Acum o saptamana, un om de PR ma intreba: “Ai vazut cazul bloggerului adus in instanta, care trebuie sa plateasca acum cateva milioane, pentru ca nu a fost considerat jurnalist in America?”. M-am uitat suspicios si mi-am zis: “In America? Now way!”.
Bogdana mi-am adus astazi aminte de caz. Se intampla in Oregon, iar bloggerita in cauza ar trebui sa plateasca 2,5 milioane de dolari. Ea refuza sa dezvaluie sursa unor articole. Cititi despre caz aici.
La noi, pana acum – Slava Domnului! – doar bloggerii au dat in judecata alte entitati, insa ma intreb daca jurnalismul cetatenesc este sau nu vulnerabil la astfel de situatii.
UPDATE: Gasiti cateva lamuriri interesante in comentariile acestui post
De fapt există bloggeri obligați să plătească daune materiale pentru articolele pe blog, cunosc un caz legat de un om politic și un blogger, chiar în Bacău.
de citit în legătură cu respectivul caz (Crystal Cox): http://www.nytimes.com/2011/12/12/business/media/when-truth-survives-free-speech.html
nu era vorba că respectiva e sau nu jurnalistă, ci că a făcut afirmații mincinoase și fără a aduce în sprijinul lor nicio dovadă.
Exista un blogger dat in judecata de Sechelariu si condamnat pentru un sondaj (poll) de pe blog.
http://www.aghiuta.com/veste-buna-pentru-haterii-mei/
E firesc, sunt alte procese pe care le-au castigat tocmai pentru ca nu sunt jurnalisti (cat timp scriu clar ca e opinie personala nu au obligatiile jurnalistilor).
”Now way” ?? :))))
Cristi, nu e singurul din SUA (BTW, America nu este egal SUA !, se supara prietenul meu din Mexic cind aude asa ceva !!!).
Pe site-ul EFF gasesti stiri si informatii despre acest subiect – https://www.eff.org/bloggers.
Si la noi au fost blogeri dati in judecata – unii au cistigat, altii au pierdut – vezi http://www.legi-internet.ro/jurisprudenta-it-romania.html#c1530
Nu au fost inca, din cite stiu eu ca la noi secretomania este regina, cazuri de dezvaluire a surselor unui blog… si aici ar fi o lunga discutie.
Bogdan, chiar vroiam sa iti scriu pe tema asta! 🙂 Mersi de completare!
Multumesc pentru link!
Din ce stiam eu, problema a fost la dezvaluirea surselor si nefiind jurnalist, bloggerita a pierdut in instanta. Dar o sa citesc ce mi-ai dat! Mersi!
nu chiar, așa am crezut si eu. se pare că acele surse nu existau, fiind vorba de acuzații calomnioase (pentru care a și fost dată în judecată de către subiect)
si eu stiu la fel ca manafu, am si scris despre asta. a fost vorba de invocarea shield’s law, care’i protejeaza pe jurnalisti atunci cand nu vor sa’si desconspire sursa. cox a invocat’o de asemenea, iar judecatorul i’a spus ca nu e jurnalista si, deci, nu i se aplica legea.
totusi, e discutabil, pentru ca legea nu specifica strict caror categorii li se aplica legea cu pricina.
http://printreranduri.eu/2011/12/legal-bloggerii-nu-sunt-jurnalisti
Bloggerii sunt asimilati jurnalistilor in Belgia – Curtea de Apel Gent, 14 mai 2011. Detalii (in flamanda) aici : http://cristipetre.wordpress.com/2011/06/17/bloggers-zijn-journalisten-zegt-het-hof-van-beroep-te-gent/