Ne plangem ca zeci de mii de oameni stau in frig la moastele Sfintei Parascheva, ca televiziunile au umilit-o pe fiica Andei Calugareanu, ca un realizator TV si sef de partid creste in sondaje, ca penetrarea Internetului in Romania este inca mica, ca 3 milioane de angajati in sectorul privat sustin alte 15 milioane de romani. Ne plangem pe buna dreptate. Dar ce e de facut?
Ca tot romanul, am si eu frustrarile mele nationale. Noroc ca am acest blog si ca, din cand in cand, imi revars aici amarul. Dar concret ce pot face? Vorba “Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi” e doar un status pe Facebook acum, care a primit cateva Like-uri. Cu toate exemplele de mai sus si multe altele, un individ e total dezarmat. Ce ar putea un singur om sa schimbe? Ce as putea eu sa schimb? Ce ai putea tu sa schimbi?
Din cand in cand mai apare un personaj gen Nicusor Dan, care da unora un pic de sperante. Fara sansa insa. Cum ar putea castiga in fata cozilor la moaste si a procentelor candidatului ilariant? Totusi, dupa experienta “Nicusor Dan”, am ramas cu o “victorie”. Din calculele mele, Nicusor Dan a avut cel mai bun ROI in campania online si cea mai mica rata de conversie in randul personaleor decedate care – surprinzator! – au votat. Cu siguranta, rata a fost zero.
Dar sa ne intoarcem la frustrari. Ce e de facut, pe bune? Eu unul nu gasesc alt raspuns decat autoizolarea. Suntem deja multi cei care ne-am izolat de “lumea de afara” si traim in “Romania noastra”. Dar e bine asa? Nu prea, caci vom vedea anul viitor cozi mai mari si in toamna procente ingrijoratoare. Deci ce e de facut?
”Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi” nu e doar un status 😉
Eu asa il vad…
Daca fiecare ar incerca sa fie cel mai bun in domeniul sau, lucrurile ar arata altfel. Dar din pacate noua “ni se rupe”.
“Schimbarea incepe cu tine” asta suna intradevar bine.
Ar putea fi multe de facut, lucruri concrete: exista proiecte de voluntariat in care ne putem implica, gen “Let’s do it, Romania” sau “Dreptul de a citi” si ne putem convinge prietenii sa ni se alature, exista recomandari culturale pe care le putem face pe facebook, twitter etc. (piese de teatru, concerte, carti), exista cauze pe care le putem sustine, gen reciclarea, etc. Ar putea fi multe de facut si ar trebui sa luptam pana in ultima secunda. Eu, una, chiar mi-am propus sa imi folosesc pagina de facebook mai mult ca pe o forma de sustinere a unor cauze sau de informare. Oricum, ce e cert e ca nu ar trebui sa capitulam, chiar daca avem cu totii momente cand simtim ca nu mai putem … O zi frumoasa !
Ceea ce tu poti face e ca tu sa fi un exemplu in primul rand pentru tine insuti, ca tu sa te concentrezi pe ceea ce faci si sa o faci cat mai bine posibil, si nu in ultimul rand sa crezi in ceea ce faci si, inevitabil la un moment dat vei deveni un exemplu pentru alti.
“Schimbarea incepe cu tine” e un mesaj electoral
Singura si unica sansa a Romaniei e ca schimbarea sa inceapa din sistemul educational. Eu cel putin, am incetat sa mai sper, ii apreciez totusi pe cei care inca mai au puterea de a spera si le urez mult noroc!
Ce ar putea un singur om sa schimbe?
Nimic
Ce ar putea mai multi oameni sa schimbe?
Multe, daca fac ceva impreuna si nu separat.
Eu cred ca 2 chestiuni putem face lejer:
– fa ce faci tu ca business cit mai bine si cu integritate. Si in tara si afara. Lumea va sti ca parte din Romania este si tu, nu doar DD sau GB
– fa ceva dincolo de interesul tau imediat si mediat – pentru o politica publica (alegi tu domeniul tau de interes). Fi un cetatean implicat activ si nu singur! Arata cind banii se duc pe apa simbetei. Da in judecata statul daca trebuie. Actioneaza cu armele democratiei pe care le ai la indemina (nu cu un like pe FB).
Eu am depus un proiect numit Legi Libere la Restart Romania 2012. Mai sunt inca ale 101 de proiecte.
Viitorul incepe aici – in aceste mici grupuri de initiativa care vor sa schimbe ceva din marasmul care nu merge.
Succes !
BTW – daca va intereseaza mai multe detalii despte propiectul propus
http://restartromania.techsoupglobal.org/project/legi-libere
http://legi-internet.ro/blogs/index.php/2012/10/15/legi-libere
Eu nu cred ca hoardele care stau la coada la Parascheva + hoardele abonate la OTV si Taraf + hoardele care casca ochii la Luciu toata ziua la TV si dezbat infocat subiectul, pot primi o spalare pe creier asa de simplu…cred ca mai degraba ei au influentat, in timp, oameni care mai aveau o mica sansa sa fie de bun simt.
Mie imi place sa merg cu autobuzul din cand in cand…e ca un dus cu apa rece…iti dai seama cat de mult te-ai izolat si cat de departe esti de adevarata Romanie…
@Cristi
da, intreleg, de aceea ai si scris acest post 😉
Subscriu: fii tu cel mai bun pe treaba ta și uneori implică-te în schimbarea/evoluția altui om.
Vrei să se schimbe țara, Cristi, dar până să aduni 1 milion de oameni buni caută să aduni 5 oameni buni pe un anumit domeniu. Ai făcut probabil acest exercițiu: poți să spui cu mâna pe inimă că știi 5 oameni într-adevăr buni pe jobul pe care îl ocupă? Mie mi-e greu să găsesc 5. Și atunci da, încep să cred că schimbarea începe cu fraza “Hai să ne facem bine-bine-bine treaba noastră”.
Dacă fiecare ar fi bun pe mica lui parcelă (bine pregătit, în continuă educare și evoluție, flexibil, cinstit, constructiv) societatea s-ar schimba miraculos.
[…] Manafu – Ce mai putem face în țara asta? […]
Buna,
Am citit randurile tale si ma vad pe mine. Este o intrebare buna. Problema noastra este ca dam mereu vina pe ceilalti si ne multumim cu “Daca am fi mai multi” , “daca as avea mai mult” . Poate ca fiecare poate schimba ceva doar ca nu o face, pentru ca asteapta sa faca altcineva. A-ti asuma responsabilitatea si a risca totul este dificil… NU?:)