MANAFU*

Abonamente Evensys

O zi din viata mea pe Facebook

Am facut un experiment. Am vrut sa vad cat timp stau pe Facebook intr-o zi si de cate ori accesez reteaua. Am inceput sa ma “monitorizez” ieri, dupa miezul noptii.

In aproape 24 de ore, am intrat de 10 ori, am petrecut 31 de minute. Cea mai scurta sesiune a fost de un minut, cea mai lunga nu a depasit 5 minute. Mi-am dat seama ca petrec mai mult timp citind mesajele, notificarile si urmarind activitatea din Timeline. In perioadele aglomerate, cum este aceasta, petrec mai putin timp in News Feed.

Am vrut apoi sa fac o mica analiza a continutului pe care il intalnesc pe Facebook. Ce am gasit? De cele mai multe ori, am vazut link-uri. Prietenii mei impartasesc foarte mult continut extern. Asa era intr-o vreme si pe Twitter. Puteai sa afli tot ce e important. Intr-un top al continutului, pe locul al doilea ar fi pozele. De orice fel. Portrete personale, imagini frumoase sau de colectie, cu mancare si bauturi, cu masini si motociclete, cu bebelusi si pisici. In ultimele 24 de ore, am vazut doar doua pisici.

Pe al treilea loc as pune glumele, introspectiile, vorbele de duh. Facebook “ne obliga” sa fim interesanti. Ceea ce nu e rau, la urma urmei.

In loc de concluzie
Daca acest experiment ar fi valid pentru marea majoritate a utilizatorilor Facebook, atunci avem inca o explicatie pentru declinul presei si mai ales pentru alienarea noastra fata de continutul consistent.

Sa nu fiu inteles gresit. Nu spun ca nu ne mai intereseaza consistenta. Spun, mai degraba, ca nu mai avem rabdare sa citim continut consistent. Acesta este motivul pentru care imaginile sunt foarte populare pe Facebook (se consuma mai usor), dar si pentru declinul Google Reader (se consuma mai greu), de exemplu. Scanam un articol, ni se pare interesant, dam Share link-ului. Vedem o poza, dam Share. O gluma? Copy / Paste in status si gata. Telefonul e la indemana? Poza e pe Facebook, baby!

Si e ciudat. Nu mai avem rabdare, dar in acelasi timp petrecem 30 de minute, o ora, poate chiar 3-4 ore pe Facebook zilnic, dand Share, Like si Copy / Paste.

Facebook ne consuma timpul si ne ofera mai putin decat credem. Este o petrecere foarte galagioasa acum, la care nu se mai poarta conversatii si unde toata lumea vorbeste in acelasi timp. Cat timp credeti ca vom mai fi atat de conectati la Facebook?

5 comentarii

  1. Silu Cartoon says:

    “Facebook ne consuma timpul si ne ofera mai putin decat credem.”
    Foarte adevarat! Am remarcat asta, si incerc sa ma desprind incet, incet.

  2. Șerban says:

    Aș vrea să pot renunța la Facebook, însă am multe conturi create cu „Login with Facebook”. Doar asta mă leagă de platforma socială. Și chiar de-aș renunța, tot aș rămâne legat de o platformă socială: Google+ 🙂

  3. unusximmortalis says:

    cat timp vom mai fi conectati la facebook?
    tricky question.
    personal nu prea mult.
    ca natiune globala… forever sau atat timp cat facebookul va fi in picioare. de ce? pentru ca petreceri galagioase in care fiecare vorbeste in acelasi timp au fost de mmii de ani incoace si vor mai tot fi. e o etapa prin care trecem in evolutia noastra. unora le ia mai mult sa o depaseasca altii mai putin, altii revin la ea din cand in cand indiferent de varsta.
    e o experienta.

  4. Cristian says:

    Hey, no so fast cu reactiile emotionale. Facebook e doar o platforma (f populara ce-i drept) de publicare si agregare de continut. Adik e tot un fel de reader. Si are filtre (care nu prea functioneaza…@#^%%#%$#@) de genul “Show in news feed”. Fiecare e liber sa-si filtreze continutul (prieteni si/sau interese personale).

    Chestia ca nu mai avem rabdare e adevarata, dar cred ca provine din lacomia noastra ca vrem sa stim cat mai multe din avalansa asta de informatii. Pe principiul ca e moka, de-aia. daca am plati pachete de programe/continut ca la tv prin cablu alfel ar sta lucrurile… am pune filtrele in miscare… am fi mai cumpatati cu resursele noastre (cu timpul k si cu banii k doar time=money, right?)…

  5. […] zilele trecute la Manafu niște chestii cu care sunt mega foarte de-acord: nu mai avem chef/timp/curiozitate să citim […]

Comentează