Dintr-o pornire masochista probabil, imi spun adesea ca in curand blogurile vor muri. Mai precis ma gandesc ca “blogul personal” nu va mai avea mult de trait si ca la un moment dat – probabil nu in 2010 in Romania – va pieri sau va ramane o nisa.
In acest moment, din datele de pe piata, in jur de 1,5 milioane de persoane citesc lunar bloguri. Suna bine, nu? Dar cam tot atatia oameni au citit GSP.ro in ultima luna. Avem deci un singur site versus 20.000 + de bloguri. Bun, nu are rost sa facem comparatie, iar discutia legata de trafic are diverse aspecte amendabile.
Ramanem insa cu o realitate ce persista de vreo trei ani: blogosfera e dominata de jurnale personale (cam aceleasi de la an la an), fara mari semne de improspatare. Si ma refer aici la aparitia blogurilor specializate.
Daca e sa ma uit in jur, fara sa fac un research temeinic, imi apar in minte doar doua bloguri de nisa care au crescut in ultimul an: Pagina de Media si Re:fresh. Insa ambele au provocari la orizont.
Pagina de Media vorbeste mult despre o industrie in declin (print-ul) si istoria ne-a aratat ca blogurile specializate au crescut (autoritatea si importanta) in anii buni ai industriei (acoperite).
Re:fresh este in industria care creste, insa la un moment dat va trebui sa faca un reload la abordarea editoriala, la echipa si la ritmul actualizarilor. Ganditi-va cate posturi posturi pe zi vedeti pe TechCrunch sau Mashable!
Absenta din ZeList (si alte topuri) a unor bloguri dedicate ne poate arata ca, pe de o parte, blogosfera nu a evoluat si, pe de alta parte, ca are un potential mare de crestere. Mai ales acum cand dispar publicatii si tot mai multi oameni isi iau informatiile de pe web.
Cu toata dominatia blogurilor personale, in 2009 am vazut si cateva semnale de profesionalizare a demersului. Realitatea-Catavencu a lansat VoxPublica, iar Andrei Gheorghe a venit cu Presa.nu.
Zoso a aratat ca un singur om poate pune pe picioare un proiect online care se bucura si de audienta si influenta. Vorbesc despre blogul lui, fireste. Nu ma gandesc la aparitia unui nou Zoso, ci la bloguri colective, mari si puternice, care sa rivalizeze cu proiecte online dedicate. Altfel, in scurt timp, o sa vedem migrari masive catre Facebook si multe bloguri abandonate.
Voi ce credeti?
Sustine si tu un grup de copii deosebiti. Sustine-l si tu pe Razvan!
[…] urma cu un an, cand scriam despre tendintele in blogosfera locala, aminteam ca sunt 1,5 milioane de cititori de bloguri in Romania. Utimele date furnizate de […]