Am întâlnit mulți oameni, chiar și câțiva străini, care întrebau “Cand intră în vigoare legea aia care interzice fumatul?”. Răspunsul final este “pe 17 martie”. Din acel moment, în niciun local, de orice fel, nu se mai fumează. Noile prevederi (Legea nr. 15/2016) nu lasă nicio portiță de scăpare patronilor de baruri și restaurante. Nada!
Ca o paranteză, am fost la Viena de două ori în ultima lună și am nimerit de 3-4 ori în localuri în care fumatul era permis. Altă țara, alte legi. Din ce înțeleg acum, România a ales unele dintre cele mai drastice măsuri în privința fumatului. Dacă încălzește pe cineva, doar în penitenciare fumatul va fi permis.
Ce mai spune legea?
Toată lumea a sărit în sus împotrivă fumatului în localuri, însă noua lege aduce și alte prevederi interesante, ca de pildă:
1) Se modifică definiția spațiului public închis
În cuvinte simple, orice spațiu cu podea, acoperiș și cel puțin 2 pereți intră sub incidență legii. Altfel spus, în unele balcoane și pe unele terase din București nu se va mai fuma. Mai mult, legea se aplică și în cazul firmelor care își desfășoară activitatea în apartamente de bloc.
2) Se impune marcarea spațiilor publice închise cu indicatorul “Fumatul Interzis”
Începând cu 17 martie, proprietarii de firme trebuie să pună în mai multe locuri din firmă simbolul internațional cu țigareta barată de o linie transversală. Mai mult, angajații trebuie instruiți cu noile prevederi legale.
3) Mașina de serviciu este considerată spațiu public închis
Mașinile de companie intră în categoria mijloacelor de transport în comun (presupunându-se că în aceste autovehicule sunt prezente cel puțin două persoane), acestea fiind considerate spații publice închise.
Acestea sunt interpretări la prima mână. Lucrurile vor deveni mai clare în momentul în care vor apărea și normele de aplicare a legii.
***
Ce spune exact noua lege
Pe 7 martie va intra in vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun prin care se introduc noi restrictii in ceea ce priveste fumatul.
Principalele modificari relevante operate prin actul normativ mai sus mentionat sunt urmatoarele:
(i) se modifica definitia spatiului public inchis in sensul in care prin “spatiu public inchis se intelege orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”;
(ii) se modifica definitia spatiului inchis de la locul de munca in sensul in care prin “spatiu inchis de la locul de munca se intelege orice spatiu care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat intr-un loc de munca, astfel cum este definit in Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile ulterioare”;
(iii) se interzice in mod expres fumatul in toate spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copiii, exceptie facand celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta;
(iv) se instituie, in sarcina persoanelor responsabile din institutiile si unitatile care administreaza spatiile mentionate la pct. (i) si (ii), obligatia de a elabora si pune in aplicare regulamente interne in vederea asigurarii respectarii interdictiei prevazute la pct. (iii), inclusiv prin prevederea incalcarii ca abatere disciplinara grava si marcarea spatiilor mentionate cu indicatoare prin care sa se indice “Fumatul interzis” si folosirea simbolului international, respectiv tigareta barata de o linie transversala;
Nerespectarea interdictiei prevazuta la pct. (iii) constituie contraventie si se sanctioneaza in mod diferentiat dupa cum autorul incalcarii este o persoana fizica sau persoana juridica, astfel:
a) in cazul persoanelor fizice – amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei;
b) in cazul persoanelor juridice:
b.1.) amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere;
b.2.) amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere;
b.3.) amenda contraventionala de 15.000 lei si sanctiunea complementara de inchidere a unitatii, in situatia unei noi abateri.
Prin urmare, consecintele practice ce decurg din intrarea in vigoare a Legii nr. 15/2016 constau in principal in faptul ca fumatul va deveni interzis in spatiile accesibile publicului sau aflate la locul de munca ce prezinta configuratia descrisa de lege. Totodata, din perspectiva raporturilor cu angajatii, acelasi act normativ instituie si obligatia de a modifica regulamentul de ordine interioare in sensul pct. (iv), precum si de a semnaliza restrictia de a fuma prin simboluri grafice si vizuale.
Sursă prevederi lege: Ana-Maria Baciu, Partner, NNDKP
Sursa foto: © Ifeelstock | Dreamstime.com – No Smoking Sign Photo
sunt fumator de aproape 20 de ani. Da, fumez de pe la 14 ani. E prima lege care ma bucura. Sincer!
[…] – Legea anti fumat: 3 efecte […]
Prin “unele balcoane” se poate intelege si un balcon cu 1 perete (peretele cladirii) balustrada din beton sau caramida cu inaltime de 1,1m si un plafon de la balconus superior, care acopera maxim 70% din latimea balconului?
[…] citi mai multe la Manafu, de unde am preluat texte ale legii, puse la dispoziție de către Ana-Maria Baciu, Partner, […]
Apropo de definitia spatiului inchis de la locul de munca, legea ne trimite la o alta lege (ignorata in toate analizele din online), cea a securitatii si sanatatii in munca. Aici, locul de munca este definit astfel:
Lege nr. 319/2006
Art. 5. – În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
k) loc de muncă – locul destinat să cuprindă posturi de lucru, situat în clădirile întreprinderii şi/sau unităţii, inclusiv orice alt loc din aria întreprinderii şi/sau unităţii la care lucrătorul are acces în cadrul desfăşurării activităţii;
Acum, ziceti voi daca balconul cu 2 sau 3 pereti este sau nu loc de munca. Este destinat sa cuprinda locuri de munca? Aveti acces in balcon in cadrul desfasurarii activitatii?
Daca balconul e parte dintr-un spatiu considerat public si are deasupra “acoperis” si doi pereti, atunci intra sub incidenta legii.
[…] a Facebook, în ultimele zile. Hărțuirea între cei Pro și cei Contra a continuat și unele prevederi ale legii au fost discutate aprins. Au existat de pildă discuții despre clasificarea ca spații publice […]
Eu nu sint fumator,dar dezbaterea legii fumatului mi se pare o mare vrajeala in contestul in care elita mondiala vor sa extermine cit mai multi locuitori ai planetei pe motiv ca sint prea multi si planeta nu poate gazdui atitia oameni.E o mare vrajeala in contestul in care romanii sint obligati sa consume sare iodata,avioanele arunca substante chimice pe baza de aluminiu si bariu,medicamentele modificate pentru a da dependenta,culturi modificate genetic,E-uri bagate abuziv in hrana si multe altele care duc la o moarte lenta si sigura,iar noi vorbim de FUMAT ??