MANAFU*

Abonamente Evensys

De ce costa lucrurile mai mult in Romania?

Nu stiu daca PayPal a deschis astazi cutia Pandorei cu comunicatul ce prevesteste lansarea acestui mare procesator de plati online in Romania. Nu am vazut foarte multe reactii. Sper sa nu o deschid eu acum.

PayPal a facut o comparatie a preturilor pentru diverse produse in mai multe tari, aratand ca in Romania platim mai mult. Ceea ce este corect in multe cazuri. Insa in spatele pretului de pe piata locala stau mai multe explicatii. Si de aceea va invit sa le gasim impreuna. Iata la ce m-am gandit eu…

Multi… pardon… cu totii ne dorim preturi ca in US sau UK pentru telefoanele mobile ori pentru Internet, de exemplu. Eu nu le-am comparat, dar vad ca multi se dau de “ceasul mortii” ca operatorul X sau magazinul Y vinde mai scump ca in vest.

Ce uitam sa luam in considerare sau pur si simplu nu constientizam este faptul ca volumul decide asupra pretului. Cu cat consumul e mai mare, cu atat pretul e mai mic. In UK, Vodafone a vandut 100.000 de iPhone in primele 8 zile de la lansare (50.000 chiar in prima zi). Gresesc fatal daca zic ca in Romania nu sunt acum 100.000 de iPhone?

Sa va amintesc ca unele branduri nu isi manifesta un real interes pentru piata locala si ca e meritul doar al operatorilor si a comerciantilor online ca ele sunt si la noi (iar ma refer la gadget-uri, dar daca ar fi sa vorbim de haine, situatia e si mai dramatica)?

As adauga apoi o politica globala a brand-urilor, care dicteaza preturile pe regiuni, la care se adauga nivelul taxelor (mult mai mic acolo). Ca tot aminteam de taxe, daca cumperi din US,  vei avea la casa surpriza unui procent in plus la pretul afisat la raft.

Si nu in ultimul rand, unele cumparaturi sunt “periculoase”. Si acum mai astept niste tricouri de la Threadless comandate (si platite) in decembrie. Sa nu uit si de taxele de transport, care ridica si ele pretul.

Cum spuneam la inceput, sper ca nu am deschis o cutie a Pandorei. Eu am cumparat si de afara, am comandat la nivel international si aleg sa platesc un pic mai mult aici daca imi doresc ceva cu adevarat.

De ceva vreme vreau sa lansez acest subiect pe blog si m-as bucura ca, dincolo de ideile expuse de mine, sa vad opiniile unor jucatori in e-commerce. Poate asa aducem un pic mai multa lumina.

16 comentarii

  1. Gabriel says:

    Un prieten economist mi-a explicat ca unul din motivele preturilor mai mari este marea masa monetara care circula la negru si care la un moment dat trebuie spalata. Spalarea se face la nivel macroeconomic prin preturi umflate. Atat timp cat fiscalitatea determina existenta unei piete negre, preturile vor fi mari.

  2. nxs says:

    Depinde foarte mult ce si cat cumperi. Daca tu cumperi doar de 1000$ anual si diferenta aici e doar de $300 poate nu conteaza asa tare. Dar daca sari la $3000 deja se simte mai bine.

    Partea cu volumul vanzarilor e si nu e asa, daca aici un iPhone ar costa $500 si nu $900 cred ca mult mai multa lume ar cumpara asa ceva. Eu cel putin le-as cumpara si parintilor un smartphone sau o tableta.

    Oricum, cred ca platim mai mult fiindca asa au inceput si pentru ca se poate 🙂 Cred ca multe firme prefera sa tina pretul unui tricou la $50 si sa vanda doar 1000 decat sa-l lase la $10 si sa riste sa nu vanda 5000. Dupa aia n-ar mai putea creste pretul, nu?

  3. Cosmin says:

    Fac parte din gloata nemultumita de preturila haine si gadgeturi. La internet eu zic ca stam foarte bine. La 10 euro eu am in bucuresti, cablu cu undeva la 50 de canale printre care si HBO, telefonie fixa unde nu stiu ce oferta am (nu l-am utilizat niciodata) plus un ab de internet de 100 mb (viteza precizata in contract nu are nici o treaba cu realitatea, insa din RO downloadez cu 8 mb\s (metropolitan) si 2 mb cam de pe toate site-urile si de afara cu 600kb (eu sunt foarte multumit).

    La gadgeturi, haine, mancare intradevar suntem departe si aici de realitate :). Sunt total deacord cu ideea de volum, nu se compara fiind o tara de marime mica-medie.
    Personal folosesc ptr. gadgeturi sau orice component electronic/electric e-bay si vre-o 3 site-uri din RO in care am mare incredere. Prefer sa imi comand din alta tara stiind ca voi economisii 100 $ sau peste, chiar daca produsul imi este livrat uneori si in 2 saptamani. Nu am fost niciodata nemultumit de produsele cumparate online.

    In incheiere revin la produsele scumpe gen, haine, mancare, etc. de la noi. Daca gresesc va rog corectati-ma, insa preturile in general nu ar trebui sa fie raportate la nivelul de venit din fiecare tara ? Stiu ca suntem impartiti in diferite clase sociale (din punct de vedere al veniturilor) insa ma dat peste cap total cand am vazut acum cativa ani in RO haine in rate pe 12 luni (niste preturi ptr. care cred ca si calitatea a exagerat) luand in considerare salariul mediu pe economie.

  4. interesanta explicatia!

  5. sunt mai multe aspecte in spatele politicilor de preturi. asa ne putem explica si discount-urile de 70% in perioadele de reduceri.

  6. eu am vazut o scadere a preturilor la haine si o crestere la alimente. nu stiu de ce si mi se pare normal sa fie invers situatia!

  7. Andrei Rinea says:

    Mai e un factor in povestea asta, daca nu gresesc. Este vorba de “taxa pe dat mare” specifica noua. Multi de la noi (macar procentual multi) pretuiesc datul mare la cunoscuti etc. cu noul lor dispozitiv (gadget pentru cei care nu mai cunosc limba romana), ceea ce in vest nu lipseste cu desavarsire in mod clar e mai putin prezenta.

  8. Traian Docolina says:

    Pretul la mancare a crescut peste tot in lume in ultimul an, e una din cauzele revoltelor din lumea araba.

  9. Cosmin says:

    “Si acum mai astept niste tricouri de la Threadless comandate (si platite) in decembrie”

    Asta-mi aduce aminte de niste tricouri comandate anul trecut care n-au ajuns. Dar oamenii-s de treaba, s-a mai intamplat sa greseasca o comanda (sa uite un tricou) si l-au trimis apoi gratis, plus inca unul moca la alegere.

    La pret si calitatea conexiunii de net stam super bine, asta nu tre’ sa uitam!

  10. Istvan says:

    Si ce se intampla in cazul softurilor, unde (in cele mai multe cazuri) nu exista costuri de transport, costuri mai mici sau mari in functie de producere in masa, etc…?

    De ex. NOD32-ul este mai scump la noi decat de ex. in UK sau in Germania, in unele cazuri chiar si cu 20% (10€). Si asta in cazul in care pirateria este “mai la moda” la noi. La astfel de preturi nici nu ma mir…
    Si NOD-ul nu este singurul exemplu. Daca stiu bine la produsele MS e la fel.

  11. Pato Basil says:

    fiindca romanii sunt bisnitari!

  12. Soacra says:

    Apropo de treaba asta care spune : “Cu cat consumul este mai mare …pretul este mai mic”… de ce in industria carburantilor situatia sta invers?

  13. Cosmin says:

    Pentru ca pamantul ramane fara petrol? Nu stiu, zic si eu.

  14. Soacra says:

    Ma indoiesc ca asta este raspunsul. Vezi pretul al motorina comparativ cu cel al benzina.

    Costul de producere al motorinei este mult mai mic decat cel al benzinei si cu taoate astea motorina este la fel de scumpa… pentru ca si cererea de motorina este mai mare.

  15. Cosmin says:

    Ce spui tu cu motorina vs benzina e altceva la care nu ma pricep, deci nu comentez. Insa, intorcandu-ma la ce ziceam inaitne, nu cred ca e cazul sa incepem o sub-dezbatere pe tema “petrolul – resursa finita sau nu” in comentariile acestui post.

    Dar da, daca s-ar gasi pe toate drumurile petrol atunci n-ar mai fi doar arabii bogati si ar fi mai ieftin carburantul. Nu? La final, citez de pe Wikipedia 🙂 –

    “Optimistic estimations of peak production forecast the global decline will begin by 2020 or later, and assume major investments in alternatives will occur before a crisis, without requiring major changes in the lifestyle of heavily oil-consuming nations.”

    http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil

  16. Pato Basil says:

    @soacra din cauza “mafiei” de la nivel mondial!

Comentează