O familie obisnuita din Romania detine, in medie, 2,6 dispozitive cu acces la Internet, arata un studiu global al Kaspersky, citat de Refresh.ro. Spre comparatie, in Arabia Saudita, o familie are in medie de 4,3 gadget-uri. PC-ul este cel mai popular gadget in Romania, cu 71% dintre intervievati care afirma ca detin unul acasa. La capitolul smartphones, 40% dintre respondenti au declarat ca detin unul.
Am stat un pic si m-am gandit cate am acasa si am gasit asa: televizorul (dar nu e conectat), doua laptop-uri, o tableta, doua smartphones si un Kindle. Total: 7 dispozitive.
Am votat dar imi mai trebuia o optiune: cu muuuuult peste 7 🙂
Trebuia sa pun “Mai multe decat RazvanBB”.
:))))))
Deși e o glumă de geeks, e foarte tare 🙂
Sunt cel puțin 3 Românii și cred că sondajele și statisticile ar trebui făcute separat.
1. Există Bucureștiul unde se învârt jumătate din banii țării, unde totul este diferit față de restul României. Capitala este o țară în țară. Cei care au călătorit mult înțeleg ce vreau să spun.
2. Apoi există orașele unde oamenii stau la bloc, se duc la serviciu, au un autoturism per familie, au internet și un PC în fiecare casă.
3. Și mai există populația rurală (care este undeva la 40%, deci un procent imens) care trăiește ca la 1848: cu roșia și cartoful din curte, cu găina și vaca, cu duminicile la biserică, cu tradiții.
Dacă vrem să ne lăudăm alegem 2000 de respondenți din București și rezultatele arată bine. Dacă vrem să ne speriem întrebăm 2000 de români din mediul rural cât de des văd un film la cinema sau se duc la un teatru sau ajung într-un mall.
PS: s-a nimerit ca exact azi să lansez un photo-blog despre România http://www.floringrozea.com/2012/03/26/blogs-am-lansat-un-blog-despre-romania-pe-tumblr/
Greșești în mare parte. Eu sunt parte din populația rurală și am un blog (relativ de succes), două autoturisme, mai mult de 7 gadgeturi și ajung în mai puțin de 40 de minute la un mall. Deci teoria ta nu stă în picioare decât poate pentru un număr mare de bucureșteni care te cred pe cuvânt.
Hey, îmi cer scuze, n-am vrut să supăr pe nimeni. Mă bucur să aud că îți merge bine! Îmi mențin părerea că ești una dintre excepții.
Nu mă supăr, nici vorbă, doar punctam, ca să zic așa 🙂
Mare grijă cu exprimarea „o familie obișnuită din România”. După procentul celor care au PC tind să cred că studiul nu are ca populație țintă „adulții din România”, ci cu totul alta, deci sintagma de mai sus nu e chiar corectă. Ție nu ți se pare mult ca 71% dintre români să dețină PC sau 40% smartphone? Zic și eu… 🙂
Aproape că ai dreptate. 🙂
Ideea este alta – în sondajele pe care le tot prezintă diverse firme pe net lipsesc de cele mai multe ori precizările metodologice. Studiul de față clar nu are reprezentativitate națională, dar până nu știm ce populație a avut ca țintă nu ne putem da cu părerea…
Tot 7 si aici!
Costine, da-mi te rog si mie studiul ala, ca am intrebari de la cititori!
Din pacate nu am foarte multe detalii. Uite comunicatul complet. http://min.us/mwXUN4xN7
Din păcate metoda este descrisă mult prea sumar pentru a ne da seama, dar ceva îmi spune că studiul a fost online (și aici deja îmi pun alte semne de întrebare – de ce e așa mic procentul ăla – 71%). 😀
În fine, probabil e irelevant pentru marea majoritate a oamenilor care citesc statisticile de genul ăsta, dar mie mi-ar plăcea să fie mereu prezentate așa cum trebuie. Altfel nu vor dispărea părerile cum că studiile de piață sunt niște prostii și procentele sunt scoase „din burtă”…
Știi ce zice INS-ul despre ponderea gospodăriilor care au un PC printre bunurile de folosință îndelungată?
Urban: 53,8%
Rural: 21,4%
Total: 39,8%
Datele sunt pentru anul 2010, fiind, din păcate, ultimele disponibile. Probabil trebuie să apară în curând și datele pe 2011, dar nu văd de ce ar fi creșteri semificative (în ultimii 4 ani, procentul de la total a crescut în medie cu ~4%).
^_^ Repet, e vorba de gospodării.
conteaza mult si sondajul, nu neaparat oamenii… am realizat foarte multe sondaje in timpul studentiei, la ordinul miilor si lucrurile sunt extraordinar de subiective… romanul are tendinta sa se laude chiar si atunci cand nu are nimic de demonstrat, castigat… si asta e trist. El nu intelege ca intr-un sondaj ideea e sa fi corect pentru a avea de castigat. … Cam asa sta treaba si cu sondajul acesta. Cat despre ideea amintita mai sus ca cei de la sat stau mai prost cu tehnologia…. e absolut adevarata, normal ca cei care citesc bloguri sa fie mult mai deschisi la nou si sa fie printre noi exceptii, dar per ansamblu pe sat este dezastru la ce inseamna tehnologie si mai ales utilizarea ei la potential maxim..PS> Si Gheo si-a luat glalaxy s2 dar l-a luat pentru ca era cel mai scump telefon din magazin, iar el nu avea ce sa faca cu banii obtinuti dupa 5 luni de munca agricola, cum altfel puteau afla consatenii lui cat de multi bani a castigat el… e tot gadget si e in mediul rural, dar totusi e trist…
Ok ok, dar iPhone 4s cu cosmote prepay si cu credit doar de bip se pune ca smartphone?