Pe blogul revistei FastCompany (o publicatie pe care o urmaresc de multi ani si o apreciez pe masura interesului meu) a aparut zilele trecute acest post.
Pe scurt, in post se face referire la Romania ca fiind “one of Europe’s poorest countries”. Instant m-am indignat la citirea acestei caracterizari. Inca mai suntem saracii Europei?
Ma uit in jurul meu in fiecare zi in drum spre job si vad mai multe masini straine de fabricatie recenta decat am vazut la Roma. Hypermarketurile sunt arhipline. Apar noi si noi mall-uri. Intra in tara noi si noi branduri. Toate astea si altele ma fac sa cred ca am evoluat.
E cineva prin zona la curent cu cat de bine o ducem?
[In postul respectiv se face si o paralela prost inspirata intre investitia Nokia din Romania si Caritas-ul de acum multi ani]
Cristian, te invit sa faci o plimbare prin satele din jurul Bucurestiului. La nici 5-10 km de capitala poti sa intalnesti o saracie care este greu de inchipuit pentru cei care zi de zi vad limuzine si mall-uri pline. Langa vile (de prost gust extrem de cele mai multe ori) stau cocioabe demne de alt secol.Din nefericire nu pot decat sa fiu de acord cu cei care spun ca suntem o tara saraca pentru ca nu se poate spune ca o ducem bine daca 5-10% din populatie are o viata decenta iar restul se lupta cu drumuri pietruite, scoli darapanate, apa la fantana si canalizare ca pe vremea Imperiului Roman…
De acord doar partial cu corwin.Multi dintre cei care locuiesc in asemenea conditii la tara traiesc asa fiindca asa vor. Din ce in ce mai multi au bani la tara (membri de familie plecati la munca in Vest), dar banii care vin de acolo nu sint folositi ptr. a-si face baie in casa, ci ptr. a-si lua 3 televizoare, 4 frigidere si asa mai departe.In Bucuresti situatia e ok.In Romania, avem clasa medie. Dar nu la nivelul Vestului. Sint alti termeni de comparatie.La noi, in Romania, 90% dintre familii au, daca le intri in casa, urmatoarele: mincare in frigider, tv color, masina de spalat, cei 2 stilpi ai familiei angajati. Asta e clasa medie in Romania, nu ce delireaza analistii sociali si politici care borasc la TV mereu ca Romania n-are clasa medie. Da, n-avem clasa medie la standardul UE: 2 masini de familie/obligatoriu o vacanta in strainatate pe an, etc.Dar, la noi, analistii politici si multi dintre ziaristii cunoscuti traiesc in alta lume si, chiar ei insisi critica acest lucru la altii, chiar ei au pierdut contactul cu realitatea. Iata de ce Gigi Becali e in plin ascensiune.
Chiar suntem saracii Europei. Ne uitam in jur si vedem multe masini de lux, cartiere de vile, etc, dar procentul din populatie care isi permite un astfel de trai este foarte mic. In tara situatia e si mai tragica, iar 45% din populatie traieste in mediul rural.Sa ne uitam dupa indicatorii economici, disponibil pe http://www.insse.ro Institutul national de statistica. La adresa aceasta (atentie, e un .pdf), pagina 31, este indicele Produs Intern Brut pe locuitor, in comparatie cu tarile UE. Datele sunt din 2003, dar situatia e cam la fel, eventual cautati pe net valoarea de anul trecut si comparati cu alte tari in 2003.Situatia e tragica: Romania si Bulgaria au in jur de 2200 euro, in timp ce majoritatea tarilor europene au undeva pe la 20.000. Luxemburg are 50.000, dar aia sunt caz special. Tarile vestice stau bine de tot, tarile nordice conduc, tarile baltice au cel putin dublu fata de noi, iar cele mai sarace tari din UE, care au produs multe probleme de-a lungul timpului, Portugalia si Grecia, au cam 12.000. Mai prost ca noi sta doar Bulgaria, dar nu cu mult cand ne uitam la distanta fata de alte tari.
nu spun ca nu mai exista oameni care traiesc in conditii nu tocmai bune sau ca a scazut numarul lor atat de mult incat au devenit cantitate neglijabila.indignarea mea a pornit de la formularea bloggerului american si de la felul in care ne-a pozitionat. nu zic ca nu avea dreptate, insa ar fi putut spune ca investitia Nokia vine alaturi de alte investitii intr-un moment de crestere important pentru tara, intr-un moment in care nivelul de trai creste. mi se parea ca o astfel de “pozitionare” a tarii noastre facea mai mult sens in contextul investitiei Nokia.corwin, intamplator am fost astazi la 10-15 km de Bucuresti. stii cu cat se vinde un hectar de pamant acolo? 😉
Depinde de zona :)Dar incepe sa fie interesant cand parasesti DN1, soseaua de centura, A1 sau A2 si iesi din comunele “trendy”. Atunci incepi sa descoperi satuce uitate de lume, drumuri desfundate, etc.Cat despre preturile din Romania cred ca putem sa discutam luni intregi si tot nu ajungem la vreo concluzie 🙂
Cristi, tu te plimbi pe 3 strazi dintr-un cartier rasarit din capitala. Eu am vazut toata tara asta, incepand cu satele si comunele din munti, pana la drumurile si fabricile in paragina.Suntem saraci. Dar pe drumul cel bun! In maxim 30 de ani va fi binisor pentru aproape toata lumea…