Când ţi se spune că aproape jumătate dintr-un pahar de bere pe care îl bei se “duce” la bugetul statului, te gândeşti că este prea mult. Încerci apoi să te convingi, ca un bun cetăţean, că taxele care merg la bugetul statului îţi fac ţie bine în ultimă instanţă. Apoi afli că industria berii, numai în 2013, a pierdut 7.000 de locuri de muncă. Românii au pierdut, de fapt, aceste job-uri. Cauza este acciza la bere, care a crescut din 2008 şi până în prezent, cu 50%.
Pe o piaţă în care 97% din berea consumată este produsă local, comunitatea este din ce în ce mai îngrijorată. Strânşi în Asociaţia Berarii României, producătorii au lansat anul trecut o petiţie pentru reducerea accizei la bere. O găsiţi aici.
Eu semnez petiţia nu pentru că sunt împotriva taxelor, ci pentru că susţin mai degrabă lucrurile făcute cu cap şi nu goana de a strânge bani la buget cu orice preţ.
Şi că să răspund la întrebarea din titlu, în cazul în care nu ştiai deja răspunsul, un român munceşte 20 de minute pentru a-şi putea cumpără o bere, în timp ce un german munceşte doar 7 minute.
Sursa foto: Adrian Pike
In plus, un neamt bea o bere buna 😛
Trebuie precizat ca e vorba de valori medii, probabil raportate la venitul mediu si pretul mediu al berii. Articolul nu prea e in targetul cititorilor (care nu cred ca au venituri medii).
97% e probabil o cifra care se refera la numarul de litri, dar daca se calculeaza dupa pret de vanzare, berea de import e mai scumpa si cu siguranta procentul se schimba. In ultimul an a fost o explozie a berii de import, toate retelele de supermarketuri se bat sa aduca sortimente noi (Auchan e lider)
Ce să-i faci, Cristi? Nu toți bem berea gratis, de pe urma campaniilor… 🙂
Un German cumpara o bere din magazin cu 1€ iar dintr-un local cu 3.5€. In Roman cumpara o bere cu 4 lei din magazin si cu 8 lei dintr-un local. Pentru care bere se munceste 7 respectiv 20 minute? 🙂