Eliza mi-a adresat aici intrebarea din titlu. O intrebare buna, as zice. Si nu stiu ce sa-i raspund, chiar si la nivel metaforic, pentru ca astazi am vizionat o inregistrare cu un manager roman care imi spunea ceva de genul: “E criza daca o lasi tu sa fie. Daca ai spirit de antreprenor, te adaptezi si cauti sa nu pierzi teren”. Voi ce credeti?
Criza financiara este o scuza numai buna pentru cei care sufera de alte crize. Din zona mea profesionala, consider ca suferim din cauza crizei de resurse si valori.
Cine vrea sa faca treaba, sa nu lase timpul sa treaca pe langa el, pune in fiecare zi cate o caramida la fundatia unei cladiri care intr-o buna zi poate fi, de ce nu, un palat:)
Criza e atunci cand actiunile tale (ca antreprenor, om de afaceri) genereaza o valoare mai mica decat esti obisnuit. Cand faci tot ce trebuie sa faci si tot nu ai bani. Cand nu ai suficienti clienti. Cand costurile trag de mineca veniturile in fiecare zi. Cand ideile tale sunt intotdeauna mai multe decat resursele.
Din punctul asta de vedere, un om de afaceri care vrea mereu mai mult e intotdeauna in criza 🙂 Pentru un asemenea om, prima zi dupa criza e prima zi in catafalc 🙂
@ Dragos
Exact la asta ma gandeam si eu aseara… Ca oarecum sunt mereu in criza. Face parte din felul meu de a fi. Stiu ca nu e foarte bine asa, ca un echilibru mi-ar prinde mult mai bine. Chiar Feo mi-a aratat asta dupa un test facut in toamna.
Probabil criza pentru mine va trece cand voi reusi sa ma linistesc.
Cred ca si tine ca pentru multi ar fi un catafalc, dar in acelasi timp, un semn de evolutie personala ar fi gasirea echilibrului, pe care – din ce stiu eu – tu l-ai atins deja.
Criza e o stare de incertitudine. E o criza a banilor, a facturilor blocate. Lucrurile nu functioneaza pentru ca banii nu se misca, chiar daca sunt. E si o criza de incredere care aplifica blocarea. Prima zi dupa criza va fi cand va exista increderea de a plati facturile restante. Unii nu o vor putea face, dar banii se vor misca din nou. Increderea va fi partial refacuta. E adevarat ca multi actioneaza acum, profita dar criza e o definitie a majoritatii nu a minoritatii care se misca impotriva valului.
Criza nu este numai o stare interioara. Eu cred ca depinde de industria in care te afli. Unele sectoare nu simt criza asa accentuat, altele sunt lovite greu de tot. E un truism banal ce zic, insa fericiti cei care stiu sa se adapteze si au fost feriti si de ghinioanele crizei.
Nu e cazul meu, ce se intampla insa daca un mare client al tau da faliment sau intra in insolventa si nu iti plateste banii. Dar daca si restul clientilor intarzie cu platile? Dar daca afacerea ta se bazeaza pe produse si stocuri si circulatia lor?
@ Dragos: Nu as banaliza criza definind-o ca pe o atitudine sau o situatie personala.Dar atitudinea conteaza enorm cand infrunti criza. Unii se sinucid, altii profita de oportunitati. Foarte nasol este de cei care nu mai au puterea sa se adapteze (pensionari, oameni bolnavi).
Si ca sa inchei cu o alta banalitate, criza este totusi un punct de vedere subiectiv. Probabil si noi si elvetienii si tarile foarte sarace din Africa se plang de faptul ca lucrurile merg prost. Dar situatiile sunt mult diferite, pentru unii inseamna ca nu isi mai permit masini de lux sau vacante exotice, altii nu isi permit o casa cu trei camere ci doar o garsoniera si altii nu au ce manca sau bea de pe o zi pe alta.
Prima zi dupa criza apare cand intalnesti in jurul tau multi oameni optimisti si care au puterea sa zambeasca.