Reciclam hartie, plastic, sticla de multi ani. Alergam si mergem la sala pentru a lupta cu sedentarismul. Am redescoperit bicicleta si ne plac masinile electrice. Incepem sa renuntam la produsele “nesanatoase” si ne uitam la cele bio. Oare vom inceta sa mai platim nejustificat de mult pentru diverse lucruri? Oare vom ajunge la un curent in care luxul nu va mai fi trendy? Sau mai bine zis la o constientizare reala a valorii lucrurilor si o sanctionare constienta a preturilor exagerate. Vedeti, la un moment dat, moda de a fi impotriva luxului?
Bluza de mai sus, semnata de Oscar de la Renta, este din matase 100% si costa 2.490$. Deja 9 persoane au lasat o precomanda pe Fancy.com. (via)
Luxul indica clasa sociala. Nu este vorba neaparat de calitate, caci poti gasi bluze de matase si la 300 de lei, dar astfel nu porti Oscar de la Renta. Cand vorbesti de brand-uri exclusiviste vorbesti de un anumit statut. Mie, personal, aceste preturi mi se par exorbitante, mai ales daca ma gandesc cate pot face cu acesti bani.
Eu nu inteleg pornirea impotriva luxului. Mai ales ca este un concept foarte relativ. Cand ai niste bani iti permiti anumite lucruri. Te uiti la cum arata si la brand si mai putin la bani, atunci cand acestia nu sunt semnificativi.
Daca acum castigi 4000 de euro pe luna si vrei un ceas nou, 40 de euro sau 400 de euro sunt tot aia atata timp cat gasesti un ceas care iti place, desi ai sta sa te gandesti daca un ceas de 40 de euro merita banii (si de ce nu ar merita, daca arata timpul la fel de exact). Sa presupunem ca iei 400.000 euro pe luna. Atunci iar nu conteaza ca un ceas costa 4000 sau 40000 de euro, atata timp cat ti-l doresti mult. E natural sa alegi ceva ce-ti place si-ti permiti.
Deci, daca luxul este un concept relativ, nu inteleg de ce te-ai plange de acest concept? Ia zi Cristi, se intampla sa dai pe o masa la restaurant peste 200 RON? Ti-ai cumparat vreodata vreun articol vestimentar care sa coste cateva sute de lei? Daca da, sa stii ca pentru vecina mea pensionara care are tot cateva sute de lei pensie lunar, traiesti in mare lux. Deci?
Cred ca problema este mai mult legata de dorinta unor oameni de a-si afisa ”luxul’. Asta face rau multor oameni si uneori le da o parere gresita asupra a ceea ce inseamna succesul de exemplu.
Oricum, daca am aprecia cu totii mai mult lucrurile simple si sanatoase pentru noi (timpul pentrecut cu familia, sportul, natura, mancarea organica..) in dauna obiectelor (de lux)..ar fi tare frumos, am fi mai fericiti.
Este interesant cum mancarea organica, sportul, timpul petrecut cu familia etc. au ajuns ele sa fie considerate ”un lux” pentru oamenii prea ocupati la locul de munca.