Ieri seara, la cina pregatita de Adi Hadean: “Tu esti blogger?”, ma intreaba ea. “Da!”, raspund. “Noi nu avem blog”, imi spune aratand si catre sotul ei. “Noi suntem followers, citim bloguri si suntem pe Facebook si Twitter”, a continuat ea cu o nota de gluma. “Veniti maine la Social Media Summit?”, am intrebat eu. “Nu, ca am crezut ca e doar pentru bloggeri!”.
Pe un blog: “încă nu am reușit să interacționez cu ei foarte mult – ei fiind de-alde zoso, arhi, manafu, bobby, chinezu și-așa mai departe – dar asta pentru că nu am realizat mare lucru”.
Intre comentariile unui post mai vechi pe blogul meu: “am un blog de 3 luni , daca tu crezi ca un blogar mic ca mine poate sa te ajute, atunci o fac cu mare placere”.
In blogosfera se intra pe usa din fata, citind bloguri, scriind bloguri, interactionand cu bloggerii. Nu exista niciun ordin de restrictie si nici nu ar trebui sa ne impartim pe clase (bloggeri mari, bloggeri mici etc). E nevoie doar de bun simt, o minte deschisa si putina modestie.
Problema e si sus.
Bloggerii mari sunt in general cei cu mintea mai putin deschisa, super reticienti la critica, si evident complet lipsiti de modestie.
Cel putin asta reiese din comentarii/raspunsurile lor la comentarii.
Atitudinea de “I’m the best–>fuck the rest” trebuie sa dispara. Avem deja oameni care striga asta. Manelarii.
Îmi pare rău că trebuie să spun același lucru precum Dorian, dar sunt și eu de aceeași părere.
Dacă toți ar gândi ca tine, Manafu, blogosfera ar cu totul altceva față de ce este acum – un cerc închis.
Normal, ca în orice cerc social. Nu este Cosa nostra 🙂
Oricum, 80% ţine de impresia despre tine însuţi (atunci când vrei să abordezi pe cineva) şi 20% de atitudinea celuilalt (cel pe care vrei să-l abordezi).
Cristi, prin interacțiune eu mă refer la o relație profesională. Feedback, promovare, colaborări pe campanii. Eu am să borfăi fiecare blogger în parte, dintre cei menționați acolo, dar abia în momentul în care realizez ceva ce merită atenția lor.
Ce părere ți-ai face tu despre mine dacă eu, în stadiul în care se află blogul meu acum, ți-aș cere feedback? Nu ai crede că sunt doar un alt blogger ce nu ascultă, nu se documentează și așteaptă să-i pice din cer(după cum afirma despre mine o moldoveancă)?
Serios, eu nu cred ca a exclus nimeni pe nimeni. Da, sunt oameni care nu vor sa fie in acelasi loc cu alti oameni sau care in anumite momente nu vor companie extinsa, insa asa e si in viata reala.
Ce vreau eu sa zic e ca nu exista un gard, nu exista o bariera si ca de cele mai multe ori usile sunt deschise. Ai nevoie de bun simt, o minte deschisa si putina modestie, cum spuneam. Aici e provocarea de fapt!
Daca blogul ar ramane simplu si nu ar exista beneficii materiale , cam cati ar mai continua sa scrie ? Cati dintre bloggeri faimosi accepta pareri contradictorii cu ale lor ? Un blog creste chiar daca nu mergi la toate intalnirile , este suficienta informatie online incat sa poti sa faci un blog calitativ . Daca un blogger , nu are timp , sau posibilitatea sa ajunga la intalniri cum poate fi acceptat de comunitatea celor ce se duc la aceste summit-uri ?
dar nu ai nevoie de atentia lor, asta vreau sa spun!
pai cam toti bloggerii faimosi scriau si inainte de a castiga din blogging.
esti acceptat de comunitate daca intri in ea, deci uneori ai nevoie si de timp.
Salut Manafu,
sunt si eu novice in ale blogger-itului si nu sunt la curent cu evenimentele dedicate acestui fenomen/activitati. Se organizeaza periodic aceste sesiuni de comunicare? Este anuntata undeva agenda anuala de desfasurare a lor?
Din ce ai scris tu, inteleg ca e oportuna prezenta celor pasionati de socializare, indiferent de domeniul final de interes.
Cat despre cei “mici si mari”, acord dreptate in egala masura si tie si lui Dorian. E ca si in viata reala: depinde doar de tine daca reusesti sa te impui intr-un domeniu sau altul, doar ca ai nevoie la un moment dat si de un pic de noroc. Norocul e uneori o persoana pe post de mentor, care te propuseaza cumva datorita experientei lui pe care incerci si tu sa o aplici valorilor si actiunilor tale. Cum faci insa sa ajungi la o astfel de persoana.?? Pe usa din fata nu poti intra sa spunem la Bill Gates sau Donald Trump, ca te salta securitatea..sa trimiti scrisori sau postari pe forumuri, mi se pare inutil; nu cred ca le vor citi vreodata. Nu din lipsa de deschidere sau curiozitate, ci de timp.
Pana la urma cei mari, pentru ca au ajuns sus trebuie sa mentina ritmul pentru a ramane pe podium; sa faca fata responsabilitatilor aparute; cred ca “nebagarea in seama” a unui incepator e pur si simplu o conditie de conservare a timpului propriu si prioritizarii proiectelor importante pentru ei.
Evenimentele Blogoree.ro, RoBlogFest, Webstock, Social Media Summit-urile din tara sunt cateva din evenimentele pe care le poti trece in agenda. Trebuie sa fii atent la blogosfera doar. Daca citesti bloguri, vei afla din timp de ele!
Cristi, iti multumesc frumos pentru sfat si sugestii.
La Roblogfest am participat anul trecut chiar daca aveam doar vreo 3 luni de existenta. Am vrut sa intru, cum spui tu, pe usa din fata.:)
Succes in continuare!!
În blogosferă se intră cu decenţă şi pe uşa din faţă …dacă te recomandă cineva şi dacă altcineva nu ţine piciorul la uşa.
1. Bag mâna în foc că nu îmi vei citi/răspunde.
2. blogul meu are 80% scrieri pentru copii. 20% sunt bâjbâielile de început şi unele “lepşe”
3. Luna noiembrie şi decembrie anul acesta am avut zilnic peste o mie de vizite pe blog, vârful fiind 2826 intrări.
4. Am fost contactată de trei edituri . Cu una am încheiat contract, mi-a publicat cărticica, se vinde bine, problema este că mi-a cerut şi am acceptat ( imi doream cartea) exclusivitate pentru poeziile publicate – inclusiv ştergerea lor de pe blog. Celelalte două edituri (pentru alte lucrări evident) mi-au solicitat şi ele exclusivitate pentru trei ani, deci din nou să şterg de pe blog alte 50 de poezii şi 4 scenete . Deşi editura urma să mă plătească, am refuzat încheierea contractului din dorinţa ca scrierile mele să poată circula libere pe internet. Mi-aş dori ca tot ce scriu să fie citit de cât mai mulţi copii, educatoare, invăţătoare, părinţi…
I N T R E B A R E:
Ping-urile sunt soluţia, sau există alte metode mai eficiente ?(în afara acelor normale: comentat pe alte bloguri şi postat zilnic)
Poate întrebarea este stupidă pentru un blogger “cu ştate” dar nu pentru mine care am făcut cunoştinţă cu acest calculator după pensionare, deci sunt pe departe de a “zburda ca ieduţii în câmpii” pe calculator .
Aurora, nu inteleg intrebarea. In cazul blogurilor de nisa eu recomand descoperirea blogurilor similare si interactiunea cu ele.
Incercand sa postezi, sa iei legatura cu cei de rangul tau, cu cei care au PR asemanator sau incercand sa-i abordezi pe cei din sfera in care esti ca in rest … mai greu sa fi primit chiar si in aceasta blogosfera. Mediul virtual e la fel ca si viata de zi cu zi…