Am vrut mai demult sa scriu un articol despre politicile de preturi, pornind de la mirarea mea fata de diferentele de pret dintre pietele europene si cea locala.
Am calatorit destul de mult prin Europa si am batut destul de bine gresia mall-urilor de la noi, cat sa vad diferente semnificative intre preturile din magazinele internationale de la noi si cele de la ei.
Un ultim exemplu este cel de mai sus. Este eticheta unei perechi de pantofi, pe care se regasesc trei preturi. Inteleg pretul mai mic din Spania si Portugalia, dar nu inteleg/ nu imi explic diferenta intre ceea ce pare a fi pretul european si cel de la noi.
Spuneam recent ca unii s-au invrednicit sa compare preturile Ikea din tarile din jur cu cele de pe piata locala. Mi-am propus si eu sa fac lucrul asta, de aceea am adus cu mine din Italia, acum doua saptamani, un catalog Ikea de acolo. Aseara am primit si eu catalogul tiparit si am putut sa compara preturile de pe cele doua piete. Pentru cele cateva produse care se gaseau in ambele cataloage nu am gasit diferente semnificative in favoarea italienilor. Recunosc ca nu am cautat atent si nu am comparat foarte multe produse. Am descoperit insa ca si la noi cel putin un item e mai ieftin ca la ei.
Ma intreb in continuare: De ce platim mai mult?
cerere
Deh, viata trendineza cere(cat. sub 25 ani), iar minusurile “epocii” nu s-au anulat inca de plusurile consumismului…Sunt sigur ca marketerii ne-au amusinat nu numai pe noi ci tot spatiul ex-,cautand ceva pe site-uri dif., la polonezi erau gradate de la scump la ieftin , la belgieni de la ieftin la scump..NOOO ?!?
1. Transport. Nu exista solicitari de volum mare, asa ca platim mult transport per produs.2. Lipsa concurentei (tradusa ca “pentru ca vanzatorii isi permit”)3. Oferte tari de genul “cumperi pe credit si platesti dobanda 0” care se traduc in “stai linistit, cine cumpara cu banul jos imparte cu tine comisionul”Avand in vedere ca ikea produce si in .ro, e normal sa avem preturi bune la unele produse. Exemplul cel mai frapant din cate am putut compara este Zara. Zara este in Spania marca tuturor, haine misto si ieftine. La noi hainele lor sunt cam cu 50%-100% mai scumpe si bat spre range-ul de “lux”. Lux de genul “frate, eu ma imbrac de la Zara”
Partea cu transportul si volumul nu tine. In Praga exista un singur magazin Zara, ca si in Romania, asta nu ii opreste pe cehi sa cumpere la preturi mult mai mici ca noi si sa aiba sale-uri mult mai substantiale. Unde mai pui ca Praga are si mai putini locuitori decat Bucurestiul! Deci, despre ce vorbim?