Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie a dat astazi publicitatii rezultatele primului studiu “Observatorul Urban”, un program de cercetari asupra calitatii vietii urbane din Romania. Studiul va fi realizat periodic in vederea obtinerii feedback-ului cetatenilor cu privire la satisfactia lor fata de orasul in care traiesc. Datele obtinute ar urma sa fie transpuse in strategii de buna guvernare a comunitatii in sensul dezvoltarii acesteia si implicarii cetatenilor in viata comunitatii.
Iata cateva idei extrase din studiu:
- Unul din sase romani din mediul urban a fost victima unui furt, iar unul din zece, victima unei inselaciuni. De asemenea, unul din sapte romani a fost victima unei insulte sau a unei calomnii.
- Unul din patru romani din mediul urban apeleaza la medic cel putin o data pe luna, iar unul din cinci romani nu a fost niciodata la medic.
- Peste 92% din locuitorii mediului urban sunt proprietari ai imobilelor in care locuiesc, doar 4% dintre acestia fiind chiriasi. Doar 12% dintre respondenti au declarat ca intentioneaza sa isi schimbe locuinta in urmatorii doi ani.
- Desi nivelul taxelor este apreciat ca fiind in general ridicat (61%), 41% dintre respondenti ar fi de acord cu introducerea unor taxe pentru dezvoltarea infrastructurii sau a altor proiecte comunitare.
- Cele mai importante motive de insatisfactie privind circulatia in marile orase sunt generate de modul in care administratia locala asigura locuri de parcare (46%), nerespectarea regulilor de circulatie (39%), amenajarea trotuarelor si a spatiilor de traversare pentru pietoni (39%) si siguranta In mijloacele de transport in comun (26%).
Din punctul meu de vedere, cele mai mari probleme in Bucuresti sunt legate de locurile de parcare, curatenie, “buticaraia” urbana, panourile outdoor-ul folosite in exces, estetica cladirilor din zona centrala si a tuturor lucrarilor recente (gen stalpi pe trotuar, garduri spatii verzi etc). Dupa cum probabil ati simtit, sunt sensibil la estetic. Voi ce ati schimba?
Interesant studiul. Cred ca si eu am participat la el, sau partial :p
Esteticul cladirilor – revopsite/reconditionate. Locurile de parcare supraetajate – generalizat proiectul pilot din dr. taberei. Mai multe piste de bicicleta. Si nu in ultimul rand as schimba oameni din orasul asta 🙂
[…] Via Manafu […]