A ştiut Apple ce a ştiut când a lansat cu tam-tam opţiunea de a debloca telefonul cu amprenta posesorului (Touch ID). Nu e o mare invenţie, există deja multe alte implementări pe baza amprentei (o agenţie de PR din Bucureşti are un lift care porneşte numai după scanarea degetului), însă Apple, ca în multe alte cazuri, vine cu o tehnologie la momentul potrivit.
Acest post însă nu este despre Apple. Este despre MasterCard, una din companiile care caută să inoveze cât mai mult în domeniul financiar, mai precis al plăţilor. Ultima ispravă este cardul de credit cu autentificare biometrică. Realizat în parteneriat cu Zwipe, o companie care din 2008 caută cea mai bună şi sigură cale de a folosi amprenta, în cel mai simplu mod, cardul permite plăţi foarte rapide atât când este procesat prin POS, cât şi când este doar atins de acesta (contactless). Deci nu va mai fi nevoie de PIN.
Datele despre amprenta posesorului sunt stocate direct pe card şi nu într-o bază externă, ceea ce creşte gradul de securitate. Mai mult, tehnologia folosită nu necesită o baterie ataşată cardului, energia fiind preluată de la terminalele de plăţi. Programul pilot a început deja cu o bancă din Norvegia.
Parte din strategia MasterCard este instituirea până în 2020 a plăţilor contactless ca standard în domeniu, pentru Europa. Cu alte cuvinte, până la acea dată, toţi comercianţii care acceptă cardurile emise de companie vor avea şi soluţia contactless.
Şi ca să închei cu Apple, dar şi cu MasterCard. Cele două companii au anunţat în septembrie parteneriatul pentru dezvoltarea soluţiei ApplePay, o altă iniţiativa de la care aşteptăm să revoluţioneze lumea plăţilor, aşa cum o ştim noi astăzi.
Soluțiile prezentate aici sunt foarte bune pentru cazurile in care plata se efectuează la terminal, dar tot mai multă lume își face cumpărăturile online.
Părerea mea este că online lucrurile stau și mai rău.
Utilizatorii pot deveni victime atacurilor de tip phising.
Plata trebuie făcută doar folosind protocolul criptat HTTPS, in caz contrar datele cardului ar putea fi interceptate de oricine se întamplă să arunce o privire la traficul HTTP.
Firmele care procesează plățile uneori stochează datele cardului și se mai întamplă, rar, ca aceste date să fie accesate de diverși hackeri.
Ce vreau să spun este că online datele sunt mult mai vizibile decât la terminal, unde trebuie să ai atât cardul fizic, cât si un PIN. Da, unele bănci, cum este ING, oferă o extra metodă de securitate când se efectuează plăți online prin introducerea unui cod de siguranță.
O soluție foarte bună pentru multe din aceste probleme, par să fie rezolvate de un nou tip de card: http://www.engadget.com/2014/10/09/final-credit-card/
Vreau sa stiu si eu dece mi sau retras bani de pe card daca eu nu am folosit cardul la google