MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum sa ai grija de banii tai in vacanta

mastercard

O calatorie in Cuba poate fi un salt in timp. Si nu ma refer aici doar la mijloacele de transport “de epoca”, ci si la mijloacele de plata moderne. Insa chiar daca am intalnit o tara iubitoare de cash, am putut scoate bani de la ATM sau face plati cu cardul. E adevarat ca o data am strabatut toata Havana pentru a achita cu cardul cateva excursii direct la agentia de turism. Online nu se putea, fireste, in tara in care Internetul e aproape inexistent.

La Paris, am simtit ca m-am intors in prezent. Nu doar pentru ca m-am conectat instant la wifi pe aeroportul Charles de Gaulle, ci si pentru ca am putut plati cu cardul aproape peste tot. Te ajuta mult, de altfel. Este solutia cea mai buna pentru obtinerea biletelor la diverse atractii turistice sau evenimente.

Am descoperit acum ca este si cea mai buna solutie pentru cumpararea biletelor la transportul in comun. Toate automatele din statii primesc plata cu cardul. Nu toate accepta insa si monede sau bancnote. Ca o paranteza, la Londra, din luna iulie, s-a scos plata in numerar, la sofer, in autobuz. Poti calatori cu un card special de transport (Oyster), cu bilet sau achitand cu carduri contactless.

Nu am platit taxiul si nu am lasat bacsis in restaurant cu cardul. Atat. Dar voi incerca data viitoare.

Cateva sfaturi pentru linistea financiara a vacantei tale
Sunt foarte multe lucruri de spus despre bugetul de vacanta si mai ales despre gestionarea banilor in calatorii, insa din experienta mea, recomand doar cateva lucruri esentiale:

Anunta banca atunci cand pleci in destinatii indepartate. In US am primit un mesaj de la banca dupa ce am platit o suma mai mare intr-un restaurant. Ti se cere sa confirmi in call center ca esti in acea destinatie. Acum, la Paris, cineva din grup a primit, la fel, un asemenea mesaj. Anunta deci din timp. E posibil sa ramai fara Internet sau fara semnal in diverse locuri. Si nu vrei sa ti se blocheze cardul.

Activeaza alerta prin SMS pentru orice tranzactie. Stii astfel exact ce bani ti-au fost luati de pe card si care e soldul la momentul respectiv.

Cauta sa afli daca exista un usage fee la ATM sau un comision la plata cu cardul. MasterCard nu percepe comision, dar poate iti ia banca locala pentru ca folosesti un card international. In Cuba taxa este de 6$, iar in Filipine, acum doi ani, am platit 200 pesos (PHP) la orice retragere. Cam 3,5 euro.

Nu pleca cu un singur card la tine. Il poti pierde sau nu poti plati efectiv cu el (din diverse motive necunoscute). Eu iau mereu cu mine 2-3 carduri personale si alte doua de companie.

Intreaba la comerciant daca prefera un card anume. In Singapore, anul trecut, am primit un discount de 5% intr-un mare magazin pentru simplul motiv ca am platit cu un card MasterCard. La Paris, ai acum 10% reducere, de exemplu, la un tur de oras cu Twizy.

***

La invitatia MasterCard Romania, promovez mijloacele de plata moderne prin experientele personale avute in calatoriile din aceasta vara. Afla pe site-ul MasterCard informatii utile despre platile electronice si descopera pe priceless.com multe beneficii pe care le poti avea in vacanta ta atunci cand platesti cu cardul.

Sursa foto: © Valeriya Potapova | Dreamstime.com

3 comentarii

  1. Mariana says:

    Multumesc pentru sfaturi, Cristi! Sunt foarte utile si de luat in seama atunci cand pleci in strainatate, mai ales la distante mari.

  2. vali says:

    ce fac dacă nu am card de companie?

  3. Nu prea folosesc cardurile de companie in strainatate. Nu e indicat. Sunt doar pentru super-urgente sau pentru a achita online diverse lucruri direct in tara (de exemplu, prelungirea sederii la un hotel, excursii etc).

Comentează