Inainte de concert, am fost la intalnirea “Pot fi arestat daca filmez sau fotografiez un poliţist?“, unde in centrul atentiei unui grup de bloggeri dragi mie a fost Christian Ciocan, seful Biroului de Informare si Relatii Publice si purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, un om pe care eu il apreciez pentru deschiderea fata de nou pe care o arata.
Dupa cum era de asteptat, tirul de intrebari a fost destul de aprig, dar in nota prietenoasa, asa cum ii sta bine unei dezbateri intre cunoscuti. Subiectul discutiei este insa cu adevarat grav si a pornit de la acest incident.
Imi dau seama acum ca nu stiu sa va raspund la intrebarea din titlu (am ajuns dupa inceperea ei, am plecat inainte de concluzii). Stiu insa ca avem voie sa filmam politisti (cu cateva exceptii ce tin de situatii extraordinare) si putem evita “conducerea la sectie”. Si la modul cel mai serios, daca o faceti, sa nu fiti pe carosabil, unde in mod normal nu avem voie sa stationam aiurea si nici sa facem promenada.
Pe mine m-a interesat sa aflu ce pot face daca politistul se repede la mine, vazand ca eu il filmez. Ii pot spune ca am voie si ca el ar trebui sa stie asta. Si aici intervine natura umana, mai precis a politistului respectiv. Din ce “material” e facut el si cum reactioneaza el in acel moment. Parerea mea este ca, daca politistul vine spre tine, fara sa isi declare intentiile, primul lucru pe care il poti face este sa iti bagi telefonul in buzunar sau aparatul in geanta si ii reamintesti ca ai voie. Daca discutia nu se poarta in conditii normale si in aer pluteste “amenintarea” cu duba, atunci trebuie sa stii ca nu vei fi nici arestat, nici retinut, ci doar condus la sectie unde vei sta atat timp cat dureaza verificarile (daca e cazul).
Stiu, sunt multe nuante in povestea aceasta si ne-am dori sa decurga altfel lucrurile. Poate normele se vor schimba, pana atunci insa e bine sa ne cunoastem drepturile si sa avem astfel de dezbateri.
E incredibil ca se intampla asa ceva dar nu e prima oara!
A mai fost cineva retinut pentru acelasi tupeu de a fotografia politisti care erau parcati in statia de autobuz.
Stiu insa ca o alta persoana a facut ceva de acelasi gen muuuult mai profi:
A fotografiat o masina de politie care a intrat intr-o intersectie pe rosu dupa care s-a oprit si a trimis o plangere scrisa politiei prin care cerea ca soferului acelei masini sa i se suspende permisul de conducere.
A primit dupa o luna un raspuns ca se va investiga.
A facut follow-up dupa inca 2 luni si a primit raspuns formal ca masina era intr-o interventie.
A trimis a doua plangere prin care afirma ca si el si pasagerul au vazut ca dupa ce a intrat masina de politie in intersectie fara a avea pornite semnalele luminoase sau audio, aceasta s-a oprit. In aceasta plangere au cerut explicit si numele persoanei care conducea.
Nu a primit timp de 5 luni nici un raspuns asa ca a mai facut inca o plangere scrisa…
Intr-un final a primit o scrisoare prin care era anuntat ca politistul X a fost pedepsit cu suspendarea permisului timp de o luna si diminuarea salariului cu 10% (parca).
Cu alte cuvinte SE POATE!
si eu am pozat politistii ca au parcat in fata pietei o data, da nu am facut nimic cu pozele
care a fost rezultatul dezbateriii? la ce concluzie s-a ajuns? in ce conditii avem dreptul sa-i filmam pe politistii aflati in exercitiul functiunii?
Politistii pot fi filmati si/sau fotografiati atat timp cat sunt pe domeniul public, se afla in timpul serviciului [exercitarii functiei] si daca sunt imbracati in uniforma, situatie care poate fi asimilata cu exercitarea functiei, uniforma fiind simbol al functiei si autoritatii pe care o reprezinta, nu doar “haine”. Nu exista “nu ai voie” sau “pentru ca asa spun eu”, acele situatii fiind numai un exces de zel din partea lor sau o incercare de a se proteja daca se stiu cu musca pe caciula. Janadarmii au un statutputin diferit dar la fel, pe domeniul public este ok sa-i tragi in cadre, iar mascatii… se poate pentru ca oricum sunt mascati si presupun ca nu e nimeni invitat la interventii 😀 pentru ca ei sa spuna ca sunt incurcati in misiune de fotograf/cameraman. In concluzie, indiferent ce “specie” alegeti sa trageti, tineti cont de prima regula: domeniul public, combinat sau nu cu in timpul serviciului sau exercitarii functiei. E “la liber”, mai putin la copiii sub o anumita varsta, unde chair si pe domeniul public ar trebui cerut acordul parintelui/tutorelui
Trebuie doar perseverenta :))
[…] ca in principiu, cu cateva exceptii in cazuri extraordinare, poti face poze la liber, chiar si unor cadre politienesti. Probabil protestele au intrat la “cazuri extraordinare”, […]