Imi amintesc o poveste legata de sortarea deseurilor. Un om de afaceri japonez a cerut un ziar. L-a asezat jos si a varsat peste el continutul cosului de gunoi din sala de meeting. Apoi, meticulos, a inceput sa sorteze deseurile. In mod evident, partenerii de afaceri se uitau uimiti. O situatie care mi-a ramas intiparita in minte.
In mod evident, intre Romania si Japonia exista diferente uriase atat din punct de vedere cultural, social, atitudinal, cat si economic. Dar, aproape instantaneu, mi-am pus intrebarea…
…ce se intampla la noi?
Japonia este foarte departe de noi, insa noi nu suntem departe de colectarea selectiva. Am sustinut alaturi de multi oameni din online, in 2009, o ampla actiune de popularizare a acestei practici si m-am alaturat anul acesta Înaltului Comandament de Colectare Selectivă. Supermarket-urile si hypermarket-urile recicleaza baterii. Am vazut in cateva orase centre pentru becuri. Din cand in cand, o primarie de sector ne invita sa ne scoatem electronicele si electrocasnicele vechi in strada pentru a fi colectate. Se intampla deci lucruri si la noi.
Acum trei ani, intentionam sa pornesc o actiune similara pentru complexele rezidentiale noi, care ar fi putut – credeam eu – sa aiba rezultate vizibile si ar fi creat un trend. Totul imi parea usor, doar ca implementarea era imposibila la acel moment.
Suntem pe drumul bun…
Lucrurile se misca insa in directia buna. In Bucuresti, cel putin stiu ca, in sectorul 1, sunt derulate o serie de proiecte pilot de catre Romprest.
Programul “Pre-colecteaza selectiv la tine acasa!” a fost gandit pentru a “mobiliza” locatarii de la blocuri sa se implice in activitatea de colectare selectiva a deseurilor, direct de acasa.
Proiectul a fost demarat in 2009, cand 3.500 de saci au fost distribuiti gratuit lunar catre 3.500 de locatari.
Astazi, Romprest distribuie 20.000 de saci care ajung la peste 50.000 locuitori din 350 de asociatii de proprietari. Tinta pana la finalului este de 50.000 de saci distribuiti catre locuitori.
Si rezultatele nu au intarziat sa apara. Daca la inceputul programului, acum trei ani, au fost colectate 35 de tone de deseuri, in 2011, s-au colectat 13.500 de tone.
Care ar fi urmatorul pas?
Proiectul Romprest atinge acum doar o parte din cartierele din Bucuresti (Pajura, Bucurestii Noi, Calea Grivitei, Ion Mihalache, Turda, Banu Manta, Nicolae Titulescu, G-ral Averescu, Dinicu Golescu, Stirbei Voda, Calea Plevnei), insa implicarea autoritatilor aceasta practica poate fi extinsa. Si legislatia ar trebui modificata. Pana atunci, daca locuiti in sectorul 1 si nu ati intrat in program inca, contactati asociatia de locatari.
Ce mi-am propus?
Toate arata bine pe hartie si pe monitor, insa eu am o “problema”. Mai bine zis este o bariera psihologica pentru multi oameni constienti de importanta colectarii selective.
Multi spun: Degeaba colectez selectiv daca vine masina si amesteca deseurile!
Cei de la Romprest ma asigura ca au capacitatea de a trimite, conform programului stabilit, masini in vederea ridicarii deseurilor colectate selectiv. Astfel, lunea se colecteaza deseurile din material plastic, miercurea cele din sticla, pentru ca, vinerea sa fie randul deseurilor de hartie si carton. Ma voi convinge insa de asta cand voi reface traseul deseurilor de la bucurestean la groapa de gunoi!
[…] Despre colectarea selectivă. Ce se întâmplă la noi?! La noi varsă țiganii și boschetarii tomberoanele respective și colectează selectiv pentru a valorifica întru vodkă, țuică și alte sfințenii. (Mă rog, presupun că ăla e un advertorial) […]
O sa facem si noi acest lucru intr-o zi din mileniul trei, sper sa nu fie in ultima zi de la sfarsitul mileniului!
Partea cu colectarea in aceeasi masina e una din marile plangeri si scuze pentru care nu colecteaza selectiv romanii. Ideea e ca sunt companii care spun ca au masini in zile diferite (varianta de pr) insa fac colectarea cu aceeasi masina pet+sticla+metal. Oricum se face sortarea la fabrica. Si pana se va autoeduca romanul sa nu mai foloseasca pubele stradale de colectare selectiva ca si cosuri de gunoi mai e. Se intampla ca, continutul din pubelele stradale sa fie pline imposibil de reciclat pentru ca e contaminat!!
Sa invatam sa spalam borcanele, cutiile de lapte, de iaurt etc ca sa facem treaba mai usoara.
ViitorPlus a lansat proiectuul http://www.hartareciclarii.ro pentru Bucuresti, Ploiesti, Brasov care e o harta cu punctele de colectare (magazine+pct stradale si colectori) unde poti afla ff usor si repede unde poti sa duci la reciclat ceea ce iti doresti!!
Un instrument usor de folosit, si practic 🙂
La ce foloseste colectarea selectiva? La imbogatirea si mai accentuata a unora? Mersi!
Am demarat un proiect in cadrul cartierului rezidential in comuna Chiajna, pentru colectarea selectiva a deseurilor cu ajutorul prietenilor de la http://www.cosuri-pubele.ro !
Proeictul a demarat cu incredere si cu destule realizari, speram in continuare la sustinere din partea Primariei si a firmei de salubrizare.
Multumesc.