Incep sa vad cum dispar oameni din social media, oameni care erau activi pe bloguri, Twitter sau pe la evenimente. Fie si-au luat un job cu “responsabilitati corporative”, fie pur si simplu isi duc viata la fel ca inainte (de blogosfera). Am simtit asta cand am incercat sa facem reuniunea de 4 ani de la primele intalniri ale bloggerilor pe terasa “La Motoare”. Unii mi-au raspuns la e-mail, spunandu-mi ca fie au renuntat la blog, fie sunt prin alte parti acum si au alte lucruri (mai bune) de facut.
Desi ZeList ne arata o crestere continua a blogosferei, simt ca unii bloggeri si sustinatori ai social media s-au pierdut intre timp pe drum, ceea ce m-a facut sa ma intreb daca merita sa investesti timp si resurse in social media. Eu sunt de aproape 5 ani foarte activ si nu am avut pana acum un moment de abandon sau vreo senzatie ca ar trebui sa ma opresc. Nu stiu insa cum sunt altii.
Ar trebui sa ne gandim daca social media reprezinta doar o moda si un moft personal de moment? Sau pur si simplu pentru multi e doar o faza, o perioada care se incheie intr-un anumit punct (ca multe altele) si nu e nimic de filosofat pe tema asta? (foto)
Presupun că depinde de motivaţia pe care o ai în relaţie cu activitatea on-line. Personal, de vreo două luni de când m-am angajat mi-e din ce în ce mai greu să mă trezesc dimineaţa la 6 jumătate ca să am timp să scriu pe site. Dar, pentru că (încă) e o cauză în care cred, insist să-i aloc timp. Totuşi mi-e aproape imposibil să mai postez reflecţii personale pe contul de Facebook, unde eram foarte activă înainte. Mă rog, ceva timpi morţi ar mai fi cât stau pe la birou, dar ocuparea lor cu activităţi on-line de altă natură mi se pare o lipsă de respect.
Oricum, pierdere de timp nu cred că e. Cât timp o faci e clar că e o activitate care, cumva, reuşeşte să satisfacă nişte nevoi. Iar când nu le mai poate satisface sau se găsesc alte mecanisme de a le satisface, renunţi şi gata.
Asa cum este inteleasa astazi social media, da, este o mare pierdere de timp. Prezentza mare de pana acum pe twitter, facebook etc e consecinta entuziasmului la contactul cu un nou mediu de comunicare. Cat poti rezista in fatza banalitatilor de gen: sunt racit, mananc un kebab, imi mangai pisica? Plictiseala ta devine si mai evidenta confruntata cu plictiseala altuia. Deja incepe instaurarea unui nou tip de social media, unde informatia specializata devine miez de discutie. “Blondele” din s.m. incep sa se retraga pentru ca nu mai e cool: prietena ei isi bea cafeaua si nu are chef sa se duca la serviciu, ca in fiecare dimineata, de cand are cont pe facebook….
In plus, reactiile sunt mai paralizate in fata unui numar tot mai mare de “prieteni” activi dar sufocanti de plictisitori. Cand te bombardeaza 400 de bulgari de zapada tare si murdara, nu mai ridici nici capul de dupa cazemata ta… Stai frumos si iti aprinzi o tigara, neinteresat :))
Intr-un an, alta va fi fatza social media. Mai vb atunci 🙂
P.S. Cam mult text pentru o biata parere negativa despre s.m., nu? Scuze! 🙂
Unii și-au atins scopurile, altii au înteles că nu ăsta e modul prin care și le pot împlini. Cei care văd o posibilitate de a-și atinge țelurile prin social-media, au rămas. Era normal.
Precum multe alte lucruri, si social media poate fi considerata o pierdere de vreme de aceia care nu au destul interes de a isi ocupa mult timp cu asta. Dar fenomenul nu e prezent doar aici, in general lumea incearca lucruri noi iar la final decide ce i se potriveste mai bine.
Sa speram ca aceia care au renuntat la a mai scrie, si-au gasit “locul” potrivit si nu considera ca si activitatea pe care o desfasoara acum ii face sa isi piarda timpul degeaba.
Filozofie e în toate. Trebuie doar să înţelegi că vremurile, oamenii, proiectele avansează deci se schimbă. Vorbeşti de “reuniunea de 4 ani” de unde înţeleg că ar fi trebuit să te întîlneşti cu oameni ce au pornit cam odată cu tine munca în social media. După cum ziceai şi tu ZeList ne arată că această lume este destul de efervescentă, de ce nu încerci să întîlneşti oameni noi care au potenţial pentru social media profesionist? Tu ştii cîţi se uită de pe margine salivînd după astfel de întîlniri şi care trăiesc cu impresia că nu e de nasul lor aşa ceva?
Este clar că începătorii în acest domeniu au o doză de paranoia destul de ridicată dar cred totuşi că totul porneşte de la cîteva cluburi exclusiviste care-i tratează oarecum de sus. Rămîn un susţinător al tinerilor de aceea îţi recomand să-ţi canalizezi toată energia spre ei pentru că ei merită şi au nevoie de experienţa ta, nu cei vechi şi pe picioarele lor.
Parerea mea acum ceva timp: http://sirimie.blogspot.com/2010/10/top-uri-in-social-media.html
Intre timp am citit o parere ca imaginea lui Obama a fost facuta on line. Poate in viitor se va schimba si la noi, cand vor avea mai multi romani acces la internet. Nu e evident si nici nu e clar cat timp va mai dura asta, sau daca social media asa cum e acum va astepta pana atunci.
Evident depinde de persoana. De felul tau de-a fi. Daca esti mai introvertit poate ai folosit o vreme social media ca era trendy si cool dar la primele reactii negative ai reintrat in cochilie.
Mie personal imi place. Imi da posibilitatea sa dau mai departe ce anume vreau si doar atat cat vreau.Pot zice ca am mers la un curs, fara sa zic cum m-am simtit sau orice informatie sau sentiment nu sunt confortabil sa impart.
Vorbesti cu lumea, impartasesti cat ai chef dar totusi de la distanta. E ciudat cat de confortabil e. Prefer de 1000 de ori sa raspund la o intrebare care nu imi place printr-un tweet sau un post decat live. But that’s just me…
Mai exista o varianta. Early adopters! Ei vor fi deschizatorii de drumuri, dar in momentul in care ceva intra mai mult sau mai putin in mainstream devine mai putin atractiv pentru ei. Plus in mainstream se ajunge la mult prea mult “zgomot”.
Scurt: da. E pierdere de timp, cu exceptia cand face parte din job sau lucram in firme care ne permit pierderea timpului pe net. Altfel, e nebun cel ce sta in timpul liber pe net. Pentru cei ce nu stiu, exista: parcuri, locuri de vizitat, expozitii, filme, teatru, opera, party, femei/barbati, copii, actiuni de voluntariat, batrani de ingrijit, carti de citit, jocuri de societate, caine de plimbat, cursuri postliceale sau pot universitare, exista si o europa inca libera pentru excurii ieftine si multe alte astfel de arhaisme din ce in ce mai putin prezente in limbajul curent. Dar na, hai sa stam pe twitter si pe altele si sa socializam, e cool. Eu – ca sa ofer si un exemplu – nu intru pe net de acasa decat strict infotmativ (sa vad actorii la un film, sa vad mai multe la o stire, dar da-o in masa mare am familie si prieteni in carne si oase la ce imi mai trebuie friends online? ca sa ce? daca vreau socializare imi iau ficele si merg la un teatru de copii sau imi iau nevasta si mergem la un teatru sai un week-end in doi la Budapesta). Pierdere de vreme, de bani, de sanatate si de umanitate. Mai bine sunati-va bunicii si stati cu ei de vorba 10% din cat socializati pe retea. Veti fi mult mai castigati.
Foarte sanatoasa argumentare.Daca fiecare dintre noi care comentam pe bloguri sau pierdem vremea pe net pur si simplu, am aplica cel putin jumatate din sfaturile tale am fi mai putini obositi dimineata cand ne trezim dimineata.
O viata sanatoasa tuturor.