Am vrut sa scriu acest post de ceva vreme, mai precis de cand Calin Fusu si-a lansat contul pe Twitter folosind un pseudonim greu de retinut. I-am recomandat atunci sa isi foloseasca numele real. “Twitter e bun la personal branding!”, parca i-am spus.
Fireste, gasiti multe ghiduri pentru cei care fac primii pasi pe Twitter, unele mai cuprinzatoare decat altele. Nu incerc deci sa ofer o “biblie”, ci doar cateva sugestii – asa cum imi plac emie sa spun – de bun simt. Iata ce am de zis:
Numele > Chiar daca inca nu stii ce sa faci pe Twitter, rezerva-ti numele. Pe cat posibil in varianta prenumenume (vezi de exemplu @raduionescu sau @calinfusu). Daca numele de familie e destul de puternic, nu foarte intalnit, iti este atribuit in comunitatile din care faci parte ori exista deja ca domeniu web, mergi pe aceasta varanta (de pilda @bucurenci). Aceeasi idee e valabila si pentru cei ce sunt cunoscuti mai degraba dupa pseudonim (@zoso sau @arhi).
Timp > Daca decizi sa te “lansezi” pe Twitter, intreaba-te mai intai daca ai timpul si dispozitia necesare. Mi se intampla uneori sa fiu enervat de Twitter, mai ales cand sunt in criza de timp, dar alteori abia ma opresc din a posta tweet dupa tweet. Ca orice alte social media, Twitter este time consuming, dar mai ales poate crea o presiune pentru a posta in mod constant. Daca pe blog poti scrie ceva saptamanal si esti OK, pe Twitter ar fi bine sa nu lasi sa treaca doua zile fara un post.
Asculta mai intai > Inainte de a posta ceva, iti recomand sa citesti ce scriu altii, sa ii descoperi pe ceilalti, sa iti creezi un grup de oameni pe care sa ii urmaresti. Nu da follow din prima clipa. Citeste-i mai intai si alege-i pe cei care ii simti mai aproape. Repeta acest pas periodic. Asa iti vei largi grupul natural. Poti incepe sa ii alegi de pe ZeTweety, HubSpot sau WeFollow.
Pot sa aleaga si de pe http://www.twittere.ro/ . Este numai cu useri romani (Romania + R. Moldova), are tag-uri, are selectie pe orase si are 3 top-uri: Top Followers, Top Followers unde diferenta dintre followers si following > 30% si Top Diferenta unde se scade numarul de la following sin followers.
Multumesc pentru sugestii, pertinente, keep up.
Cei mai mulți nu au înțeles că Twitter-ul este mai important ca filtru de informație realizat de oamenii relevanți ție. Așa că dacă ți-ai ales bine pe cine urmărești n-ai cum să fii enervat prea des de ’noise’!
Acum câteva zile am scris pe blog un articol – La ce e bun Twitter? La Filtrare! – http://tinyurl.com/dnx9ry
Continuă cu acest ghid, e necesar. Iar Twitter este un instrument puternic dacă e folosit cu cap.
Vezi și ApropoTV – Generația Twitter
http://www.protv.ro/emisiuni/shows/apropo-tv/video-generatia-twitter/20801/pagina-1.html
[…] mele pentru începători 1. Citeşte articolul de pe Strategist 2. Urmăreşte-i, în primă fază, doar pe oamenii care îţi pot oferi informaţii relevante […]
[…] a da si peste oameni mai putin inteligenti. Despre primii pasi pe twitter va mai puteti documenta si aici. […]