“Lecturi obligatorii” mi-a sunat intotdeauna un pic fortat. Cred ca a fost ideea cuiva din invatamant pentru a rezuma ceva ce putea fi exprimat mult mai frumos, dar, din pacate, in prea multe cuvinte. Asa ca, in scoala, ne-am ales cu “lecturi obligatorii”. In acelasi registru, dar cu intentii mult mai bune si valabilitate in “scoala de blogging”, se inscrie si acest post. De fapt, sunt trei articole esentiale, care ar putea fi considerate “obligatorii” atat pentru cei care au un blog de cateva luni, cat si pentru cei cu vechime in blogosfera.
Bloggeri noi si bloggeri vechi (Bogdana)
Blogprenor: un fel de problogger? (Bobby)
Blog: cum scoţi capul din mulţime (Zoso)
Concluzia mea: Avem nevoie de un nou val in blogging, insa ar trebui sa se materializeze dincolo de comentariile pe bloguri sau la diverse evenimente si de lamentarea ca “aia mari nu ii ajuta pe aia mici”. Blogosfera a fost creata cu posturi bune, nu cu comentarii “destepte”, iar “aia mari” s-au ajutat singuri.
nu cred ca bloggerii mari au vreo datorie in a-i ajuta pe ceilalti si cu toate astea, au facut-o.in repetate randuri.
doar doua exemple dau:
*** cristi mi-a oferit acces la toate conferintele despre social media organizate de catre Evensys si m-a ajutat cu sfaturi ori de cate ori i le-am cerut, cu toate ca eram o anonima cu un blog mai tanar de un an
*** zoso a tinut la brasov doua workshopuri despre blogging, a raspuns la toate intrebarile, cu rabdare si multa ingaduintza.
ce poti cere mai mult? acuma sincer…
Flo, tin sa te contrazic putin. Tocmai fiindca bloggerii mari sunt in pozitia de a stabili directii pentru o buna parte din blogosfera este de asteptat ca ei sa conduca. Prin puterea exemplului, desigur. Asta se intampla pentru ca, vor, nu vor, ei au nimerit in punctul in care poarta o oarece responsabilitate pe umeri.
Eu sunt de parere ca o buna parte din bloggerii mari/vechi/experimentati au impartit experienta lor cu noi si cine a avut ochi de vazut a putut invata multe.
eu as folosi mai degraba termenul de a educa in loc de a conduce. si a educa prin puterea exemplului este exact ceeace fac ei acum: blogging.
si dupa cum am spus si mai sus, au facut chiar mai mult. cine cere mai mult e cam deplasat.
Diferenta dintre a conduce si a educa se numeste orgoliu blogosferic 🙂
Interesante articole. Sunt curios insa in ce masura traficul marilor bloggeri vine din Google – am observat la unii ca posteaza exact pentru a livra rezultate in anumite cautari.
nu e mai uşor să în intrebi?
Ma gandesc ca bloggerii sunt ocupati, lasand uneori impresia ca sunt intangibili (expresia am imprumutat-o, cred, de la Andra Zaharia), insa subscriu si eu ideii lui Manuel. Cred ca bloggerii mari, prin autoritatea lor in domeniu, ar trebui sa ii tina mai aproape si sa ii ajute pe cei mai mici si insistenti. Eu nu zic ca nu o fac (sunt prea mic sa stiu asta), insa cred ca asa ar trebui sa se intample. Poate ca bloggerii mari de acum au fost autodidacti, dar cred ca cei de acum incepatori ar trebui sa profite de avantajele create de cei mari.
[…] principal a fost “bloggeri si piscoturi“, iar acum vad ca scriem despre “noul val in blogging“. In rest, nu tin minte sa fi vazut discutii aprinse sau teorii despre […]
[…] nu m-am gândit niciodată din acest punct de vedere. Aceeași invitație la citit o aveți și aici, cu trei linkuri către articole din care poți învăța o grămadă despre acest […]