii in care locuim!
    Nu-ti convine,hasta la vista,go Planet,e Lumea dechisa,oportunitatile te sufoca!
    Ma deranjeaza prozelitismul pe care-l emani prin articolele in care lauzi o ilegalitate.

  16. Marius, spui tu ca e ilegal, spun altii ca e ilegal, dar pana una-alta functioneaza. Si o face de un an si jumatate si de cateva zile e si la Cluj. Cred ca intr-un an si jumatate cine avea de demonstrat ca taximetria e ilegala trebuia sa dovedeasca. Eu nu o ard hipsteristic, poate early-adopteristic. Uber pentru mine e un serviciu util si atat timp cat e disponibil, il folosesc. Altfel, cum ziceai si tu, esti liber sa go planet. Mai bine laud Uber decat sa dau bani unui sistem mafiot, periculos si suburban.https://www.manafu.ro/wp-admin/edit-comments.php#comments-form

    Serban, o sa imi sterg aplicatia in ziua in care o sa ceri scuze public tuturor studiourilor de film ca le-ai descarcat filmele de pe torrente. Ce naiba, Serban, ne dam cu totii cu curu de pamant cand cu totii am comis cel putin o ilegalitate la viata noastra. Dar e misto sa ne luam de Uber acum!

  17. Lucidu says:

    Gandire early-adopteristica!Si traficul de arme&droguri&organe e ilegal,dar pana alta-una functioneaza!Tocmai s-au dat neste amenzi babane s-au confiscat masini&taloane&tablite de inmatriculare,deci s-a demonstrat ce ziceam eu,nu tu!
    Si,da,exista o firma care deconteaza serviciile Uber,se numeste “Prostii srl”,cu administrator unic Ion Puleadeleoi!

  18. Marius, nu putem avea o conversatie decenta, vad. Eu nu imi mai consum energia degeaba. Nici vorbind despre Uber, nici cu tine. Suntem o tara de moralisti care pirateaza muzica, soft si video de cand s-a invitat banda de magnetofon.

  19. Lucidu says:

    Functionam pe alte tipologii de gandire.Asa e.Tu spui ca-ti convine o stare de fapt indiferent daca e sau nu legala,pt. ca asta-ti produce un avantaj -moral,pecuniar,sufletesc-eu spun ca orice-a-si avea de contestat Statului,trebuie sa respect legile,pt. ca asta-i ideea de baza in orice democratie:avem idei,pareri,frustrari,multumiri or nemultumiri,avem niste legi care trebuie urmate si puse in practica.Altfel ajungem la anarhie:fiecare cu legea lui!
    Sunt curios sa postezi o deducere de la vreo firma din cauza de …Uber!!!Asta-i un challenge.Ai sa pierzi,pariul meu!

    p.s.nici mie nu-mi plac vreo 70 de legi si 5 articole din Constitutie.Asta nu inseamna ca le incalc.Capisci la tine?

  20. Marius, o sa simplific spunand ce am spus la ceas de noapte pe Facebook (e o dezbatere la cineva pe wall): daca timp de un an si jumatate Uber a fiintat, atunci fie cineva e incompetent in aplicarea legii, fie toata strigarea asta cu “Uber e ilegal” nu are sustinere. Pana una alta, tu strigi una si alta se vede in realitate.

  21. VICTOR says:

    Vreau sa te felicit pentru demersul avut in a deslusi aceasta incurcatura fiscala chiar daca momentan doar partial. Si eu folosesc UBER si am avut aceeasi dilema la care ai raspuns mai mult decat decent. Motiv pentru care mi-am rapit 3 minute sa iti las un comment. In privinta lupilor moralisti eu zic sa nu iti bati capul – pare ca nici un argument din lume nu poate oferi auto-analiza, mai ales in mediul asta de comunicare lipsit de responsabilitate. Anumitor oameni le place sa se ralieze la o cauza chiar daca nu simt nimic pentru ea si sa insiste orbesc. Ma gandesc ca te-ai obisnuit pana acum.
    Spor in toate!

  22. Dragos Matei says:

    Poate ca cine trebuia sa dovedească ilegalitatea uber nu o face, fiind în conflict de interese. . http://m.zf.ro/business-hi-tech/fiica-presedintelui-anaf-este-director-pe-romania-al-operatiunilor-uber-cel-mai-valoros-start-up-din-lume-in-acest-moment-14682939

  23. Dragos, stirea e veche deja. Si a fost scrisa sa creeze aceasta viralitate si acest sentiment care te-a facut si pe tine sa comentezi aici. Nu ma pronunt in acest caz. Ce mi se pare ciudat e ca nimeni nu a reusit pana acum cu avocati, cu legea in mana, sa dovedeasca ilegalitatea in mai bine de una an si jumatate de cand Uber opereaza pe piata. Sau macar a incercat cineva?

  24. Catalyn says:

    Deci….pentru cine apara ubarul…intrebare…CE ACTIVITATE COMERCIALA LEGALA STITI FARA A AVEA NEVOIE DE AUTORIZATIE??? SOFERII uber NU au nici un fel de autorizatie…doar simplu fapt ca au un pfa sau srl…NU le dreptul de a presta un serviciu….AUTORIZATIA da dreptul de a desfasura o activitate comerciala…
    2. Legea 38/2003… spune destul de clar ce ACTE au nevoie soferii uber pentru a efectua serviciu de rent-a-car cu sofer…..
    Altfel…putem pune “shering” in fata la orice activitate comerciala si nu mai avem nevoie de autorizatii,nu?? Spre ex imi fac o firma…un post de radio ..si emit in fm pe ce frecventa vrea basca mea cand si cum vreau….si spun ca eu fac “shering-radio “… sau un post tv…”sharing tv”…proxenetii pot spune ca ei doar fac ” shering curve” ..ca ei nu sunt “pesti”… si exemple pot fi multe…
    Autorizatia iti da dreptul de a desfasura o activitate comerciala…soferii uber NU au…
    In anglia soferilor le trebuie LICENTA…cu examene..etc…in grecia uber colaboreaza doar cu taximetristi autorizati…
    IN BELGIA, FRANTA, SPANIA, GERMANIA, UNGARIA, UBER ESTE INTERZIS..cica cel mai bine le merge in RUSIA…

  25. Catalyn, de obicei nu las comentarii cu injurii. Acum las doar ca sa te corectez. In Germania si Franta, Uber-ul exista. In Spania, exista un Uber local si poate chiar Uber in anumite zone. Poti usor sa vezi pe site-ul lor.

    Cum s-a mai discutat si in alte parti, Uber intra intr-o zona gri in lipsa unei legislatii adaptate la felul in care opereaza aplicatia si business-ul lor. Pana se da legea, poate transmiti colegilor taximetristi sa faca un efort sa inteleafa ce isi doreste si clientul. Pe scurt, e vorba de respect, curatenie si cinste. Nu cerem mult, cred.

  26. Pot plati numerar la uber?

  27. Daniel says:

    Da, se poate plati cash, intrebarea e daca e necesar/obligatoriu ca soferul sa detina casa de marcat fiscala ptr emiterea bonului fiscal la incasarea banilor in numerar? daca nu, in baza carei legi?

  28. Berilac says:

    2024 si tot n-au rezolvat problema asta…

Comentează