Cazul “Prototipul iPhone” ar putea aduce un raspuns la eterna intrebare: “Sunt sau nu sunt bloggerii jurnalistii?!”. In urma unei plangeri inaintate de Apple, politia a facut o vizita unui redactor de la Gizmodo pentru a ridica probe necesare elucidarii misterului telefonului pierdut intr-un bar.
Cei de la Gawker Media (parintele Gizmodo) protesteaza acum, spunand ca descinderea politiei a fost ilegala si invoca o lege care protejeaza jurnalistii. Si de aici incepe discutia. Ar trebui sa exista o serie de norme care sa se refere explicit la protectia bloggerilor? Sau by default, din pozitia lor de creatori de continut, ar putea beneficia de drepturile jurnalistilor?
In urma cu o saptamana, Gizmodo oferea in exclusivitate o serie de imagini cu un presupus nou telefon iPhone. Blogul intrase in posesia lui dupa ce un angajat Apple il uitase intr-un bar.
se pare ca Gizmodo s-a bagat cu buna stiinta in zone mai gri ale legii si acum e posibil s-o incurce putin. context aici
Teoretic cei de la Gizmodo au cumparat un obiect furat. O astfel de fapta nu prea se incadreaza la jurnalism.
Din cate stiu eu, atunci cand gasesti un obiect de valoare esti obligat sa il returnezi proprietarului, iar daca acesta nu este cunoscut sa il duci la politie. Tinand cont ca dispozitivul era un prototip Apple telefonul ar fi trebuit returnat la Apple.
Din cate stiu eu gasitorul a oferit telefonul mai multor publicatii. Majoritatea au refuzat (Wired.com de exemplu).