In urma cu un an, un prieten ma intreba: Sa plec din tara la un job oferit intr-una din tarile din regiune sau sa pornesc pe cont propriu? L-am sfatuit sa isi faca propria afacere. Nu stiu daca acum el e multumit sau se gandeste la oportunitatea pierduta. Am sa il intreb.
Acestea fiind zise, intrebarea zilei este: Ce e mai tare – sa ajungi sa lucrezi la o companie mare de afara sau sa reusesti sa construiesti ceva si sa te afirmi in tara?
as vota a).Cu conditia sa faci ceva exceptional in domeniu.
Tocmai ma gandeam azi dimineata ca in romania se gandeste de multe ori asa: o casa (=vila) este 500.000E in afara, macar aici iti permiti un apartament (=cutie de chibrituri). Si acum iti vad intrebarea ta, diametral opusa: preferi sa fii sef in romania sau sclav in afara (cu ghilimele de rigoare). De aici si expresia, comparing apples and oranges.
afara e mai bine
eu ma gandeam azi dimineata ca lumea in general isi doreste: o casa, termopane, aer conditionat, centrala de apartament, o masina buna la 10.000 de euro si vacante in turcia la all inclusive…
“Ce e mai tare – sa ajungi sa lucrezi la o companie mare de afara sau sa reusesti sa construiesti ceva si sa te afirmi in tara?”nici una, nici cealalta, ci:sa reusesti sa construiesti ceva si sa te afirmi in afara :))
e o intrebare aiurea. nu se potriveste pentru toata lumea. Daca te intrebi pentru tine, da e normal sa stai aici. daca intrebarea si-o pune un capsunar, deja stii raspunsul. Ceva exceptional poti sa faci si aici si acolo. depinde doar de tine cat de exceptional esti. Sunt in schimb lucruri pe care nu le poti face in ro. cum ar fi: rachete, etc, pentru ca nu sunt firme cu acest profil.
Twin…te rog sa citesti cu atentie postul.
Avand in vedere ce fac acum, clar varianta b)Desi are muuuulte dezavantaje, castigul (nu doar material) poate fi foarte mare.
Cred mult in globalizare, asa ca as zice c)sa construiesti ceva si sa te afirmi. (punct) Asta poate sa se intample fie in Romania, fie in alta tara. Altfel spus, pentru a te realiza intr-un domeniu, iti trebuie un mediu propice. Acest mediu poate fi o companie, o tara, o conjunctura socio-economica, etc. As privi Romania de astazi ca pe un caz particular de astfel de mediu…
salutare,intrebarea ta mi-a amintit o discutie mai veche cu Vivi pe tema asta cand i-am spus urmatorul lucru: daca esti un foarte bun profesionist America e pentru tine (sau oricare alta tara dezvoltata) – acolo sunt companii zdravene cu proiecte mari, resurse sa le implementeze si bani sa te plateasca pe masura.in schimb, daca vrei sa fii antreprenor oportunitatile sunt aici. barierele de intrare sunt foarte jos – iti poti construi un business de succes chiar daca nu esti un guru in ale managementului sau pozitionarii.chiar daca situatia incepe sa se schimbe (in ambele directii) fata de momentul discutiei pomenite (acum 2 ani) tot cred ca ramane valabil raspunsul meu.eu as pune o nuanta: optiunile propuse se potrivesc unor genuri diferite de oameni – sau acelorasi oameni dar in etape diferite de viata – si atunci fiecare trebuie sa isi dea seama ce vrea si ce i se potriveste cel mai bine la un moment dat.asta ar fi raspunsul unui mai vechi antreprenor catre unul mai proaspat 🙂
daca vrei sa itzi realizezi un vis, trebuie mai intai sa itzi impui regulile prin care ajungi sa-tzi indeplinesti visul.
NU toţi căpşunarii (despre care vorbeşte twotimesbaby) au plecat “afară” cu gândul de a se face “căpşunari”.Aşa cum ,nu toţi cei care credeau că au o “idee măreaţă” au reuşit să se afirme.Şi de această dată proverbul: “Decât codaş la oraş,Mai bine-n satul tău fruntaş” pare să fie cel mai înţelept sfat. Adică, dacă ai o idee originală, încearcă să o pui în aplicare “loco”.Dacă este o idee într-adevăr genială,stai liniştit că va fi remarcată şi de occident şiatunci va fi şi mai simplu să “o vinzi” la un preţ bun
sa mai tmp s-o vinzi daca nu ti-o fura altii
“Decât codaş la oraş,Mai bine-n satul tău fruntaş” este una din cele mai stipude zicale, pentru ca incurajeaza mediocritatea. Daca s-ar fi luat dupa el, toti cei care au comentat aici ar fi trebuit sa munceasca astazi in agricultura, in satul strabunicilor.Mai degraba: “Decât codaş la oraş, Mai bine-n satul tău fruntaş, dar si mai bine fruntas la oras.”
O sa o spun pe romaneste: Romania, pentru ca iti trebuie c…. pentru a ramane aici. Asta in prima faza, chestiunea se raporteaza mai mult personal, unii sunt tentati de antreprenoriat pe cand altii sunt profesionisti atat de pasionati incat nu vor sa se arunce mai sus.