Am amintit odata si au mai spus-o si altii sub diverse forme: blogosfera s-a mutat in offline. Acum cativa ani intram pe bloguri sa intalnim oameni si sa schimbam informatii din zona noastra de interes. Si cea mai mare parte din interactiune avea loc pe bloguri. Lucrurile s-au schimbat odata cu aparitia Twitter si Facebook si cresterea numarului de evenimente si intalniri.
Daca este sa ne uitam la statistici, numarul conturilor de Twitter in Romania il va depasi pe cel al blogurilor in curand, iar performantele locale ale Facebook vor face din aceasta retea sociala destinatia numarul 1 a romanilor in mediul onine. Cat despre evenimente, cred ca in fiecare saptamana are loc cel putin o intalnire a oamenilor activi in social media undeva prin tara.
Blogosfera s-a mutat in offline pentru ca multe lucruri interesante se intampla astazi dincolo de blog, Twitter sau Facebook si din ce in ce mai multi oameni din social media se implica in tot felul de evenimente. Esti mult mai activ in social media daca esti prezent si la diverse intalniri. Putini sunt cei care au ramas activi doar din fata monitorului.
Am identificat patru tipuri de evenimente care au contribuit la aceasta asa-zisa mutare:
- Evenimente de lifestyle – Exista evenimente dedicate exclusiv bloggerilor (CinemaLG) sau mondene care includ si oameni din social media (Desperados Party, World Draught Masters)
- TweetMeets – In unele cazuri vorbim de intalniri anuntate, alteori sunt adunari spontane. Au mai scazut in numar, insa au importanta lor. Doua exemple ce imi vin in minte acum sunt SocialSpark si Fotbal Tweet Meet.
- Proiecte speciale – De cele mai multe ori sustinute de branduri, programele cu bloggeri sunt probabil fenomenul anului 2011. Avem Siemens Amazing Race, Drumul Mingii, Redescopera Romania, Finala UCL si Tabara de reformare. Toate se desfasoara in acest moment sau sunt in curs de pregatire acum.
- Evenimentele blogosferei – Sunt motivele de intalnire pentru bloggerii din toata tara. Exista deja trei mari evenimente: Webstock, Social Media Summit, RoBlogFest.
Mutarea in offline era un pas firesc si poate chiar necesar. In locul unei “alienari” sau a comunicarii de la distanta, e mai bine sa fii vizibil in ambele medii, nu?
Pai uni se lauda ca fut cu blogu……dar futerea fizica e in afara blogului.
Asa ca iti faci un harem pe blog, dar trebuie sa cobori in ofline ca sa te si bucuri de harem.
Absolut, plus ca nu te limiteaza in comunicare, asadar in offline transmiterea de know how este alta, si reteaua sociala creeaza relatii cum bn ii zice numele, relatii care pentru a rezista nu pot sta doar in sfera onlineului. Astfel de evenimente au doar aspecte pozitive, de la interactionarea cu noi oameni, asimilarea de know how, consolidarea sau nu a unor relatii, niste timp liber frumos petrecut etc etc.. 🙂
Prin conturile de Twitter nu se poate comunica asa de eficient si de bine cum se comunica prin intermediul unui blog.
[…] ti-l poti face. Sunt multi cei de la care am avut de invatat, dar as vrea sa ii mentionez aici pe Cristi Manafu si pe Bobby Voicu, doi oameni fata de care o sa am o stima si o consideratie forever. […]