Una din “lucrarile” fundamentale despre bloguri, in opinia mea, este “The 25 Basic Styles of Blogging“, o prezentare realizata de Rohit Bhargava de la Ogilvy PR. O vedeti mai sus. La noi, Constantin Codreanu a identificat 15 tipuri de bloggeri intr-un post aici. Eu am impartit bloggerii in patru categorii:
Curatorii* – Posesori de bloguri care agrega noutati si informatii din diverse surse, adaugand in unele cazuri scurte comentarii. Cele mai apreciate bloguri in aceasta categorie sunt cele care isi concentreaza atentia pe domenii distincte si subiecte de nisa.
Creatorii – Bloggeri care scriu din experiente proprii sau isi impartasesc ideile in posturi. O categorie care formeaza adesea lideri de opinie si genereaza actiune in blogosfera. Intre acestia se regasesc o serie de jurnalisti apreciati, A-List Bloggers si antreprenori cunoscuti.
Comentatorii – Sunt cei care observa ce se intampla in jurul lor si apoi “dau” pe blog. Pentru multi temele zilei din media sau societate devin subiectele posturile lor. Preiau idei de la creatori si curatori si le interpreteaza. In aceasta categorie intra jurnalisti sau fosti oameni de presa si persoane interesate de evenimentele cotidiene.
Colportorii** – Vorbim in general de bloggeri aspiranti, persoane care sunt la inceputul experientei in social media si cauta sa se integreze. Uneori intalnim intre ei si bloggeri cu o oarecare vechime ce incearca sa se pozitioneze intr-un fel (domeniu, cerc de oameni cunoscuti etc).
Pornind de la aceasta categorisire, vedeti si alte tipuri?
* Am folosit cuvantul in acceptiunea sa cunoscuta in zona culturala.
** Nu neaparat cu sens peiorativ.
Incepatori la batrinete – dezorientati – ciudati – interesanti, pe alocuri.
cei care fura continut, copiaza sau cei care ar face orice cu blogul pentru a mai lua un click
eu ma impart intre creatori si comentatori 🙂
Da, disperatii. Cei care posteaza ori fel de nimicuri pe blogurile lor. Cei care sunt disperati dupa senzational. Fa greseala ca sa dai acces la lista ta de contacte unui 3rd party din pura neatentie, graba (pe net exista graba? este?) ori lipsa de experienta, si urmareste care dobitoc o sa scrie despre greseala ta. A, am uitat sa precizez ca sa faci testul anonim. Sa nu fii Cristian Manafu. Sa fii Gica Pro de exemplu. Ai sa vezi ca exista destui disperati care la putin timp dupa primirea mesajului o sa posteze pe blogul lor “spamul” tau si se vor crede mari si tari de parca ar fi inventat roata. Asa de control 🙂
Nu stiu…in opinia mea colportorii pot fi integrati uneia din cele 3 categorii de mai sus. Asta daca ne orientam dupa continut si nu dupa socializarea in blogosfera.
initial m-am gandit doar la primel 3 categorii. am adaugat ulterior colportorii. sunt destul de multi.
Da, mai sunt câteva tipuri şi mai sunt şi bloggerii hibrid, care îmbină mai multe caracteristici. Câteva idei despre asta: http://z8.ro/tipcontinut
[…] și “Pasiunea“. Contează mult să știi unde te situezi ca și blogăr. După clasificarea făcută de Manafu eu pot zice că sunt un curator (caut și selectez informații), colportor (retransmit informații) […]
[…] Până acolo trebuie să știi ce fel de blog ai. De exemplu, blogul meu este unul personal, deoarece scriu ce și cum vreau pe el. Este generalist pentru că are articole din tot felul de domenii. Ca și blogger sunt, în cea mai mare parte curator (selectez știrile care apar aici) și colportor (transmit o informație aflată din altă parte, adică surse din afară). Clasificarea bloggerilor o poți găsi la Manafu. […]