MANAFU*

Abonamente Evensys

Mandria la romani

“Discutia despre mandria nationala apare din cand in cand in spatiul public, dar dureaza putin. De regula, ne indignam cand suntem blamati in Occident de vreo fapta delincventa care socheaza sau de Ziua Nationala. Vorbim despre mandrie doar atunci cand ne simtim rusinati sau indignati. Niciodata, insa, nu depasim faza emotiei, de regula discutia nu ajunge prea departe si nu participa cei care in mod legitim ar trebui sa conduca aceasta discutie: intelectualii. Niciodata discutia nu naste un proiect sau vreo strategie. Ne aducem aminte de acest aspect identitar de 1 Decembrie, Ziua Nationala, iar a doua zi deja uitam. Alte teme vin si trec fara sa lase multe urme in constiinta publica”.

Asa incepe o analiza a IRES despre mandria la romani intr-un studiu comparativ cu situatia din 2010. Majoritatea respondentilor, circa 90%, declara atat in 2010, cat si in 2012, ca sunt mandri ca sunt romani. Persoanele de peste 65 de ani declara acest lucru in masura usor mai ridicata decat cele mai tinere, categoria de varsta in randul careia se inregistreaza cei mai multi respondenti care nu sunt mandri de faptul ca sunt romani fiind 18-35 de ani.

Sa plec sa nu plec?
In 2012 insa, 4 din 10 romani spun ca s-au gandit sa plece la munca in strainatate, fata de 3 din 10 in anul 2010. Dintre cei care declara ca s-au gandit sa plece sa lucreze intr-o alta tara, circa un sfert s-au gandit sa plece definitiv. Putin peste un sfert dintre romani (27%) considera ca cei care spun, cu referire la Romania, ca nu s-au nascut in locul potrivit, au dreptate.

Valorile romanilor
Harnicia (13%), ospitalitatea (7%), patriotismul (5%), optimismul (4%) si bunatatea sau blandetea (4%) sunt cel mai frecvent mentionate caracteristici pozitive ale romanilor de catre persoanele chestionate.

Descarcati analiza completa de aici: minus.com/mandrialaromani

5 comentarii

  1. Antoan says:

    Si eu m-am gandit sa plec. Imi place Spania dar cred ca o sa fie dificil cu locurile de munca in strainatate pana nu se rezolva criza. Sper sa se rezolve in bine nu in rau.

  2. Eu nu inteleg paradoxul acesta: romanii sunt oameni buni!
    (Valorile romanilor : Harnicia (13%), ospitalitatea (7%), patriotismul (5%), optimismul (4%) si bunatatea sau blandetea (4%) sunt cel mai frecvent mentionate caracteristici pozitive ale romanilor de catre persoanele chestionate).
    Cu toate astea sa inteleg ca astia de conduc Romania sunt alta natie!

  3. Ovidiu, nu e un paradox. Romanii, daca iei majoritatea lor, nu sunt oameni bun. Sunt SI romani buni e mai corect zis.

  4. karmapolice says:

    harnicia????hahahaha

  5. Andrei Potorac: Suntem romani si oameni buni dar nu ne vede nimeni!
    (vand ochelari dioptria fund de borcan pentru cei care nu vad gaura tunelului promis in campaniile politice din Romania, mentionez ca port ochelarii inca din anii 1989 si nu vad nimic cu ei, poate ochii mei sunt de vina).

Comentează