Sunt multe lucruri care ma intereseaza si la care ma gandesc ca directii de dezvoltare personala si profesionala. Unul este legat de antreprenoriatul social. Chiar daca nu sunt un “social capitalist” (imi place cum suna!) autentic, am cautat intotdeauna sa ofer ceva celor din jur, cu care lucrez, colaborez, corespondez sau ma intalnesc. Tind mai degraba spre zona antreprenoriatului social decat catre statutul de antreprenor online. Le vad insa in stransa legatura.
De fapt, cateva din proiectele antreprenoriale cu iz social, pe care le apreciez, sunt din online:
Proiect 1000 – Compania X3 Studios din Timisoara a oferit 1.000 de ore din timpul sau de lucru unor proiecte frumoase si cauze nobile.
Charity Gift – Un site de e-commerce ce doneaza o parte din incasari unor cauze pe care le aleg chiar cumparatorii.
The World Changing Shop – Cumperi pachete de carti de pe BookBlog si contribui cu 33% din valoarea cumparaturilor la sustinerea unor cauze sociale.
Voi continua sa prezint astfel de initiative intr-o categorie speciala creata pe blog. Si ma gandesc acum ce pot face concret si eu. (foto)
Toate exemplele date de tine trimit spre ideea de “online charity =social business”.E cumva asta ideea ta?Ma indoiesc
Da, antreprenoriatul social inseamna si sa dai ceva inapoi.
Sunt convins ca trebuie sa dai ceva inapoi.Asta e definitia socialului pana la urma.
Sanse mari ai.Te-ai trezit devreme! 🙂
Succes atunci. Ideea conteaza si uite ca Charity Gift a reusit;)) Suntem pe faza 😀
suna ambitios, dar rasplatitor… succes!
ceea ce ai scris nu inseamna deloc antreprenoriat social, ci sunt actiuni caritabile. cele doua notiuni sunt total diferite. recunosc, se pot intersecta, insa nu este cazul in ceea ce ai scris.
antreprenoriatul social sunt activitatile economice care trebuie sa imbunatateasca o zona sau o comunitate, iar acest lucru se face prin implicarea celor afectati si care vor beneficia de pe urma activitatilor economice. care sa nu existe confuzii, asta inseamna ca o fundatie isi face o firma unde angajeaza persoanele defavoritate, pe care le plateste pentru munca depusa, iar profitul rezultat este reinvestit in activitate sau alocat pentru fundatie si nicio parte din acesta nu merge in buzunarul nimanui. antreprenorii independenti care fac astfel de firme nu pot beneficia de profit de pe urma unei astfel de firme, ci sunt platiti, daca sunt angajati ai firmei respective.
aici gasiti mai multe resurse despre ceea ce inseamna antreprenoriatul social: http://www.skollfoundation.org/. este una dintre cele mai mari activitati din domeniu care sprijina asa ceva.
NESsT (din 2007, sunt la a doua runda) si Fundatia Erste (de anul acesta) acorda finantari pentru intreprinderile sociale din Romania. da, exista asa ceva in tara noastra, doar ca este inca un fenomen putin cunoscut si, uneori, poate fi prost inteles, pentru ca au fost unii care s-au folosit de el pentru a face altceva decat ceea ce trebuia.
@alina
in primul rand mersi pentru feedback. din punctul meu de vedere antreprenoriatul social este un business (nu o fundatie) care da ceva inapoi societatii. e o definitie larga.
tu te referi strict la abordarea pe care Muhammad Yunus a avut-o si care e best practice. de fapt, modelul explicat de tine e cel adevarat, no doubt! dar nu as ingropa restul ideilor.
pana la acel model mai avem paine de mancat si putem incepe cu idei gen BookBlog, care intamplator sau nu, incearca sa schimbe ceva in comunitate: 33% dintre veniturile Librariei vor merge catre cauze sociale si campanii de incurajare a lecturii.
multumesc si pentru resurse!
chiar despre business am spus si eu numai ca am folosit firma, ca forma de organizare economica.
m-am referit la alte tipuri de business-uri, nu doar fundatii, atunci cand cand am scris despre antreprenori independenti, indiferent de forma de organizare economica.
m-am uitat, din nou, cu atentie, pe ceea ce fac cei de la bookblog. este foarte frumoasa intiativa lor, ma bucur mult ca sunt astfel de idei si ca ele sunt puse in practica, insa nu este antreprenoriat social, ci CSR (responsabilitate sociala corporatista) in adevaratul sens al cuvantului si nu asa cum spun ca fac alte firme. ar fi antreprenoriat social, daca la acest magazin online, ar fi angajate persoane defavorizate social si profitul s-ar duce tot in a ajuta diverse persoane defavorizate social, de exemplu, bani si carti pentru copii care vor sa mearga la scoala, dar parintii nu ii pot sustine financiar.
tin, poate un pic prea mult, ca aceste concepte sa fie corect intelese, pentru ca altfel, profitand de necunoastre si lipsa de informare, sa nu vina diversi oameni rau intentionati si sa se laude si sa profite de anumite lucruri, iar in final sa decredibilizeze (asa cum s-a intamplat, deja, in unele cazuri, cu CSR–ul in Romania) acele concepte.
Realizez ca ai studiat fenomenul mai mult decat mine, dar chiar si asa nu as duce la extrem antrepenoriatul social, adica nu as ‘reglementa’ notiunea.
Ce vreau sa spun este ca sunt multi oameni care nu se gandesc la Fundatii sau CSR, dar vor sa dea ceva comunitatii din ceea ce produc sau pot sa lanseze noi linii de business cu care sa schimbe ceva in jur.
Cred ca se va vorbi mult de antreprenoriat social si vom intalni noi acceptiuni. In final eu as saluta rezultatele si nu neaparat acceptiunile. Insa nu le voi respinge.
Si inca ceva, CSR e atribuit in general companiilor medii-mari. Parerea mea!
fun part: povesteam zilele trecute cuiva despre antreprenoriat social si ma intreba daca asta inseamna o agentie de comunicare in social media 😀
revenind, conceptul este foarte larg la momentul asta insa un aspect definitoriu il reprezinta nevoia sociala careia acea afacere ii raspunde intr-un mod sustenabil.
oricum, dorinta ta de contributie este de apreciat indiferent de forma in care ea se va concretiza.
este o mare diferenta intre a fi atribuit ceva si ceea ce este de fapt acel lucru.
in realitate, multe companii mici fac CSR. nu scrie nicaieri si nu sustine nimeni ca CSR-ul este facut doar de companii medii si mari.
notinea de antreprenoriat sociale este deja reglementata in afara Romaniei, fiind numita economie sociala. evident, fiecare poate folosi termenul cu ce sens doreste.
sa dea. oricum numai sa dea.
Cristian ma bucur sa vad ca exista din ce in ce mai multi romani deschisi ideii de a face ceva nu doar pentru profitul propriu ci si pentru binele altora. Poate articolul meu pune in perspectiva cum si ce fel trebuie abordati romanii (de rand, de varf, de stat si de vaza) vizavi de dezvoltarea socio-economica a populatiei, care e o responsibilitatea a noastra, a tuturor, nu doar a autoritatilor si asa ineficiente.
http://eu-naama.blogspot.com/2010/10/de-ce-nu-se-implica-romanii-in-actiuni.html
Un vechi proverb spunea ca daca ii dai cuiva un peste va manca o zi, dar daca il inveti sa foloseasca o undita, va manca toata viata.
Initiativa ta este laudabila, dar nu crezi ca dincolo de actiuni punctuale, de caritate, donatii, ar trebui sa incercam sa ii invatam pe oameni sa se ajute singuri, sa-si poata construi singuri o viata mai buna? Satisfactia lor ar fi mai puternica, iar progresul vizibil si de durata.
Iata aici un proiect interesant: http://www.streetschool.net/edelac.htm
Mult succes!